P.C. Hooftstraat, Amsterdam

Van Toerisme

Ga naar: navigatie, zoek

De P.C. Hooftstraat in Amsterdam Oud-Zuid is in 1876 vernoemd naar Pieter Cornelisz. Hooft (1581-1647), een geschiedkundige, dichter en toneelschrijver uit de 17e eeuw.

De straat loopt vanaf de Stadhouderskade tot aan het Vondelpark en wordt gekruisd door de Hobbemastraat en de Van Baerlestraat.

In 1883 verscheen de paardentram in deze straat die de verbinding verzorgde tussen de Dam en de Willemsparkweg, een der nieuwe chique buurten van Amsterdam-Zuid. In 1903 werd deze vervangen door de nieuwe elektrische tramlijn 2. Een jaar later kwam tramlijn 3 er bij. Deze lijnvoering bleef bestaan totdat de Vondelbrug van rails werd voorzien en de beide lijnen vanaf 1958 deze kortere route gingen volgen.

De laatste decennia heeft de P.C. Hooftstraat zich ontwikkeld tot de duurste winkelstraat van Nederland. De straat bevat veelal exclusieve kledingwinkels en enkele dure appartementen.

De laatste jaren worden getypeerd door de komst van een aantal grote namen als Louis Vuitton en Chanel. Ook Versace zou op de wachtlijst staan voor een geschikt pand in deze straat.

[bewerk] Trivia

  • Sports Utility Vehicles (SUVs) worden ook wel 'PC-Hoofttractoren' genoemd, aangezien deze tegenwoordig vaak in deze winkelstraat aan te treffen zijn.
  • Op 9 maart 2006 werd in de P.C. Hooftstraat de eerste Glamour Stiletto Run, een hardloopwedstrijd over 75 meter voor 150 personen op hakken van minimaal 7 centimeter hoog, gehouden. De prijs, een shoppingtrip van € 10.000 in de P.C. Hooftstraat, werd gewonnen door Nancy Karels.

[bewerk] Referenties

  • Eerste Glamour Stiletto Run in Amsterdam


Deze pagina is gebaseerd op het auteursrechtelijk beschermde Wikipedia-artikel P.C. Hooftstraat; het is vrijgegeven onder de GNU Free Documentation License.

Aspecten/acties
Persoonlijke instellingen