Portaal:Overijssel

Van Toerisme

Ga naar: navigatie, zoek
Friesland 
Drenthe 
Noord-Brabant 
Limburg 
Gelderland 
Utrecht 
Groningen 
Flevoland 
Noord-Holland 
Overijssel 
Zeeland 
Zuid-Holland 
Overijssel
Overijssel

Inhoud

[bewerk] Provincie Overijssel

Grootste steden van Overijssel
Grootste steden van Overijssel

Oppervlakte: 3449,66 km²
Aantal inwoners: 1.107.828
Aantal gemeenten: 25
Hoofdstad: Zwolle

Overijssel is de provincie in Nederland met het mooie giethoorn , twente met talrijke uit mogelijkheden zoals het hulsbeek.


Overijssel grenst in het noorden aan Drenthe, in het noordoosten aan Nedersaksen (Duitsland), in het zuidoosten aan Noordrijn-Westfalen (Duitsland), in het zuiden en zuidwesten aan de Achterhoek, (provincie Gelderland), in het zuidwesten gescheiden door de IJssel, in het uiterste westen aan de Noordoostpolder, provincie Flevoland en in het noordwesten aan Friesland.

Enschede is de grootste stad met stadsrechten, Grafhorst (gem. Kampen) heeft stadsrechten maar is in feite een buurtschap. Hengelo is het grootste dorp van Overijssel. Zwolle is de hoofdstad.

bedrijfsuitje overijssel

[bewerk] Tips:

- Giethoorn

- weekendje weg overijssel - rondvaart giethoorn

- leuke uitjes overijssel

- vergaderen overijssel

- dagje uit giethoorn

- uitjes twente

[bewerk] Geografie

De provincie bestaat uit een met riviertjes en beken doorsneden zandgrondgebied, behalve in het noord-westen waar polders en meertjes overheersen.

De provincie bestaat uit drie landstreken: de Kop van Overijssel, Salland en Twente

Belangrijke rivieren: IJssel, Zwarte Water, Overijsselse Vecht, Dinkel, Regge, Reest

Belangrijke kanalen: Twentekanaal (Zutphen-Almelo / Hengelo-Enschede), Overijssels Kanaal Almelo-De Haandrik, Kanaal Almelo-Nordhorn(buiten dienst), Dedemsvaart Hasselt-Coevorden(grotendeels gedempt)

[bewerk] Transport

[bewerk] Wegverkeer

Overijssel is een belangrijke doorvoerprovincie naar Duitsland en Noordoost Nederland. De belangrijkste doorvoerwegen zijn de A1, A28 en N35. De A1 komt bij Deventer de provincie binnen, en loopt via Hengelo en Oldenzaal naar de Duitse grens waar hij aansluit op de Duitse A30. De A28 loopt voor ongeveer 20 kilometer in de provincie, maar is wel de drukste weg in Overijssel, met 115.000 voertuigen dagelijks over de IJsselbrug. De A28 is zeer filegevoelig

[bewerk] Scheepvaartverkeer

De belangrijkste rivier is de IJssel, welke de grotendeels de grens vormt met Gelderland. Hier vind veel scheepvaartverkeer plaats. Andere bevaarbare rivier is het Zwarte Water tussen Zwolle en Genemuiden. Verder zijn er 3 belangrijke kanalen;

Twentekanaal, welke van Zutphen in Gelderland via Hengelo naar Enschede loopt.

Kanaal Almelo - De Haandrik. Een kanaal in Oost Overijssel, met name tussen Hardenberg en Almelo.

Zwolle-IJsselkanaal, een kort kanaal tussen het Zwarte Water en de IJssel.

Verder zijn er nog enkele kanalen zoals het Overijssels Kanaal, Almelo - Nordhornkanaal en de Soestwetering, maar deze hebben geen transportfunctie (meer).

[bewerk] Treinverkeer

Door Overijssel lopen 2 belangrijke intercityverbindingen; Enschede - Randstad en Groningen/Leeuwarden - Randstad. Ook loopt lijn Zwolle - Nijmegen (voorheen Roosendaal) door de provincie Verder zijn er nog een aantal kleinere lijnen zoals Zwolle - Kampen, Zwolle - Enschede, Enschede - Münster, Zwolle - Emmen, Mariënberg - Almelo, Oldenzaal - Zutphen en de internationale verbinding naar Berlijn.

Zwolle is één van de belangrijkste stations in Nederland, en heeft een sterke knooppuntfunctie. Het station van Deventer heeft een belangrijke overstapfunctie.

[bewerk] Vliegverkeer

Overijssel kent één luchthaven, geplaatst in de driehoek Oldenzaal - Hengelo - Enschede, nabij de A1.

[bewerk] Bruggen

Vanwege de ligging aan de IJssel kent Overijssel een aantal bruggen. De belangrijkste is de IJsselbrug bij Zwolle, maar ook de IJsselbrug bij Deventer is belangrijk. Dit zijn tevens de drukste wegen in de provincie. Bij Kampen gaat de N50 over de IJssel, verder kent Kampen nog 2 bruggen over de IJssel Andere bruggen over de IJssel zijn bij Zwolle de Oude IJsselbrug en de spoorbrug over de IJssel, en bij Deventer een spoor- en verkeersbrug.

[bewerk] Gemeenten

'Deze pagina is gebaseerd op het auteursrechtelijk beschermde Wikipedia-artikel Overijssel; het is vrijgegeven onder de GNU Free Documentation License.

Aspecten/acties
Persoonlijke instellingen