Ottersum

Van Toerisme

Ga naar: navigatie, zoek

Ottersum is een kerkdorp en onderdeel van Gennep in de Nederlandse provincie Limburg. Het werd opgeheven als zelfstandige gemeente per 1 januari 1973. De gemeente Ottersum bestond op dat moment uit 2701 hectare met 5157 inwoners. Het dorp telde op 1 januari 2006 2569 inwoners.

Het is gelegen aan de N291 en de rivier de Niers. Een ijswinkel en een bakker zijn de voornaamste winkels in het dorp. Op de derde dag van de Nijmeegse Vierdaagse lopen de 50-km-lopers door de kern van Ottersum. De eerste keer zou in 2006 zijn, maar deze Vierdaagse werd afgelast.

[bewerk] Naamgeving

De naam zou ontstaan zijn rond 700 in de Frankische tijd. Een rijke edelman Odomar bouwde naar verluid zijn boerenhof, een heem; Odomar's heem. Dit verbasterde naar Ottersum.

[bewerk] Gemeente Ottersum

Tot de oude gemeente Ottersum behoorden de dorpen Milsbeek]], Ven-Zelderheide en Ottersum, verder de buurtschappen Aaldonk, Dam, De Looi en IJsheuvel, Hekkens en Zelder. In 1973 werd de gemeente bij Gennep gevoegd dat van oudsher de regio domineert en stadsrechten heeft. Bij de nieuwe gemeente werd ook uit de meer zuidelijke gemeente Bergen het dorpje Heijen aan Gennep toegevoegd. Burgemeester Berger van Ottersum werd de burgemeester van de nieuw te vormen gemeente Gennep.

Het wapen van Ottersum is nog steeds te zien op het gebouw tegenover de kerk, het voormalige gemeentehuis. In het wapen zijn het wapen van Gennep en Johannes de Doper te herkennen. De keuze voor deze heilige is opmerkelijk, omdat tot 1844 de beschermheilige van de Ottersumse kerk Lambertus was. Het gedeelde schild is een keuze van de Hoge Raad van Adel; het voorstel van de gemeente Ottersum in 1896 was oorspronkelijk dat Johannes de Doper een schild zou vasthouden met het Gennepse wapen.

Het gemeentehuis werd in 1903 gebouwd en werd in 1986 gerestaureerd. Tegenwoordig is er een huisartsenpraktijk in gevestigd.

[bewerk] Overnachting

  • Mini-camping Looierheide
Looiseweg 20
6595 PB Ottersum


Deze pagina is gebaseerd op het auteursrechtelijk beschermde Wikipedia-artikel Ottersum; het is vrijgegeven onder de GNU Free Documentation License.

Teruggeplaatst van "http://toerisme.nl/wiki/Ottersum"
Aspecten/acties
Persoonlijke instellingen