Oekraïne

Van Toerisme

Ga naar: navigatie, zoek

Oekraïne is een land in Oost-Europa dat in het zuiden grenst aan de Zwarte Zee, in het oosten aan Rusland, in het noorden aan Wit-Rusland en in het westen aan Polen, Slowakije, Hongarije, Roemenië en Moldavië. Oekraïne is na Rusland het grootste land van Europa. Het is echter wel het grootste land dat geheel in Europa ligt. De hoofdstad is Kiev. Ten noorden van Kiev ligt Tsjernobyl waar zich in 1986 een nucleaire ramp voltrok. Drie grote rivieren doorkruisen het land: de Dnjepr, de Dnjestr en de Donets.

[bewerk] Geografie

Plein van Onafhankelijkheid, Kiev
Plein van Onafhankelijkheid, Kiev

Oekraïne ligt in het zuidwesten van de voormalige Sovjet-Unie. In het westen en zuidwesten grenst het aan Polen, Slowakije, Hongarije en Roemenië in het zuiden aan Moldavië en een gedeelte aan Roemenië in het noorden aan Wit-Rusland (en in het oosten en noordoosten aan Rusland. De zuidgrens wordt bepaald door de Zwarte Zee en de Zee van Azov. De kustlijn is 2782 kilometer lang. De langste rivier is de Dnjepr. De oppervlakte van Oekraïne bedraagt 603.700 km², 3 procent van de voormalige Sovjet-Unie en ongeveer 14,4 keer de oppervlakte van Nederland. Daarmee is het na Rusland en Kazachstan de grootste republiek uit de voormalige Sovjet-Unie.

Het landschap bestaat grotendeels uit vlak terrein met de vruchtbare Pontische steppe in het zuiden en uit verschillende plateaus. De belangrijkste daarvan is het Donetsplateau in het uiterste oosten van het land. De enige bergen vindt men in het zuiden op het Krimschiereiland en in het westen. De kust van de Zwarte Zee bestaat uit vele baaien en riviermondingen, terwijl de kust langs de Krim juist rotsachtig is. De kust aan de Zee van Azov is net als die aan de Zwarte Zee vooral laag, met hier en daar zandplaten.


Klimaat

In Oekraïne heerst een gematigd landklimaat met gemiddelde temperaturen in de winter van -7 à -8 graden Celsius in het noordoosten en 2 tot -4 graden Celsius aan de zuidkust van het Krimschiereiland. In de zomer schommelt de gemiddelde temperatuur rond 18 graden Celsius in het noordwesten en 24 graden Celsius in het zuidoosten (subtropisch). De zomers zijn daarmee in het algemeen warm en de winters niet te koud.

[bewerk] Steden

67% van de bevolking leeft in steden, de overige 33% op het platteland. De grootste van de 454 steden in Oekraïne zijn:

  • Kiev (Kyjiv) (2,6 miljoen inwoners)
  • Charkov (1,5 miljoen inwoners)
  • Dnjepropetrovsk (1,1 miljoen inwoners)
  • Odessa (1 miljoen)
  • Donetsk (1 miljoen)
  • Zaporizja (800.000)
  • Lviv (700.000)

[bewerk] Taal

De officiële taal van Oekraïne is het Oekraïens. Het Oekraïens is nauw verwant aan het Russisch, te vergelijken met de verwantschap tussen het Nederlands en Duits, maar heeft veel Poolse leenwoorden wat komt door de eeuwenlange Pools-Litouwse overheersing. Van de bevolking heeft 67% het Oekraïens als moedertaal, maar veel mensen spreken ook Russisch. 24% spreekt het Russisch ook als moedertaal, vooral op de Krim, en de oostelijke oblasten Donetsk en Loehansk. In het westen spreekt een kleine minderheid ook Hongaars, Pools en Roemeens. Op de Krim spreekt een minderheid het Krimtataars.

Toen Oekraïne deel uitmaakte van de Sovjet-Unie, werd de kennis van het Oekraïens niet aangemoedigd, maar na de onafhankelijkheid bloeide de taal weer op. Toch is de taal in dit voorheen sterk gerussificeerde land nog steeds een zeer gevoelig punt, met name door de aanwezigheid van de vele etnische minderheden, van wie de 15 miljoen Russen de belangrijkste zijn. Vooral oudere Oekraïners spreken ook beter Russisch dan Oekraïens, omdat het Russisch lange tijd als eerste taal op school geleerd werd. Het Oekraïens maakt gebruik van het cyrillische schrift.


Deze pagina is gebaseerd op het auteursrechtelijk beschermde Wikipedia-artikel Oekraïne; het is vrijgegeven onder de GNU Free Documentation License.

Aspecten/acties
Persoonlijke instellingen