Rheden

Van Toerisme

Ga naar: navigatie, zoek

Rheden is een plaats en gemeente in de Nederlandse provincie Gelderland. De gemeente telt 43.851 inwoners (1 januari 2007, bron: CBS) en heeft een oppervlakte van 84,29 km² (waarvan 22 km² water). De gemeente Rheden maakt deel uit van de Stadsregio Arnhem-Nijmegen.

De naam Rheden komt van "Rheton" wat letterlijk "plaats waar het riet groeit" betekent. De geschiedenis van de gemeente gaat terug tot 1753 toen de schoutambten Velp en Rheden samengevoegd werden tot het schoutambt Rheden. De keuze voor Rheden werd gemaakt omdat het Rhedense schoutambt meer inwoners telde. In de loop van de 19e eeuw vestigden veel renteniers en gepensioneerden zich in Rheden, met name in de Steeg en Velp. De nabije aanwezigheid van een stad (Arnhem) en de mooie natuur waren factoren die de groei van Rheden stimuleerden. In 100 jaar tijd verviervoudigde het inwoneraantal van 5000 naar 23.000.

Bezienswaardig is de hervormde kerk, omstreeks 1500 gebouwd met romaanse toren uit de 12e eeuw.

[bewerk] Overige kernen

De Steeg (gemeentehuis), Dieren, Ellecom, Laag-Soeren, Spankeren en Velp.

Deze pagina is gebaseerd op het auteursrechtelijk beschermde Wikipedia-artikel Rheden; het is vrijgegeven onder de GNU Free Documentation License.

Teruggeplaatst van "http://toerisme.nl/wiki/Rheden"
Aspecten/acties
Persoonlijke instellingen