Pinkpop

Van Toerisme

Ga naar: navigatie, zoek

Pinkpop is een jaarlijks, driedaags popfestival in Landgraaf dat plaatsvindt in het weekend van Pinksteren. Pinkpop is het oudste openluchtfestival ter wereld. In 2007 beleefde Pinkpop haar 38e editie en sindsdien is het het oudste, jaarlijks terugkerende rockfestival ter wereld.

Inhoud

[bewerk] Opzet

De maandag, Tweede Pinksterdag, is traditioneel de dag waarop de meeste bands optreden. Voor deze dag is ook een dagkaart te krijgen. De zaterdag en zondag van het festival waren tot de editie van 2005 alleen te bezoeken met een kaart voor alle drie de dagen, waarmee men ook recht had op een plaats op de camping van het festival. Sinds de editie van 2006 is het ook mogelijk om afzonderlijke dagkaarten te kopen voor elk van de drie dagen.

Het festival wordt gehouden op Megaland, de voormalige Draf- en Renbaan van het Limburgse plaatsje. Er zijn drie podia: het Zuidpodium is het belangrijkste met de meeste ruimte voor het publiek. Hier treden de bekendste bands op. Als er op het Zuidpodium niet wordt opgetreden, zijn het Noordpodium en de 3FM-tent in gebruik. Het Noordpodium is identiek aan het Zuidpodium, maar heeft minder ruimte voor publiek. De 3FM-tent is beduidend kleiner en intiemer.

[bewerk] Geschiedenis

Jan Smeets is de oprichter van Pinkpop. In mei 1969 werd een evenement georganiseerd op de Gulperberg. Het oorspronkelijke plan, een talentenjacht, wordt al gauw verlaten. Het evenement wordt een heus lokaal popfestival waar Limburgse bands optreden en de bezoekers hun eigen etenswaren meebrengen. De opzet van het evenement in combinatie met de datum waarop het plaatsvindt (Tweede Pinksterdag) leidt tot de naam 'Pinknick'.

Een jaar later wordt het evenement groter aangepakt, en men wil graag een internationale artiest naar Limburg halen. De keuze valt op Melanie. Dat concert kan echter geen doorgang vinden wegens ziekte van Melanie, en men besluit als alternatief om een tweede editie van Pinknick te organiseren, nu groter opgezet en op een andere lokatie: Het Burgemeester Damen Sportpark in Geleen. De naam wordt veranderd in 'Pinkpop'. In mei 1970 vindt de eerste editie van Pinkpop plaats, in feite dus de tweede editie van Pinknick.

In 1987 moet het festival wegens een verbouwing in het sportpark van Geleen uitwijken naar het sportpark in Baarlo (Limburg). Door protesten van omwonenden van het Geleens sportpark en de behoefte van de Pinkpop-organisatie om verder te groeien, zal het festival niet meer in Geleen terugkeren. Sinds 1988 vindt het festival daarom plaats in Landgraaf.

Op 11 augustus 2007 wordt voor het eerst een Pinkpop Classic in Landgraaf georganiseerd. Op dit eendaagse festival staan artiesten die in het verleden op de gewone Pinkpop hebben gespeeld. Het festival richt zich op een ouder rockpubliek. De eerste acts die organistor Mojo heeft bevestigd zijn Steve Harley en de Limburgse Janse Bagge Bend.

[bewerk] Trivia

Het Pinkpoplogo is een toespeling op de naam van het festival: 'roze pop'. De kleur roze is voor pinkpop, wat oranje is voor koninginnedag. Veel bezoekers dragen het officiƫle roze pinkpop-petje, roze kledingstukken of geheel roze outfits.

Tijdens de verbouwing van het burgemeester Damen sportpark te Geleen in 1987 heeft men de tribune verder van het veld geplaatst zodat er tijdens het Pinkpop festival nog een podium voor kon worden gezet. Het festival keerde echter niet meer terug in Geleen en sindsdien staat de Geleense tribune voor niets te ver van het veld.

Tot 1999 werden de optredens ter plaatse van het huidige Noordpodium gehouden in een tent. Deze Roskilde-tent had een capaciteit van circa 10.000 concertgangers. Enkele weken voor Pinkpop 2000 stond de tent opnieuw klaar. De tent werd echter vernield door de zware storm van zondag 28 mei 2000. Sindsdien (met uitzondering van 2005) is het Noordpodium een openlucht-podium.

[bewerk] Alle acts

Zie voor een overzicht van alle acts Pinkpop acts.


Deze pagina is gebaseerd op het auteursrechtelijk beschermde Wikipedia-artikel Pinkpop; het is vrijgegeven onder de GNU Free Documentation License.

Teruggeplaatst van "http://toerisme.nl/wiki/Pinkpop"
Aspecten/acties
Persoonlijke instellingen