Portaal:Ballonvaart

Van Toerisme

Ga naar: navigatie, zoek
Ballonvaart over Nederland
Ballonvaart over Nederland
Onze eigen ballon
Onze eigen ballon

[bewerk] Ballonvaart

Geniet vanuit de lucht van de mooiste plekjes van Nederland.

Al sinds de oudheid dromen mensen van vliegen. Zo vrij als een vogel zweven door het luchtruim. De zwaartekracht overwinnen en de stilte als enige gezelschap.

Ballonvaart maken?

Enjoy.nl ballonvaren arrangementen. Een prachtige plek om op te stijgen. Het opstijgen kan in bijna heel Nederland, kijk snel en boek !

Geschiedenis van de luchtballon

De luchtballon is uitgevonden door twee Fransen, de gebroeders Étienne en Joseph Montgolfier, die op 4 juni 1783 in Annonay de eerste opstijging van een onbemande heteluchtballon demonstreerden. Nog in hetzelfde jaar hadden de eerste bemande opstijgingen plaats: op 21 november 1783 de eerste opstijging van een heteluchtballon bij Parijs door Pilâtre de Rozier en de markies van Arlandes en op 1 december 1783 de eerste vaart van een met waterstofgas gevulde ballon door J.A.C. Charles en Robert. Ruim een jaar later, op 7 januari 1785, werd door Blanchard en Jefferies een ballonvaart over Het Kanaal gemaakt.

Tijdens het beleg van Parijs (1870/1871) heeft de luchtballon een belangrijke rol gespeeld als blokkadebreker; in ruim vier maanden tijd werden er vanuit de stad 66 opstijgingen gemaakt met ballons en konden 167 personen de belegerde stad door de lucht verlaten.

Het verblijf op grote hoogte in een open ballonmand is zeer riskant: van de driekoppige bemanning van de in 1875 opgestegen ballon 'Zenith' stierven er twee. Ook de beide opvarenden van de 'Bartsch von Sigsfeld' vonden de verstikkingsdood door een mankement aan de zuurstoftoevoer. Het was de Zwitser A. Piccard die met de door hem uitgevonden bolvormige en luchtdicht afgesloten ballongondel daarin een grote verbetering bracht en met zijn opstijging aan boord van de 'FNRS' op 27 mei 1931 een reeks van ballonvaarten naar de stratosfeer inleidde die met de opstijging van de 103!600 m3 grote ballon 'Explorer II', met aan boord de kapiteins Albert W. Stevens en Orvil A. Anderson, op 11 november 1935 met een absoluut wereldhoogterecord van 22!066 m haar voorlopige bekroning vond. Bij de daling konden de beide inzittenden zich met hun parachutes redden, nadat het omhulsel van de 'Explorer' het had begeven.

Pas in augustus 1978 slaagden drie Amerikanen (B. Abruzzo, M. Anderson en L. Newman) erin om als eersten met een ballon de Atlantische Oceaan over te steken in een vlucht die 5 dagen en 17 uur duurde. Het afstandsrecord voor ballons werd gevestigd op 9-12 november 1981 door de Amerikanen B. Abruzzo, R. Clark en L. Newman en de Japanner R. Aoki. Met hun heliumgevulde ballon 'Double Eagle V' (inhoud 111!300 m3) legden zij 8382, 54 km af van Nagasjima in Japan naar Covelo in Californië.

Wat Nederland betreft komt aan de Rotterdamse 'stadsmedicinaaldoctor' J. van Noorden de eer toe als eerste Nederlander een onbemande vrije ballon te hebben opgelaten. Dat gebeurde bij Rotterdam, op 1 december 1783. De eerste Nederlander die een zelf geleide ballonvaart ondernam, was Abraham Hopman. Op 29 september 1804 voer deze met de door hem zelf vervaardigde ballon 'Lust tot Onderzoek' van Rotterdam (plaats Concordia) naar Schiedam.

Aspecten/acties
Persoonlijke instellingen