Oosterbeek

Van Toerisme

Ga naar: navigatie, zoek

Oosterbeek is de grootste plaats van de gemeente Renkum, in de Nederlandse provincie Gelderland. De plaats heeft circa elfduizend inwoners, en beschikt over een spoorwegstation. Hier vandaan loopt een trolleybuslijn richting Arnhem. Bernulphus van Utrecht is de patroonheilige van Oosterbeek.

[bewerk] Tweede Wereldoorlog

Tijdens de Tweede Wereldoorlog is in en rond Oosterbeek hevig gevochten. Vrijwel het gehele benedendorp werd verwoest. In hotel Hartenstein was tijdens de Slag om Arnhem het hoofdkwartier van de 1e Britse Luchtlandingsdivisie onder generaal-majoor Roy Urquhart gevestigd. Ook dit hotel werd grotendeels verwoest, maar het werd na de oorlog gerestaureerd. Sinds 1980 is hier het Airborne Museum gevestigd.

Te Oosterbeek bevindt zich ook het Hotel De Bilderberg, waar in 1954 de eerste Bilderberg-conferentie werd gehouden.

Iedere eerste zaterdag van september vindt in Oosterbeek het grootste eendaagse wandelevenement ter wereld plaats; de Airborne Wandeltocht

[bewerk] Bezienswaardigheden

In Oosterbeek staat de derde dikste mammoetboom van Nederland. Ook staat er in Oosterbeek de oudste kerk van Nederland. Verder kun je in Oosterbeek het Airborne Museum en De Airborne Begraafplaats bezoeken

Oosterbeek is in 2005 tot Groenste dorp van Europa verkozen.


Deze pagina is gebaseerd op het auteursrechtelijk beschermde Wikipedia-artikel Oosterbeek; het is vrijgegeven onder de GNU Free Documentation License.

Aspecten/acties
Persoonlijke instellingen