Roermond (gemeente)

Van Toerisme

Ga naar: navigatie, zoek

Roermond is een stad in de Nederlandse provincie Limburg. Zij is de stedelijke kern van de gelijknamige gemeente Roermond en heeft sinds de samenvoeging met de gemeente Swalmen circa 54.031 inwoners (bron: gemeente-website). De stad ligt aan de samenvloeiing van de Roer in de Maas en heeft een rijk verleden. Zij was in de late middeleeuwen een hanzestad, en een van de vier hoofdsteden van het oude Hertogdom Gelre, tweede in omvang en grootste qua handel.

Inhoud

[bewerk] Bezienswaardigheden

De stad heeft een beschermd stadsgezicht. Het historisch centrum bezit vele monumenten, zoals:

 • De Sint-Christoffelkathedraal. In 1410 werd begonnen met de bouw van deze kerk. Het is een driebeukige hallenkerk gebouwd in Nederrijns gotische (soms met minder recht als Gelders aangeduide) stijl.
 • Munsterkerk, een kruisbasiliek, gebouwd in de 13de eeuw en gerestaureerd door de beroemde architect Pierre Cuypers in de jaren 1864-1891. De kerk is gebouwd in de romaanse bouwstijl.
 • De Rattentoren uit de 14de eeuw, een overblijfsel van de vroegere stadsversterking die in de 18de eeuw werd gesloopt.
 • Hervormde kerk (1400) met vergrotingen uit de 15de eeuw en 16de eeuw.
 • De Caroluskapel. De kapel van het voormalige Kartuizerklooster. Met de bouw werd begonnen in 1398, het is één van de weinige religieuze gebouwen in Nederland met een Rococo-plafond en bezit een Robustelly-orgel uit 1760/1763.

[bewerk] Toerisme

Roermond is een toeristische stad en dankt dat met name aan de Maasplassen. Deze plassen, die ontstaan zijn door het baggeren van grind, worden vooral in de zomer gebruikt door veel recreanten. Surfers, zeilers en zwemmers zijn in die tijd veel in en op de plassen te vinden. Boten kunnen aanmeren bij één van de vele jachthavens die Roermond rijk is, waaronder Het Steel, Hatenboer, Nautilus en Marina Oolderhuuske. Bij laatstgenoemde jachthaven is een klein opgezet vakantiepark aanwezig bestaande uit een camping en een aantal vakantiehuisjes, ongeveer de helft hiervan bestaat uit drijvende woningen. Ook liggen er tennisbanen, is er een restaurant en een kleine speeltuin en liggen er kleine strandjes. Het vakantiepark is omringd door de Maasplassen en is slechts via een toegangsroute bereikbaar. ’s Zomers vaart er een klein fiets- en voetveer tussen Marina Oolderhuuske en Ool. Roermond biedt ook de mogelijkheid voor groepsuitjes. voor tips kunt u kijken op Groepsuitje Roermond

[bewerk] Winkelen

De Markt in Roermond met de Sint Christoffelkathedraal
De Markt in Roermond met de Sint Christoffelkathedraal

Roermond staat bekend als winkelstad en wordt wekelijks door veel mensen bezocht, waaronder een groot aantal Duitse kooptoeristen. De stad stond (volgens een onderzoek van weekblad Elsevier) in 2006 op de derde plaats qua beste winkelstad, na Maastricht en 's Hertogenbosch. Een jaar daarvoor stond het op de tweede plaats.

Markten

Roermond heeft iedere woensdag en zaterdag een voedsel- en warenmarkt. Deze werd lange tijd op de markt gehouden, maar ligt tegenwoordig steeds vaker op het Munsterplein. Op koopzondagen (eerste van de maand) vindt hier eveneens een warenmarkt plaats.

Designer Outlet Center

Roermond werd in 2001 met de komst van het Designer Outlet Centre van McArthurGlen echt op de kaart gezet als winkelstad. Dit merkendorp trekt jaarlijks ruim 2,8 miljoen bezoekers en is daarmee, na de Efteling, de grootste attractie van Nederland. Het aantal bezoekers stijgt jaarlijks. Het merendeel van de bezoekers is Duitstalig en vooral in de weekenden ontstaan opstoppingen en files naar de stad toe. Momenteel wordt hard gewerkt aan de N280, een vierbaans autoweg die Duitsland met de A73 (in aanbouw) en het Outlet Center gaat verbinden. Hierdoor ontstaat een betere doorstroming.

Het merkendorp telt ruim 150 winkels waar merkartikelen tegen kortingen tussen de 30-70% worden verkocht. Het Outlet Center is met het historische stadscentrum van Roermond verbonden door middel van een tunnel onder de N280. Uit onderzoek blijkt dat 40% van alle bezoekers van het Designer Outlet Centre ook het centrum van Roermond bezoekt.

Uitbreiding winkelaanbod

De komende jaren wil Roermond zich steeds meer op de kaart zetten als winkelstad. Met de komst van de A73 liggen er voor de stad nieuwe kansen. Bij de kruising van de A73 met de N280 verschijnt in 2008 een Retailpark waar grote winkelketens als Media Markt en Burger King zich gaan vestigen. Verder breidt Intratuin uit en met de verplaatsing van andere winkels als Gamma en Praxis, ontstaat een huis- en tuinboulevard.

Naast het Outlet Center verrijst een groots project met woningen, winkels, bioscoop met zeven zalen, horeca en een amusementshal. Verder komt er een parkeergarage met plaats voor 400 auto's. Dit project zal in 2009 zijn voltooid.

[bewerk] Cultuur

Museum

 • Stedelijk Museum Roermond. Hier zijn wisselende tentoonstellingen te zien. Er ook is veel te vinden over de geschiedenis van Roermond en daarnaast in het bijzonder over de architect Pierre Cuypers. Dit gebouw was oorspronkelijk Cuypers' woonhuis, dat hij in 1853 bouwde bij het Atelier Cuypers-Stoltzenberg, waar kerkelijke kunst en meubelstukken werden vervaardigd.

Kunst en muziek

 • Centrum voor de Kunsten (CK). Hier kunnen o.a. muziek- en danslessen gevolgd worden.
 • Poppodium De Azijnfabriek. Dit is een kleine zaal waar muziekgroepen optreden. De Azijnfabriek richt zich vooral op jongeren tussen de 14 en 30 jaar.
 • De Amsterdamse Theater Academie zal naar verwachting in september haar dependance in Roermond openen.

Theaters

 • TheaterHotel De Oranjerie. Het hotel is in bezit van Van der Valk. Bij het hotel zitten een theater, een café, een restaurant en diverse vergaderzalen.
 • CK Theater. Dit theater zit bij het Centrum voor de Kunsten. Het theater is vergeleken met het TheaterHotel een stuk kleiner en daarom zeer geschikt voor beginnende artiesten.
 • De Amsterdamse Theater Academie zal naar verwachting in september haar dependance in Roermond openen.

Bioscoop

 • Royal / Royaline. Deze bioscoop heeft twee zalen en is gelegen nabij het station.

Momenteel wordt er nabij het Designer Outlet Centre een tweede bioscoop gebouwd. Deze bioscoop zal 7 zalen hebben en opent naar verwachting in 2008.

Deze pagina is gebaseerd op het auteursrechtelijk beschermde Wikipedia-artikel Roermond; het is vrijgegeven onder de GNU Free Documentation License.

Aspecten/acties
Persoonlijke instellingen