Pardubice

Van Toerisme

Ga naar: navigatie, zoek

Pardubice is een stad in Tsjechië. Het is de hoofdstad van de gelijknamige regio. Pardubice ligt aan de Elbe, 104 km ten oosten van Praag. De stad telt circa 88.000 inwoners en is een belangrijke industriestad.

De eerste vermelding van Pardubice dateert uit 1295, toen zich daar een kleine nederzetting rond een klooster bevond. Tussen 1332 en 1340 kreeg de plaats stadsrechten.

Pardubice heeft een oud stadscentrum met een oude toren en een kasteel. De toren, Groene Toren(Zelená brána) genoemd, en het recent gerestaureerde kasteel dateren beide uit de periode rond 1500, toen het machtige Moravische geslacht Pernštejn in de stad resideerde en haar tot bloei bracht. Voor een aantal opvallende 20e-eeuwse gebouwen is de architect Josef Gočár verantwoordelijk.

[bewerk] Economie

Pardubice is een belangrijke industriestad: Synthesia, een chemische fabriek en fabrikant van semtex, Paramo, een olieraffinaderij, een machinefabriek en een elektronicafabriek zijn er gevestigd. In juni 2000 opende ook een Taiwanese computeronderdelenfabriek Foxconn er zijn deuren.

Pardubice heeft een eigen universiteit met zo'n 7000 studenten, de Universiteit Pardubice. Het centraal station van de stad, Station Pardubice hlavní nádraží, is een van de belangrijkste spoorwegenknooppunten van het land.


Klik hier om terug te gaan

Deze pagina is gebaseerd op het auteursrechtelijk beschermde Wikipedia-artikel Pardubice; het is vrijgegeven onder de GNU Free Documentation License.

Teruggeplaatst van "http://toerisme.nl/wiki/Pardubice"
Aspecten/acties
Persoonlijke instellingen