Passage (Oudste winkelcentrum van Nederland) Den Haag

Van Toerisme

Ga naar: navigatie, zoek

De Passage in Den Haag is het oudste winkelcentrum van Nederland en werd in 1885 in gebruik genomen.

De oorspronkelijke passage uit 1885 loopt van de Spuistraat naar het Buitenhof. In 1929 is de Hofweg toegevoegd aan het wandelgebied. Het oudste gedeelte (de Spuistraat- en Buitenhof-arm) is gebouwd volgens een internationale georiƫnteerde neo-Renaissance stijl, terwijl het latere deel richting Hofweg in een expressionistische stijl is gebouwd.

[bewerk] Restauratie

In 2007 kwam er een einde aan een grondige restaurantie van de Passage. Gevels werden weer in de oorspronkelijke staat teruggebracht, de marmeren vloer werd door Italiaanse vaklui hersteld en inmiddels nadert het moment dat de Passage wordt doorgetrokken naar de Grote Marktstraat. Sommige oude winkels zijn gebleven, zoals de postzegelhandelaar en Akkerman, de vulpenspeciaalzaak. Nieuwe winkels zijn aangetrokken zoals Verwijs, die op de rotonde een boekhandel op drie verdiepingen heeft. Voor de restauratie waren de woningen boven de winkels veelal leeg, Daarom is beloten de eerste verdieping bij de Passage te betrekken. Enkele nieuwe bruggen maken het mogelijk op die hoogte van de ene kant naar de andere kant over te steken.

  • De Passage is een Rijksmonument.
  • De gerestaureerde Passage is in 2007 genomineerd voor de Nieuwe Stad Prijs.


Deze pagina is gebaseerd op het auteursrechtelijk beschermde Wikipedia-artikel Passage Den Haag; het is vrijgegeven onder de GNU Free Documentation License.

Aspecten/acties
Persoonlijke instellingen