Park Sonsbeek, Arnhem

Van Toerisme

Ga naar: navigatie, zoek
Park Sonsbeek in Arnhem is het bekendste park uit deze stad en bovendien het eerste monumentale stadspark van Nederland. Park Sonsbeek - genoemd naar de gelijknamige beek, oorspronkelijk: St. Jansbeek - grenst in het noorden aan park Zijpendaal, in het oosten aan de wijken Sonsbeekkwartier en St. Marten, in het zuiden bijna tot het centrum en het westen aan de Hoogkamp en Burgemeesterswijk.

Inhoud

[bewerk] Inrichting

Het park bevat een grote diversiteit aan bomen en planten, kent een groot aantal vijvers, fonteinen en twee watervallen. Op het grondgebied van het park vindt men Huis Sonsbeek ("De Witte Villa" in de volksmond), een theehuis (de Palatijn), twee restaurants (de Boerderij en het Sonsbeekpaviljoen), het Nederlands Watermuseum (in de voormalige Begijnenmolen), de Witte Watermolen (de enige nog werkende watermolen van de negen die langs de St Jansbeek hebben gestaan), het Bezoekerscentrum Sonsbeek (in de schuur van de Witte Watermolen) en een uitkijktoren (Belvédère).

[bewerk] Geschiedenis

Het landgoed werd in 1821 gekocht door baron van Heeckeren. Hij ging door met de toen gebruikelijke tuinaanleg in Engelse Landschapsstijl, waar de vorige eigenaar Theodorus baron de Smeth ook al mee bezig was geweest. Wegens geldproblemen verkocht de baron delen van het landgoed, waar nu drie wijken van Arnhem op gebouwd zijn. In 1899 kocht Ir J.W.C. Tellegen, de toenmalige directeur Gemeentewerken, het landgoed aan voor de helft van het bedrag dat in dat jaar op de gemeentebegroting stond.

In het park staat het monument voor Hendrik Lorentz, vervaardigd door Oswald Wenckebach en op 9 september 1931 onthuld door prinses Juliana. De initiatiefnemer tot aankoop van het park wordt herdacht met de zogenaamde Tellegenbank, ontworpen door de Arnhemse beeldhouwer Gijsbert Jacobs van den Hof en op 23 februari 1928 onthuld. Ook is er een voor het honderdjarig jubileum aangelegde "Steile Tuin".

Dichter Cees van der Pluijm is sinds winter 2005 bij de vereniging Vrienden van Sonsbeek aangesteld als 'Parkdichter' en schrijft vier keer per jaar een gedicht over het Sonsbeekpark dat wordt gepubliceerd in het Infobulletin.

[bewerk] Park Open

In het park wordt elke zomer vanaf einde mei tot einde augustus op zondagmiddagen Park Open georganiseerd, een serie van gratis culturele festivals met theater, muziek en dans. In augustus wordt de serie afgesloten met een vierdaags festival: de Sonsbeek Theater Avenue.

[bewerk] Sonsbeek beeldententoonstellingen

Anna TilroeHet park is internationaal bekend als naamgever aan de Sonsbeektentoonstellingen, die met regelmatige tussenpozen van zeven jaar in en rondom het park georganiseerd worden. De reeks tentoonstellingen beleefde in 1971 zijn zesde editie met een beeldententoonstelling onder de titel: "Sonsbeek buiten de perken". Deze tentoonstelling vormde een belangrijk moment in de geschiedenis van de land art. In 2001 werd voor de negende keer een internationale beeldententoonstelling in het park gehouden. De titel was deze keer "Locus Focus" en de curator was de Vlaamse museumdirecteur Jan Hoet. De tentoonstelling speelde zich af op meerdere locaties in Arnhem. In 2008 zal van 15 juni tot 21 september, dus 100 dagen, de tiende editie van de beeldententoonstelling plaatsvinden.

[bewerk] Thema

Het thema in 2008 is grandeur. Het concept is van Anna Tilroe. Als artistiek directeur heeft zij dertig internationaal bekende kunstenaars uitgenodigd hun visie te geven op 'het streven naar Grandeur'. Zij exposeren hun sculpturen en installaties in het Sonsbeekpark. Bij de opening zullen inwoners van Arnhem in een plechtige, maar feestelijke processie de beelden door de straten van de stad dragen. Deze processie heeft een symbolische betekenis: de kunst zoekt een plaats in het hart van de samenleving. Kunst heeft namelijk respect en ondersteuning van veel mensen nodig om werkelijk betekenis voor de samenleving te krijgen. Sonsbeek 2008 geeft daaraan een nieuwe invulling: kunstwerken worden door groepen door de stad Arnhem gedragen in een praalstoet. Deze zogenaamde draaggilden komen uit scholengemeenschappen, amateurkunstgezelschappen, business- sportclubs, bedrijven, waarmee uitgebeeld moet worden dat alle lagen van de bevolking betrokken zijn. De deelnemers dragen een speciaal voor Sonsbeek 2008 ontworpen hoed, de zogenaamde Chapeau.


Deze pagina is gebaseerd op het auteursrechtelijk beschermde Wikipedia-artikel Park Sonsbeek, Arnhem; het is vrijgegeven onder de GNU Free Documentation License.

Aspecten/acties
Persoonlijke instellingen