Rijksmuseum voor Volkenkunde, Leiden

Van Toerisme

Ga naar: navigatie, zoek

Het Rijksmuseum voor Volkenkunde is een Rijksmuseum in Leiden.

Het museum is ontstaan uit het 's Rijks Ethnographisch Museum in Leiden dat is geopend in 1837. Koning Willem I gaf echter al geleerden de opdracht om collecties te verzamelen in landen als China, Indonesië en Japan. De arts Philipp Franz von Siebold heeft rond 1825 veel Japanse voorwerpen verzameld.

[bewerk] Collectie

De collectie bevat een groot aantal voorwerpen uit Afrika, Groenland, China, Indonesië, Japan, Korea, Latijns-Amerika, Noord-Amerika, Oceanië, Zuidwest-, Zuid-, Centraal en Zuidoost-Azië. Er is veel aandacht voor de historische ontwikkeling van culturen. Veel van de tentoongestelde voorwerpen zijn dan ook antiek, zo is er een ongeveer 1300 jaar oud Boeddha-beeld.

[bewerk] Activiteiten

Regelmatig is er een museumspreekuur. Specialisten vertellen dan over de authenticiteit, ouderdom en functie van door bezoekers meegebrachte voorwerpen. In de museumwinkel zijn veel boeken over niet-westerse samenlevingen te koop. Daarnaast is er een uitgebreid informatiecentrum. Ook zijn er veel activiteiten voor kinderen. Sinds enkele jaren worden er evenementen georganiseerd met mensen/instellingen van niet westerse culturen. De thema's van de evenementen zijn nauw verwant met tradities, rituelen en gebruiken uit de culturen.


Deze pagina is gebaseerd op het auteursrechtelijk beschermde Wikipedia-artikel Rijksmuseum voor Volkunde; het is vrijgegeven onder de GNU Free Documentation License.

Aspecten/acties
Persoonlijke instellingen