Rijksmuseum Amsterdam

Van Toerisme

Ga naar: navigatie, zoek

Het Rijksmuseum Amsterdam meestal het Rijksmuseum genoemd, is het grootste en belangrijkste kunst- en geschiedkundige Rijksmuseum van Nederland, eigendom van de staat. Het bevat onder meer topstukken van de kunstschilder Rembrandt van Rijn (De Nachtwacht) in zijn ruim 200 zalen. Het museum telt ruim 1 miljoen voorwerpen in zijn collectie. Doel van het museum is de geschiedenis van Nederland te tonen aan een breed publiek. In het gebouw is tevens het Rijksprentenkabinet gevestigd.

Inhoud

[bewerk] Collecties

Het Rijksmuseum bezit de volgende verzamelafdelingen:

 • Schilderijen
 • Beeldhouwkunst & Kunstnijverheid
 • Rijksprentenkabinet
 • Aziatische Kunst
 • Geschiedenis
 • Kunsthistorische Bibliotheek
 • Het Rijksmuseum beschikt ook over een restauratie-atelier voor conserverings- en restauratiewerkzaamheden.

[bewerk] Vaste collectie

 • Het melkmeisje door Johannes Vermeer
 • De vrolijke drinker van Frans Hals Zaal in het Rijksmuseum Amsterdam

Het museum heeft diverse topstukken. Ook heeft het een tentoonstelling met belangrijke schilderijen onder de naam Meesterwerken van ...

 • De De Nachtwacht van Rembrandt van Rijn heeft sinds 1906 een speciale zaal in het museum, maar maakt geen deel uit van de collectie; het schilderij is eigendom van de Gemeente Amsterdam.

De collectie omvat onder meer werken van bekende Oude Hollandse Meesters en andere kunstschilders als:

 • Bartholomeus van der Helst
 • Jan van Scorel
 • Jacob van Ruisdael
 • Dirck Hals
 • Frans Hals
 • Johannes Vermeer
 • Rembrandt van Rijn
 • Jan Steen
 • Hendrick ter Brugghen
 • Quiringh van Brekelenkam
 • Willem Buytewech
 • Roelant Savery
 • Abraham Mignon

Naast schilderijen bezit het museum ook een belangrijke collectie Aziatische kunst.

[bewerk] Geschiedenis

Het museum werd in 1800 te Den Haag gesticht, onder de naam Nationale Kunst-Galerij, geïnspireerd op een Frans voorbeeld, en was bedoeld om de collecties van Nederlandse stadhouders te tonen.

In 1808 verhuisde het museum in opdracht van koning Lodewijk Napoleon, broer van Napoleon Bonaparte, naar de bovenverdieping van het Paleis op de Dam. In 1817 verhuisde de collectie naar het Trippenhuis in Amsterdam. Veel schilderijen die Amsterdam bezat werden toen aan de collectie toegevoegd. Koning Willem I wijzigde de naam in Rijksmuseum.

Het museum verhuisde in 1885 naar de huidige locatie net buiten de oude binnenstad. Het is gehuisvest in een speciaal voor dit doel door de Nederlandse architect P.J.H. Cuypers ontworpen gebouw. Cuypers combineerde gotische en renaissance-elementen. Het gebouw is rijk geornamenteerd met tal van verwijzingen naar de vaderlandse geschiedenis.

In april 1942 werd een groot deel van de collectie van het Rijksmuseum opgeslagen in een speciaal gebouwde kluis in de onderaardse gangen van de Sint Pietersberg bij Maastricht.

In de loop der jaren is het museumgebouw vele malen verbouwd en werden de open binnenplaatsen volgebouwd. Omdat het museum, mede door de toenemende aantallen bezoekers, niet meer voldeed zijn er plannen gemaakt voor een grote verbouwing. Vele jaren lang was het Rijksmuseum een van de belangrijkste toeristische doelen in Amsterdam. Mede gevolg van de verbouwingswerkzaamheden is nu het nabijgelegen Van Goghmuseum het drukste museum van Nederland geworden.

[bewerk] Het Nieuwe Rijksmuseum

De nieuwe Philipsvleugel van het museum (17 zalen) kwam in 2004 klaar en dient als tijdelijke museumruimte tijdens de grootscheepse verbouwing van het hoofdgebouw (2003-2009). Het museum is gevestigd in Amsterdam en gelegen tussen de Singelgracht en het Museumplein in het stadsdeel Amsterdam Oud-Zuid.

[bewerk] 2003–2009

In april 2003 werd het Rijksmuseum op last van de Arbeidsinspectie enkele dagen gesloten voor het publiek omdat er losse asbestdeeltjes in de lucht waren aangetroffen bij een asbestinventarisatie. Begin december 2003 ging een groot deel van het museum dicht voor een verbouwing die in 2009 moet zijn voltooid. In de tussentijd blijft de Philipsvleugel (een vleugel genoemd naar een van de sponsors) van het museum open voor publiek. Ook is er tegenwoordig een dependance achter de douane op Schiphol.

Er is veel ophef geweest over de vraag of de karakteristieke onderdoorgang voor fietsers en voetgangers, die een verbinding vormt tussen het Museumplein en het stadscentrum, open zou blijven. Het Rijksmuseum was van plan om de hoofdingang in de onderdoorgang te situeren, maar velen vreesden dat daardoor te weinig ruimte zou overblijven voor het doorgaand verkeer. Het stadsdeel Amsterdam Oud Zuid heeft het ontwerp voor de verbouwing van de onderdoorgang in het voorjaar van 2005 afgekeurd omdat het in strijd is met het bestemmingsplan. In het voorjaar van 2006 werd een aangepast ontwerp gepresenteerd, waarbij en de publieksingang in de onderdoorgang komt en er ruimte blijft voor fietsers.

Tussen 2003 en 2009 vindt een grootschalige verbouwing plaats voor een bedrag van € 272 miljoen. De Nachtwacht is gedurende deze tijd in de nieuwe Philipsvleugel met zijn 17 zalen te zien met alle 17de-eeuwse topstukken van het museum. Vanaf 2009 concentreert het museum zich op Nederlandse kunst en cultuur van 1200 tot 2000 in haar samenhang. De Nachtwacht keert terug in de Nachtwachtzaal, aan het einde van de Eregalerij.

Ten behoeve van de verbouwing van het Rijksmuseum is een bouwhistorisch onderzoek uitgevoerd. Dit onderzoek geldt tevens als pilot voor een nieuwe methode van bouwhistorisch onderzoek die is ontwikkeld door de Rijksgebouwendienst. De resultaten van het onderzoek zijn openbaar gemaakt via de website Waardestelling.nl.

[bewerk] Digitalisering

Het Rijksmuseum werkt ook aan digitalisering van haar collecties. Meer dan 55.000 objecten uit de Rijksmuseum worden elektronisch ontsloten, waarvan 10.000 met beeld.

Met deze deelcollecties maakt het Rijksmuseum een start:

[bewerk] Geschiedenis

30 jaar foto-opdrachten Document Nederland Collectie Digitale Atlas Geschiedenis Munten en penningen Nova Zembla Drees Scheepsmodellen Schilderijen Vrijwel de volledige collectie Rijksprentenkabinet Alle aanwinsten sinds 1995 Beeldhouwkunst & Kunstnijverheid Meubelen Edele metalen Glas: gebrandschilderd glas Kostuums en accessoires Keramiek Textiel: wandtapijten Rijksmuseum Research Library

[bewerk] Dependance

Openingstijden: Het Rijksmuseum is elke dag open van 9.00 tot 18.00 uur, op vrijdagen tevens van 18.00 tot 22.00 uur. Het Rijksmuseum is gesloten op 1 januari. Bezoekadres: Stadhouderskade 42 [bewerken] Schiphol Het Rijksmuseum heeft ook een kleine dependance in een terminal van luchthaven Schiphol. Passagiers kunnen hier een kleine, steeds wisselende, collectie zien. Luchthaven Schiphol is de eerste luchthaven ter wereld met zo'n museum.


Deze pagina is gebaseerd op het auteursrechtelijk beschermde Wikipedia-artikel Rijksmuseum Amsterdam; het is vrijgegeven onder de GNU Free Documentation License.

Aspecten/acties
Persoonlijke instellingen