Oldenzaal

Van Toerisme

Ga naar: navigatie, zoek
Oldenzaal: Sint-Plechelmusbasiliek
Oldenzaal: Sint-Plechelmusbasiliek

Oldenzaal is een stad (en oorspronkelijk ook hanzestad) en tevens een gemeente in Twente in de Nederlandse provincie Overijssel. Op 1 juli 2006 woonden er 31.420 mensen (bron: CBS) op een oppervlakte van 21,98 km². Binnen de gemeentegrenzen liggen geen andere kernen. De gemeente Oldenzaal maakt deel uit van het kaderwetgebied Regio Twente.

[bewerk] Tips

  • Klikt u hier voor diverse groepsuitjes in de buurt van Hof van Oldenzaal in de provincie Overijssel
  • Bent u op zoek naar een leuk arrangement in de regio Twente
  • Bent u op zoek naar een leuk uitje in Oldenzaal?

[bewerk] Voorzieningen, cultuur en recreatie

De Vijfhoek en De Driehoek zijn de twee grootste winkelcentra van Oldenzaal. Binnen de gemeente bestaat een vereniging die een stadsorgel, het Piepenrek, beheert. Er zijn vele uitgaansgelegenheden in Oldenzaal. Verschillende feesten en evenementen zoals de braderiedagen De Boeskool is Lös en Carnaval trekken vele bezoekers van buitenaf. Oldenzaal is samen met het Achterhoekse 's-Heerenberg een van de meest enthousiaste carnavalsgemeenten boven de grote rivieren. Bekend is het typisch Oldenzaalse Kapellenfestival Toeten en Bloazen, dat twee weken voor carnaval wordt gehouden. In deze tijd wordt Oldenzaal omgedoopt tot Boeskoolstad. Boeskool is de Twentse uitdrukking voor witte kool, een product waar Oldenzaal in vroeger dagen bekend om stond. In het centrum van Oldenzaal staat een bronzen beeld het Boeskoolmenneke gemaakt door de Oldenzaalse beeldhouwer Jan Kip.

In de advents- en kersttijd klinkt rond de Sint-Plechelmusbasiliek en vanuit de toren van deze kerk het karakteristieke geluid van de midwinterhoorn. Tijdens de kerstvieringen in deze twaalfde-eeuwse romaanse basiliek klinkt dan het eeuwenoude Een Kindelien so lovelyc, een kerstlied dat al sinds mensenheugenis in Oldenzaal gezongen wordt. De geschiedenis van Oldenzaal is onderwerp in Museum Palthehuis, dat ook tentoonstellingen van hedendaagse beeldende kunst organiseert.

Oldenzaal is omgeven door een parkachtig landschap met heuvels. De Tankenberg, onderdeel van de Oldenzaalse stuwwal, is met 85 meter de hoogste 'berg' van Overijssel. In recreatiegebied Het Hulsbeek zijn zwemvijvers en een ruitercentrum en er is een klootschietbaan, waar de traditionele sport klootschieten in ere wordt gehouden. Ook wordt hier elk jaar het ballonvaartevenement Twente Ballooning gehouden. De mensport komt hier aan bod in een jaarlijks evenement dat Horse Driving Twente wordt genoemd.

Dwars door Oldenzaal loopt de Europese wandelroute E11, die loopt van Den Haag naar het oosten, op dit moment tot de grens Polen/Litouwen. Ter plaatse is de route ook wel bekend als Marskramerpad of Handelsweg.


'Deze pagina is gebaseerd op het auteursrechtelijk beschermde Wikipedia-artikel Oldenzaal; het is vrijgegeven onder de GNU Free Documentation License.

Teruggeplaatst van "http://toerisme.nl/wiki/Oldenzaal"
Aspecten/acties
Persoonlijke instellingen