Rijk van Nijmegen

Van Toerisme

Ga naar: navigatie, zoek

Het Rijk van Nijmegen is een streek in zuidoost Gelderland. Deze streek omvat de gemeenten Beuningen, Groesbeek, Heumen, Nijmegen, Ubbergen en Wijchen. Het Rijk van Nijmegen ligt ten zuiden van de Over-Betuwe en ten oosten van het Land van Maas en Waal.

De streek wordt gekenmerkt door een grote verscheidenheid aan landschappen: ten oosten en zuidoosten van de stad Nijmegen heuvelachtig en bebost, en weids in de omgeving van Beuningen en Wijchen. Het hoogste punt van de Nijmeegse stuwwal benadert de 100 m. nabij Berg en Dal. In de gemeente Ubbergen ligt het natuurgebied de Ooijpolder, dat gevormd is door de uiterwaard en van de rivier de Waal.

Inhoud

[bewerk] Accommodaties

Wanneer u verblijft in het prachtige Rijk van Nijmegen moet u natuurlijk ergens overnachten. Dit kan in een hotel zijn, camping, hostel, herberg of vakantiepark. Bent u op zoek naar één van deze accommodaties?

In boerderijcamping Nederrijkswald, het Citypark Hotel, of Familie camping de oude molen kunt u optimaal genieten van uw verblijf. In het prachtige vier sterren Hotel Sanadome kunt u gebruik maken van de health en beauty faciliteiten. Bastion Hotel Nijmegen richt zich op gasten die persoonlijke sfeer, gastvrijheid, comfort, goede faciliteiten en een scherpe prijsstelling wensen. Voor een groepsaccomodatie voor uw reünie, familieweekend, vergadering of andere activiteit kunt u het beste terecht bij Maikenshofrecreatie.

[bewerk] Arrangementen

Sanadôme
Sanadôme

In het Rijk van Nijmegen vindt u een groot aanbod van bedrijven, hotels, campings, winkels en restaurants. U wilt fietsend of wandelend het Rijk van Nijmegen ontdekken? Golden Tulip Val Monte en City Park Hotel bieden diverse leuke fiets en wandelarrangementen aan in het Rijk van Nijmegen. Het Kuurarrangement van Hotel Bastion Nijmegen geeft u optimale ontspanning. Fietsend kunt u het beste de mooie omgeving van Nijmegen, Berg en Dal verkennen. Na zo'n dagje fietsen kunt u lekker bijkomen in het kuuroord Sanadôme waar u enkele heerlijke ontspannen uren kunt doorbrengen.

Te voet, op de fiets, met een step of op een Solex Nijmegen verkennen? Op geheel eigen wijze ontdekt u de stad of de omgeving. Doe Nijmegen biedt u diverse arrangementen.

[bewerk] Tips

[bewerk] Bezienswaardigheden

Tijdens een bezoek aan het centrum van Nijmegen mag u een aantal dingen zeker niet overslaan. Het Valkhofpark moet u zeker eens bezoeken. Maar ook de St. Stevenskerk, het Hunnerpark, het oudste huis van de stad: het Besiendershuis en het historisch stadhuis zijn zeker het bezichtigen waard.

[bewerk] Het Valkhofpark

Deze plek is kort na 1800 als park ingericht op de plaats waar een grote burcht heeft gestaan. Al in het begin van onze jaartelling werd deze plaats, door de Bataven en de Romeinen, als strategisch gezien en ze bouwden hun forten er op. Na de instorting van het Romeinse Rijk, en na het jaar 777 liet Karel de Grote een paleis bouwen op de plaats van het oude fort. In ± 880 werd dit door de Noormannen veroverd en versterkt. Pas na 1155, in opdracht van keizer Frederik Barbarossa, werd het oude paleis vervangen door een burcht, helaas is er nu maar een kleine ruïne over, namelijk de St. Maartenkapel.

[bewerk] St. Stevenskerk

Omstreeks 1254 werd begonnen met de bouw van de Grote of Sint Stevenskerk. Aanvankelijk werd de kerk gebouwd in Romaanse stijl, maar hij is voltooid in gotische stijl. De Sint Stevenstoren beheerst al eeuwenlang het silhouet van de stad. De toren is midden veertiende eeuw gebouwd in renaissancestijl en is 67,25 meter hoog.

Tijdens openingstijden voor publiek kunt u in de kerk luisteren naar orgelspel en er is mogelijkheid voor rondleidingen. Groepen kunnen alleen op (telefonische) afspraak worden rondgeleid. U kunt de St. Stevenstoren op bepaalde tijdstippen beklimmen voor een schitterend uitzicht over de stad, de Waal en de groene omgeving.

[bewerk] Het Hunnerpark

De vestingwerken zijn in ± 1880 ontmanteld. Daarna is het park aangelegd, ontworpen door tuinarchitect Liévin Rosseels. Jammer genoeg moest de helft van het park in ± 1936 verdwijnen om de oprit van de Waalbrug te maken.

[bewerk] Het Besiendershuis

Aan de Steenstraat staat het zogenaamde Besiendershuis. Dit pand uit omstreeks 1525 heeft zijn naam te danken aan de 'besiender', die hier zou hebben gewoond. De besiender was een soort opzichter van de Waal, die de tolgelden van de voorbijvarende schepen moest innen. In werkelijkheid blijkt in het dubbele woonhuis echter nooit een besiender te hebben gewoond. Voor de duidelijkheid moet hierbij worden opgemerkt dat het vrije uitzicht vanuit het Besiendershuis op de Waal pas ontstond bij de verwoesting van twee panden aan de Waalkade, eind 1944 of begin 1945.

Het laatgotische pand is in Nederrijnse stijl gebouwd, wat onder andere te herkennen is aan het hoge zadeldak en de zogenaamde korfboognissen, waarin zich de vensters bevinden.

[bewerk] Historisch Stadshuis

Het historisch deel van het stadhuis van Nijmegen dateert oorspronkelijk van 1553. Het herbergt een groot aantal historische en modernere kunstwerken. Hieronder bevinden zich onder andere het beroemde Raadsel van Nijmegen, de galerij met burgemeesterportretten, en de vermaarde verzameling 17e eeuwse wandtapijten van Hollandse en Vlaamse origine.

[bewerk] Familieuitjes

U wilt graag een gezellig dagje uit met de kinderen? Dat kan allemaal in het Rijk van Nijmegen! Het Rijk van Nijmegen biedt u diverse uitjes en arrangementen. Het Fietsverrassingstocht arrangement van Centipede Sports & Entertainment biedt u een exclusief, sportief maar vooral verrassend programma in de omgeving van Berg en Dal. Bezoekt u eens het Afrika Museum in Berg en Dal. Er is veel te zien van de museumcollectie en ook wordt de collectie hedendaagse Afrikaanse kunst en kunstvoorwerpen uit Oost-Afrika voor het eerst aan het publiek getoond. Het Afrikamuseum arrangement is voor jong en oud. U kunt samen met uw kinderen deelnemen aan een workshop Afrikaanse muziek, kennis maken met de Afrikaanse verhalen, u kunt Afrikaans leren koken en samen met uw kinderen een liefdesbrief van kralen maken of Afrikaanse beelden te maken met klei.

Voor leuke gezinsarrangementen kunt u kijken op Gezinsuitje.nl.

[bewerk] Fiets & Wandeltochten

Nijmeegse Vierdaagse
Nijmeegse Vierdaagse

Op kleine afstand van de gezellige stadsdrukte bevindt u zich ineens in prachtig natuurschoon. Nijmegen en omgeving zijn dus een uitgelezen plaats voor wandelingen en fietstochten Fietsen of wandelen in het prachtige Rijk van Nijmegen in de mooie natuur, omgeving, landschap, bossen, dijken, parken, rivieren en paden. Of gaat u te voet door het Rijk van Nijmegen, stadswandelingen maken of ontdekt u de Nijmeegse Vierdaagse!

Wandelwebsite Ontrack.nl heeft een wandeling van 17 kilometer rond Beek-Ubbergen (grenzend aan Nijmegen) uitgeroepen tot de mooiste route van het jaar 2006. De pittige route voert door oude beukenbossen, langs diverse weides met prachtige vergezichten, over boerenpaden én flinke heuvels. Tegen een kleine vergoeding bestelt u deze route op de website van Ontrack, maar u kunt natuurlijk ook zelf de omgeving verkennen!

[bewerk] Ontdek het geheim van Lent

Kunstenaar Raoul Teulings maakte bij de overdracht van Lent aan Nijmegen, in opdracht van gemeente Elst, afbeeldingen die gebaseerd zijn op Lentse verhalen. Deze 18 afbeeldingen geplaatst op paaltjes die de oude dorpsgrens van Lent markeren, vormen een route. De verhalen en de route zijn beschreven in het boekje "Het geheim van Lent". Verkrijgbaar bij Het Witte Huis en het Wooninformatiecentrum Waalsprong, beiden in Lent, en Open Huis.

Maar denkt u ook eens aan de tochten van het Gilde in Nijmegen. Het Gilde ijvert ervoor dat kennis en ervaring van ouderen ten goede blijven komen aan de Nijmeegse samenleving. De Gildegidsen leiden mensen belangeloos rond. Er zijn diverse (historische) themawandelingen en fietstochten, die ook geschikt zijn voor senioren. Voor organisatie en publiciteit wordt een bijdrage van slechts enkele euro's gevraagd.

Het Wandelarrangement van Citypark Hotel is een perfect arrangement wanneer u van wandelen houdt. Het hotel ligt tegenover het Valkhof museum en stadspark Valkhof. Op een steenworp afstand ligt de Ooijpolder, de bossen en heuvels van Berg en Dal, het rivierengebied van Maas, Waal en Rijn, en het Reichswald in Duitsland. Het hotel is daar-door een prima vertrekpunt voor fiets- en wandeltochten. Het Wandel- en Fietsarrangement van Golden Tulip Val Monte is ook zeer geschikt wanneer u een wandel of fietsliefhebber bent.

Voor meer fiets en wandelarrangementen kunt u kijken op:

[bewerk] Musea

In het Rijk van Nijmegen hebben wij op cultureel gebied en kunst een aantal mogelijkheden voor u. U vindt er diverse leuke musea die het bezoeken zeker waard zijn.

Verleden en heden lopen naadloos in elkaar over in Nijmegen. Dat is ook te merken aan het museumaanbod. Natuurlijk ontbreken de Romeinse wortels van Nijmegen daarin niet, maar er is ook plaats voor de geschiedenis van de fiets en hedendaagse kennis van de natuur.

Bezoekt u ook eens het beste Nederlandse museum van 2005: het muZIEum, een ervaringsmuseum over het oog, zien en niet kunnen zien.

In Nijmegen:

In de directe omgeving:

[bewerk] Recreatiegebieden

Het Rijk van Nijmegen beschikt over een aantal recreatiegebieden waar u optimaal kunt genieten van het strand en de natuur. Ontdek ook de plassen, de bossen, de parken en de stranden waar u een heerlijke dag kunt hebben. Recreatiegebied de Mookerplas is een prima plek om te wandelen, fietsen, zwemmen, zeilen, varen, surfen, vissen of spelen. Ook de recreatiegebieden de Groene Heuvels en Wylerbergmeer moet u zeker eens gaan bezoeken.

[bewerk] De Mookerplas

Mookerplas
Mookerplas

Ten zuiden van Nijmegen ligt het veelzijdige recreatiegebied Mookerplas. Mookerplas biedt vele mogelijkheden voor watersporters: kanoën, roeien, zeilen, waterfietsen of surfen, het kan allemaal. Zwemmers en zongenieters kunnen terecht bij "De Grote Siep", het gezellige zandstrand met vele speelvoorzieningen. Trek gekregen? Voor een hapje en een drankje bent u van harte welkom bij de kiosk of één van de restaurants in de omgeving.

[bewerk] Groene Heuvels

In het heuvelachtige Rijk van Nijmegen ligt recreatiegebied Groene Heuvels. Het prachtige strand en het schone zwemwater nodigen uit tot veel waterplezier! Er zijn diverse sport- en spelmogelijkheden, maar u kunt natuurlijk ook lekker lui zonnen op het zandstrand of een zonneweide. Voor duikers is Groene Heuvels een echt onderwaterparadijs, vanwege de grote diepte en de helderheid van het water. Heeft u zin in een hapje of drankje, dan bent u bij de kiosken van harte welkom.

[bewerk] Wylerbergmeer

In het prachtige landschap van het heuvelachtige Rijk van Nijmegen ligt recreatiegebied Wylerbergmeer. Een klein en overzichtelijk recreatiegebied, met alle voorzieningen voor een dag vol waterplezier. Kinderen zullen zich zeker vermaken met de diverse speelvoorzieningen op het zandstrand. Maar niet alleen op heel warme dagen is een bezoek aan Wylerbergmeer de moeite waard: door de in de directe omgeving gelegen wandel- en fietsroutes is Wylerbergmeer een mooi uitgangs- of rustpunt voor een actieve dag!

[bewerk] Restaurants

Gezellig en lekker uit eten in het Rijk van Nijmegen?- Bistrodebok Bent u dol op Mexicaans eten? Bezoekt u dan eens het Mexicaans restaurant Popocatepetl in Nijmegen. Om u culinair te verwennen moet u het Restaurant en partycentrum ‘t Sfeerhuys de Looimolen in Nijmegen bezoeken. Wijnfort in Lent is een unieke locatie, gelegen in het Rijk van Nijmegen. Voor een individuele avond onbekommerd genieten van een 4-gangen diner met wijnarrangementen en een geweldig concert. Voor een gezellig avondje uit vanaf 2 personen biedt Wijnfort in Lent een Diner Concerts arrangementaan.

Restaurant Tip in het Rijk van Nijmegen - Tip

[bewerk] Sport

Vindt u ook niet dat u lui wordt van elke dag bankhangen? U heeft zin om te sporten! Dan kunt u zich helemaal uitleven in het Rijk van Nijmegen. Het Rijk van Nijmegen geeft tal van mogelijkheden op sportgebied. Voor een spannende wedstrijd kunt u bijvoorbeeld terecht bij NEC of de basketballers van de Matrixx Magixx. U kunt ook zelf meedoen met de Marikenloop, Zevenheuvelenloop of de Wandel- of Fietsvierdaagse.

Sporten is gezond én gezellig voor jong en oud. De gemeente vindt sport en gezond leven belangrijk en wil deelname aan sportactiviteiten in Nijmegen stimuleren en faciliteren. Bijzondere aandacht gaat hierbij uit naar groepen die verhoudingsgewijs minder sporten, zoals de jeugd, senioren of mensen met een lichamelijke of verstandelijke beperking. De gemeente investeert ook in het sporten in verenigingsverband.

Sportservice Nijmegen geeft informatie over bij wie en waar u kunt sporten, leent sport- en spelmateriaal uit en ondersteunt scholen en sportverenigingen bij (het opzetten van) projecten en activiteiten.

Nijmegen telt bovendien een twintigtal topsportverenigingen. In dit rijtje horen de volgende clubs:

[bewerk] Steden & Dorpen

Rijk van Nijmegen omvat de gemeenten Beuningen, Groesbeek, Heumen, Nijmegen, Ubbergen en Wijchen.

Het Rijk van Nijmegen is een prachtig rijk waar u de oudste stad van Nederland ontdekt. Het Rijk van Nijmegen heeft een grote historie. De omgeving is prachtig en het heeft een unieke natuur. Ook cultureel heeft deze regio u genoeg te bieden.

Enerzijds het rivierenlandschap tussen Maas en Waal, zo verschillend tot uiting gebracht in de natuurgebieden van de Ooijpolder en de Duffelt. Anderzijds dat fascinerende heuvellandschap waarin Beek-Ubbergen, Berg en Dal, Groesbeek en Mook verscholen liggen.

[bewerk] Theaters & Bioscopen

De gemeente vindt het belangrijk dat zoveel mogelijk mensen in de stad kunnen deelnemen aan het cultuuraanbod. Zij stimuleert en ondersteunt daarom diverse instellingen en activiteiten in de cultuursector, zoals filmzalen, muziekpodia, theaters, musea, bibliotheken en aanbieders van workshops en cursussen.

[bewerk] Theaters

[bewerk] Kunst, cultuur en fotografie

[bewerk] Bioscopen

[bewerk] Uitgaan

Nijmegen is bij jong en oud bekend als een gezellige stad. Met ruim 15.000 studenten lijkt het of uitgaan er tot kunst is verheven. Eerst lekker eten in een van de vele restaurants of eetcafés en vervolgens tot in de late uurtjes stappen in een bruin café, trendy kroeg of swingende disco.

Uitgaan in Nijmegen is letterlijk eindeloos. Want als u voor vier uur 's nachts ergens binnen bent, is het aan de kroegbaas om te besluiten tot hoe laat het feest doorgaat. Maar komt u later dan vier uur, dan is de deur écht gesloten.

Discotheek The Matrixx is de grootste trendy danceclub van Nederland. Er komen wekelijks Top DJ’s, dancers en acts.

[bewerk] Terrassen

In de zomer wordt elk plein omgetoverd tot terras. De Grote Markt, het Koningsplein, de Molenstraat, de Waalkade en de vele kleinere terrasjes nodigen uit om zo lang mogelijk te genieten van zwoele zomeravonden. Tot laat in de avond is het gezellige geroezemoes door de hele stad te horen.

[bewerk] Waalkade

Nijmegen is verbonden met de Waal, een van de drukst bevaren waterwegen van Europa. De Waalkade met zijn futuristische hoogwatersteiger, het Holland Casino, de grand cafés en restaurants en natuurlijk het boeiende uitzicht op de langsvarende schepen geven de stad nét dat beetje extra.

[bewerk] Podia

Bent u liefhebber van film, theater of muziek? U treft het, Nijmegen heeft een grote variëteit in theaters, bioscopen en muziek- & cultuurpodia. Naast de stadsschouwburg en het prachtig gerenoveerde concertgebouw De Vereeniging zijn er in het moderne 'art-plex' LUX (Mariënburg) en daarbuiten kleine podia met aandacht voor eigentijds theater, moderne muziek, literatuur en debat. Naast de drie grote bioscopen toont LUX bijzondere filmproducties.

Voor meerdere uitgaansgelegenheden in het Rijk van Nijmegen klikt u op Uitgaan.net.

[bewerk] Winkelen & Koopzondag

Winkelstraat Lange Hezelstraat
Winkelstraat Lange Hezelstraat

Houdt u van shoppen? Slenteren over de markt, boodschappen doen op Koopavond of shoppen op Koopzondag? Het Rijk van Nijmegen is gevarieerd en biedt u het allerbeste!

In de Nijmeegse binnenstad vindt u kleine bijzondere winkeltjes in de ringstraten van het centrum, moderne winkelstraten zoals de Moenenstraat en de Marikenstraat (op twee niveaus).

Het winkelhart van Nijmegen ligt rond de Molenstraat, Broerstraat, Ziekerstraat en Burchtstraat. Hier vindt u ook winkelcentrum Molenpoort en een keur aan warenhuizen, winkels en boetiekjes die al uw winkelwensen vervullen. Verder kunt u kiezen uit diverse gezellige terrassen, restaurants, lunchrooms en cafés om uw voeten even rust te gunnen.

Tip: bij de VVV zijn verschillende winkelroutes verkrijgbaar!

[bewerk] Markten

Lekker rondslenteren in de buitenlucht langs de kraampjes. Verse groenten en fruit kopen. Speelgoed, kleding, gereedschap.. alles is te vinden op de Nijmeegse markten.

Voor meer informatie over de Nijmeegse markten klikt u op:

Nijmeegse markten

[bewerk] Buiten het centrum

Ook buiten het stadscentrum kunt u natuurlijk inkopen doen in vele wijkwinkelcentra. Vlakbij NS-station Dukenburg en de A73 (afslag Nijmegen/Wijchen) liggen het overdekte winkelcentrum Dukenburg en de Woonboulevard.

[bewerk] Openingstijden

De winkels mogen op grond van de Winkeltijdenwet open zijn van maandag tot en met zaterdag van 6.00 uur 's ochtends tot 22.00 uur 's avonds. In de praktijk zijn de meeste winkels open tussen 9.00 en 17.30 uur, maar op koopzon- en feestdagen van 12.00 tot 17.00 uur. Op donderdag is het koopavond en zijn de winkels tot 21.00 uur open.

Aspecten/acties
Persoonlijke instellingen