Patronaat, muziektheater Haarlem

Van Toerisme

Ga naar: navigatie, zoek

Patronaat is één van de 10 grote poppodia in het clubcircuit van Nederland en werd in 1984 opgericht als eigentijds muziektheater. Het is gevestigd aan de Zijlsingel, vlakbij de Grote Markt in Haarlem.

Patronaat is begonnen in een voormalig schoolgebouw van de kerk van de H. Antonius van Padua, tot op heden kerkhoudend aan de Nieuwe Groenmarkt. Het gebouw uit 1913 is ontworpen door de gerenommeerde architect P.J. Bekkers. Dit pand kon ongeveer 500 gasten ontvangen.

In al die jaren heeft het Patronaat gedraaid op vrijwilligers. In de loop der tijd kwamen er steeds meer betaalde krachten, maar nog steeds leeft het Patronaat op de inmiddels ca. 90 vrijwilligers.

In 2003 heeft het oude gebouw plaats gemaakt voor een gloednieuw poppodium, dat in 2005 in gebruik is genomen. In de tussenliggende jaren (van september 2003 tot en met mei 2005), ging de programmering gewoon door op een tijdelijke locatie aan de Oostvest.

Het nieuwe pand is ontworpen door Architect Paul Diederen van het bureau Diederen Dirrix Architecten uit Eindhoven. De capaciteit is flink uitgebreid naar een grote zaal voor ca. 950 bezoekers, een kleine zaal voor ca. 300 gasten en een muziekcafé.


Deze pagina is gebaseerd op het auteursrechtelijk beschermde Wikipedia-artikel Patronaat; het is vrijgegeven onder de GNU Free Documentation License.

Aspecten/acties
Persoonlijke instellingen