Portaal:Pretpark

Van Toerisme

Ga naar: navigatie, zoek
Pretpark
Pretpark
Walibi World
Walibi World
Bobbejaanland
Bobbejaanland
Hellendoorn
Hellendoorn

Wilt u er zeker van zijn dat de kinderen zich de hele dag vermaken? Wat dacht u van Bobbejaanland of de Efteling? Als u aan één dag niet genoeg heeft blijf dan overnachten in het Eftelinghotel, Queen Waalwijk of Hotel Den en Heuvel. Ga dus voor een dagje pretpark in Nederland, plezier gegarandeerd.

Inhoud

[bewerk] Attractieparken in Nederland

Nederlandse attractieparken zijn vaak gebaseerd op één thema, hoewel dit in sommige parken wat vervaagd is. De Efteling baseert zich op het sprookjesachtige thema, Het Land van Ooit op kinderen en Walibi World op de snelle en grote attracties. Andere parken zijn in de loop der jaren mee moeten gaan met de rest. Parken zonder achtbanen of andere wilde attracties kunnen niet of nauwelijks concurreren met anderen waardoor de thema's vervagen. Toverland, dat vooral voor jonge kinderen is bedoeld, is zich ook gaan richten op het oudere kind. Een drietal achtbanen vormen de publiekstrekkers. Hetzelfde geldt voor Het Land van Ooit dat, ondanks de unieke formule van "kinderen zijn de baas", ook grotere attracties moest bouwen om een breder publiek te trekken. Zolang het concept uniek is en het niet overwegend (jonge) kinderen aantrekt, trekt een Nederlands attractiepark veel bezoekers. Een uniek attractiepark is bijvoorbeeld Madurodam dat, hoewel het nauwelijks verschillende attracties bevat, jaarlijks toch honderduizenden bezoekers trekt.

[bewerk] Geschiedenis

De geschiedenis van de attractieparken in Nederland begint in 1933 als kapelaan E. Rietra en pastoor F.J. De Klijn met het plan komen om een sportpark aan te leggen in Kaatsheuvel. Tot 1950 worden hier verschillende grondaankopen gedaan en breidt het park langzaam uit: er komt een grote vijver, een theehuis en een speeltuin. In 1952 krijgt attractiepark De Efteling een sprookjesbos met dan nog tien sprookjes. De uitbreidingen van het park gaan vanaf dan in een sneltreinvaart: ieder jaar worden er nieuwe elementen en attracties aan het park toegevoegd. In 1972 ontvangt De Efteling de Pomme d'Or, een internationale onderscheiding die het park krijgt voor haar opzet, originaliteit en recreatieve functie. In 1981 heeft het park de primeur met de eerste stalen achtbaan van Europa, genaamd Python.

Inmiddels waren ook andere attractieparken geopend. Zo verwelkomde de Flevohof in 1971 haar eerste bezoekers. Na verschillende naamswijzigingen (Walibi Flevo en Six Flags) en uitbreidingen waarbij vooral achtbanen zoals de Goliath werden toegevoegd heet het park sinds 2005 Walibi World.

Het Land van Ooit werd in 1989 opgericht en is speciaal bedoeld voor jonge kinderen. Het unieke concept waarbij "kinderen de baas zijn" en het "land" dat echte ridders, lakeien en gravinnen kent, kreeg in de jaren '90 te maken met terugvallende bezoekersaantallen. Om te concurreren met andere parken werd het park genoodzaakt enkele "snelle attracties" toe te voegen om ook oudere kinderen te trekken. Uiteindelijk mocht ook dit niet baten: in 2007 sloot het park definitief haar poorten.

[bewerk] Nieuwe parken

In 2001 werd attractiepark Toverland geopend. Dit park onderscheidt zich van de rest doordat een groot deel overdekt is. Veel attracties zijn binnen te vinden, maar ook Toverland breidt zich steeds meer uit en ook hier worden achtbanen gebouwd om een groter publiek te trekken.

[bewerk] Van natuurpark naar attractiepark

De Nederlandse attractieparken zijn bijna allemaal begonnen als natuur- en wandelparken. Zo begon De Efteling als sportpark met wandelpaden en (roei)vijvers, maar is dit imago vervaagd met de komst van attracties. Ook Attractiepark Slagharen kent zo'n geschiedenis. Dit park heette tot 2000 Ponypark Slagharen maar dat was het op dat moment niet meer. Uitbreidingen en het toevoegen van nieuwe attracties zorgden ervoor dat de pony's op de achtergrond raakten.

[bewerk] Pretparken

Wilt u een bezoek brengen aan Bobbejaanland?

Dat kan! Met het Pretpark arrangement van Hotel Den en Heuvel kunt u actief genieten van de natuur met talloze wandelpaden, fietsroutes en buitensportactiviteiten, maar ook Bobbejaanland is op kleine afstand van het hotel geleden. Of een overnachting met het Bobbejaanland arrangement op de priorij van Corsendonk is ook zeker de moeite waard!

Op zoek naar een leuk gezinsuitje bij Burgers Zoo?

Ook de Efteling is zeker de moeite waard om eens een bezoek aan te brengen. Wilt u graag met uw gezin een bezoek brengen aan de Efteling? De Efteling biedt u diverse arrangementen aan.

Overige leuke pretparken:

Gaia Park arrangement

Voor meer arrangementen klikt u op:

Pretpark arrangementen

Aspecten/acties
Persoonlijke instellingen