Panningen

Van Toerisme

Ga naar: navigatie, zoek


Panningen, in de volksmond Kepèl genoemd (naar de in 1643 gebouwde kapel), is met 7617 inwoners (per 1 januari 2007) het grootste dorp in de gemeente Helden; dat in totaal ongeveer 20.000 inwoners telt. Het ligt centraal tussen de steden Roermond, Weert en Venlo in de Nederlandse provincie Limburg.

De oude kapel die het dorp z'n volksnaam gaf, bestaat inmiddels niet meer. Door het toenemende aantal pelgrims werd de kapel uitgebreid met zijbeuken. De zo ontstane kerk, O.L. Vrouwe van Zeven Smarten genaamd, is inmiddels afgebroken en werd in 1929 vervangen door de huidige kerk naar ontwerp van architect H.W. Valk. De kerktoren werd in 1944 opgeblazen maar na de oorlog door dezelfde architect hersteld. Op het Pastoor Huijbenplein staat tegenwoordig een monument dat de oude kapel symboliseert. Vlak bij de huidige kerk zijn tijdens opgravingen in de 90'er jaren nog resten van de oude kerk gevonden.

De winkels in dit dorp vervullen een grote regiofunctie omdat de omliggende steden elk op een afstand van zo'n 20 km liggen. Kenmerkend voor Panningen is het door deze regiofunctie relatief grote winkelcentrum dat tussen 2000 en 2007 vernieuwd is. Het Raadhuisplein bijvoorbeeld, dat in de jaren '60 werd aangelegd met het raadhuis en moderne woningen boven winkels, is opnieuw op de schop genomen. Het raadhuis werd gesloopt, op de bijbehorende kenmerkende toren na, en vervangen door De Pit, een winkelpassage met woningen erboven. Het gemeentehuis verhuisde naar de plek waar ooit de Mariaschool stond. Het gemeenschapshuis (of CC In Kepèl), zoals het cultureel centrum aan het plein in de volksmond heette, maakt plaats voor een multifunctioneel centrum, Dok 6 genaamd, met theater- en bioscoopzalen en een trendy café. De programmering hiervoor zal mede waargenomen worden door de Heldense cultuurstichting C6. Naast Dok 6 staat nog een winkelpassage met woningen erboven; De Parel. Bouw van zowel De Parel als Dok 6 is afgerond in 2007.

Zoals in heel Zuid-Nederland wordt ook in Panningen carnaval gevierd. In Panningen wordt dit volksfeest georganiseerd door De Kuus oeht Kepèl.

Sinds 2006 heeft Panningen zijn eigen openluchtfestival, genoemd naar de lokale naam voor Panningen: Kepèl Open Air.


Deze pagina is gebaseerd op het auteursrechtelijk beschermde Wikipedia-artikel Panningen; het is vrijgegeven onder de GNU Free Documentation License.

Teruggeplaatst van "http://toerisme.nl/wiki/Panningen"
Aspecten/acties
Persoonlijke instellingen