Paradiso, Amsterdam

Van Toerisme

Ga naar: navigatie, zoek

Paradiso werd in maart 1968 opgericht als jongerencentrum en ontwikkelde zich later tot cultureel centrum. Het is gevestigd aan de Weteringschans, vlakbij het Leidseplein.

[bewerk] De Nederlandse poptempel

Paradiso is vooral bekend als de poptempel van Nederland. De voormalige kerk in Amsterdam is het beroemdste podium van Nederland. Bekende bands en grootheden zoals Nirvana, David Bowie, The Police, Red Hot Chili Peppers, Doe Maar, Prince, U2, Pearl Jam, Metallica, Pink Floyd, en de Rolling Stones traden hier op.

Paradiso heeft een capaciteit van 1500 bezoekers en beschikt over een grote en een kleine zaal.

[bewerk] Kerk

Paradiso is gevestigd in een voormalig kerkgebouw van de Vrije Gemeente te Amsterdam. Het gebouw uit 1879-1880 is van de architecten G.B. Salm (1831-1897) en A. Salm GBzn (1857-1915). In de jaren zeventig zijn de oorspronkelijke glas-in-lood ramen van het kerkgebouw vervangen door spiegels aan de binnenkant en houten panelen aan de buitenkant. Tijdens de verbouwing in 1993 heeft men besloten door kunstenaars nieuwe glas-in-lood ramen te laten ontwerpen. Deze glas-in-lood vensters zorgen voor een aparte sfeer.


Deze pagina is gebaseerd op het auteursrechtelijk beschermde Wikipedia-artikel Paradiso; het is vrijgegeven onder de GNU Free Documentation License.

Aspecten/acties
Persoonlijke instellingen