Paard van Troje, uitgaansgelegenheid Den Haag

Van Toerisme

Ga naar: navigatie, zoek

Het Paard van Troje is een uitgaansgelegenheid in Den Haag die sinds 1972 bestaat. Met steun van wethouder van Sport, Recreatie en Cultuur Piet Vink en de in de gemeenteraad zittende Kabouters richtten enkele bevlogen mensen samen met het jongerenproject Ruimte in 1971 de Stichting Trefcentrum op, later omgedoopt tot het Paard van Troje.

De stichting werd gehuisvest in het vroegere meisjespensionaat Angela aan de Prinsegracht 12. Na nog een jaar voorbereiding ging het Paard van Troje op zaterdag 21 oktober 1972 open. De eerste coördinator was de toen 26-jarige Peter den Haring.

Het centrum was bedoeld voor alle Haagse jongeren. Indien nodig konden ze er terecht voor hulp en advies. Er waren actiegroepen en er was inspraak, die geregeld werd via een bezoekersvereniging en een bezoekersraad, waarvan afgevaardigden zaten in het bestuur van het Paard. Opvallend in de jaren zeventig was de aanwezigheid van de 'huishasjdealer' die in soft drugs handelde. Hard drugs waren verboden binnen het pand.

Tal van popartiesten hebben opgetreden in het Paard, zowel uit binnen- als buitenland. Het accent lag daarbij op kwaliteitspop ('niet-commercieel'). In 1980 trad de nu wereldberoemde popgroep U2 op in het Paard en later zouden ook Mick Jagger (in 1982), Prince (in 1988) en Pearl Jam (in 1992) even langskomen voor een optreden. Daarnaast waren er theater- en filmvoorstellingen.

Maar in de loop der jaren kreeg het Paard ook te maken met allerlei problemen, zoals herrieschoppers, geldgebrek, fraude, sluitingen en bezettingen. Sinds de komst van coördinator Herbert Boerendonk in 1985 ging het, zeker in zakelijk opzicht, op rolletjes met het Paard.

In januari 1987 kreeg het Paard veel media-aandacht toen het zijn 15-jarig jubileum vierde met een talkshow met prominenten, optredens van (pop)artiesten, een modeshow en, i.s.m. de Stichting Popmuseum, de expositie 'Paard en Pop in galop'. En in galop ging het Paard in de jaren erna. Want een middelgroot podium bleek in de jaren negentig hard nodig voor de vele popacts die Nederland, en zeker Den Haag (net als in de jaren zestig weer popstad nr. 1) kende. Vandaar dat het pand aan de Prinsegracht tussen 1999 en 2003 werd verbouwd. Nu biedt het Paard in de grote zaal plaats aan 1100 bezoekers en in de kleine zaal plaats aan 350 bezoekers.

In april 2005 ontving de club de Nachttempel Award. Deze jaarlijkse prijs wordt door de Nieuwe Revu uitgereikt aan de 'beste club van Nederland'. Dat jaar trok het Paard 163.000 bezoekers, 15% meer dan in 2004.


Deze pagina is gebaseerd op het auteursrechtelijk beschermde Wikipedia-artikel Paard van Troje; het is vrijgegeven onder de GNU Free Documentation License.

Aspecten/acties
Persoonlijke instellingen