Rijksmuseum van Oudheden

Van Toerisme

Ga naar: navigatie, zoek

Het Rijksmuseum van Oudheden (RMO) te Leiden is een Rijksmuseum in Nederland, waar archeologische vondsten te bestuderen en bezichtigen zijn. Het museum is gesticht in 1818 en kende de Leidse hoogleraar archeologie Caspar Reuvens als de eerste directeur van dit museum.

Het museum beheert collecties van archeologische voorwerpen afkomstig uit culturen die van grote invloed zijn geweest op onze hedendaagse cultuur. Daarnaast beheert het museum ook de topstukken van de Nederlandse archeologie daterend van de prehistorie tot aan het einde van de middeleeuwen. De verschillende collecties zijn: De cultuur van de Egyptenaren, de culturen van het Oude Nabije Oosten, de cultuur van het Oude Griekenland en het Romeinse Rijk. De Nederlandse afdeling is in drie delen verdeeld: de prehistorie, de cultuur van de Romeinen in Nederland en die van de middeleeuwen.

Het museum is gevestigd in een oud herenhuis en begijnhof aan het Rapenburg. Tevens beschikt het museum over een filmzaal waar films vertoond worden en korte documentaires. Voor kinderen valt er ook het nodige te beleven: het is bijvoorbeeld mogelijk een speurtocht door het museum maken.

Inhoud

[bewerk] Collectie

[bewerk] Egyptische Oudheid

De Egyptische collectie van het Rijksmuseum van Oudheden is één van de grootste en meest complete verzameling van Oud-Egyptische kunst ter wereld. In de centrale hal van het museum staat een tweeduizend jaar oude, vrijwel complete Egyptische tempel (uit het dorpje Taffeh) herbouwd. Deze tempel die gratis te bezichtigen is, is Nederland ten geschenke gegeven door de Egyptische overheid als dank voor hun bijdrage tijdens een UNESCO-reddingsoperatie om tientallen monumenten te verplaatsen die bedreigd werden door het wassende water van het Nassermeer. Onder de topstukken van de Egyptische afdeling vallen verder de dubbele sarcofaag (een kalkstenen binnenkist en een granieten buitenkist van vizier uit het Oude Rijk, de mastaba van Hetepherachet uit de vijfde dynastie en een set van drie grafbeelden van Maya en Merit uit de veertiende eeuw voor Christus. Daarnaast beschikt het museum over een grote collectie papyri, stèles uit het Middenrijk en mummies van zowel dieren als mensen.

[bewerk] Nabije Oosten

Op de eerste etage bevindt zich de zaal met archeologische voorwerpen die afkomstig zijn uit het Oude Nabije Oosten. Het gaat hier om de materiële overblijfselen van verschillende volkeren die ontstonden tussen 3000 voor Christus en de komst van Alexander de Grote in de vierde eeuw voor Christus, zoals de Sumeriërs, Akkadiërs, Babyloniërs, Assyriërs, Hettieten en Perzen. Tot de topstukken van deze afdeling behoren onder andere een beeld van stadsvorst Gudea van Lagash, een Sumerisch beeld van een biddende man uit circa 2200 v. Chr. en een beschilderde sierschelp van onbekende oorsprong.

[bewerk] Griekse Oudheid

Het museum beschikt over een ruime collectie van vazen, beeldjes en gebruiksvoorwerpen uit het Griekse gebied. Zoals vaak is het aardewerk ook hier oververtegenwoordigd. Er is een beperkt aantal marmeren en terracotta beelden. Een recent topstuk vormt een grieks panoplie uit de vierde eeuw Verder is op de afdeling een aantal Etruskische voorwerpen te bezichtigen, waarbij met name de grote collectie askisten in het oog springt.

[bewerk] Romeinse Oudheid

De Romeinse vondsten zijn verdeeld over twee etages met op de eerste etage de Klassiek Romeinse afdeling en op de tweede verdieping de provinciale vondsten uit Nederland. Om een maquette van een huizenblok uit Pompeii staan allerhande voorwerpen uit huizen van gegoede Romeinse burgers, inclusief mozaieken, godenbeeldjes en andere voorwerpen. Er is een zgn. columbarium ingericht met askisten en hét topstuk is een beeld van keizer Trajanus dat in de Tunesische stad Utica in de omgeving van Tunis is gevonden.

[bewerk] Nederlandse afdeling

Het museum geeft een doorlopend overzicht van de Nederlandse materiële cultuur tot aan de middeleeuwen. Het beheert een minuscule tekening die als de oudste bvan ons land wordt beschouwd, een reconstrueerd lichaam van de oudste nederlander: een vrouw die de bijnaam Trijntje heeft gekregen en grafvondsten van lokale stamleiders uit Oss en Wijchen. De Romeinse afdeling is in drie delen verdeeld met militaire voorwerpen, alledaagse voorwerpen - daar staat de beroemde sarcofaag van Simpelveld - en religieuze voorwerpen waaronder een deel van de enorme collectie altaren gewijd aan de godin Nehalennia welke in Zeeland zijn gevonden. Op de middeleeuwse afdeling is onder andere een zilverschat te vinden en veel voorwerpen die afkomstig zijn uit de belangrijke handelsplaats Dorestad. De fibula die daar gevonden is is de mooiste ooit in Nederland gevonden.

[bewerk] opgravingen

Het overgrote deel van de collectie van het Rijksmuseum van Oudheden is aangekocht. Echter, het RMO heeft zich altijd ingezet op het terrein van de archeologie. Niet voor niets was de eerste directeur van het museum ook de eerste hoogleraar archeologie in Nederland. In de afgelopen decennia zijn er diverse spraakmakende vondsten gedaan bij opgravingen waar het RMO een aanzienlijk aandeel in heeft, zoals die in Tell Sabi Abyad in Syrië en in Sakkara in Egypte.


Deze pagina is gebaseerd op het auteursrechtelijk beschermde Wikipedia-artikel Rijksmuseum voor Oudheden; het is vrijgegeven onder de GNU Free Documentation License.

Aspecten/acties
Persoonlijke instellingen