Roze Zaterdag

Van Toerisme

Ga naar: navigatie, zoek

Roze Zaterdag is de Vlaamse/Belgische en Nederlandse versie van de Amerikaanse Gay Pride en wordt in de lage landen sinds 1977/1978/1979 gehouden.

Inhoud

[bewerk] Achtergrond

De laatste zaterdag van juni is in Nederland in het algemeen: Roze Zaterdag, een jaarlijks openlijk en landelijk treffen van de Holebi-gemeenschap in telkens een andere stad. De Roze Zaterdag is in Vlaanderen / België ook bekend als de Belgian Lesbian and Gay Pride (BLGP), en wordt sinds 1996 (?) juist als zodanig in het Engels aangeduid om zo een algemenere noemer te hebben in verband met de drie verschillende taalgemeenschappen (NL/F/D). Doorgaans vindt de 'Belgische Roze Zaterdag' plaats op een zaterdag in mei. Een andere naam die nationaal en internationaal in omloop is Gay Parade of Gay Pride, tevens zijn er vergelijkbare en verwante evenementen. Roze Zaterdag (ook wel eens afgekort tot RZ) als jaarlijks georganiseerde themadag, evenement, demonstratie, parade of feest heeft naast ontmoeting en zichtbaarheid ook een emancipatie-aspect en politiek karakter. Door mee te lopen in Roze Zaterdag willen mensen (Holebi's en anderen) tonen, dat ze trots zijn op deze levensstijl of hun activisme danwel solidariteit ermee betonen. Daarenboven zijn er elk jaar wel politici aanwezig of worden de aanwezigen toegesproken door bestuurders, bekende 'homo's' en 'hetero's'. Voorts is er een informatie-markt, optredens en feesten. En pikt ook de plaatselijke middenstand en horeca een graantje mee van de vele bestedingen, die men in de aanloop van danwel op de dag zelf pleegt te doen. Roze (Pink) (Pracht (Pride)) al sinds decennia de kleur, die als een soort van 'geuzennaam'/symbool-kleur gebruikt wordt in de strijd, die homo's hebben moeten voeren tegen de gevestigde orde en ook ten tijde van de Tweede Wereldoorlog door de Duitsers in vorm van Roze driehoek als stigma voor homoseksuelen in concentratiekampen ter herkenning moest worden gedragen.

[bewerk] Actualiteit

Naar verluidt zijn minsiter van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap Ronald Plasterk (PvdA), tevens coördinerend bewindspersoon van Homo-emancipatie en staatssecretaris van Defensie Cees van der Knaap (CDA), tevens belast met het personeelsbeleid van de Krijgsmacht zaterdag 30 juni 2007 in Bergen op Zoom aanwezig geweest. Dit laatste feit had een uniek karakter, omdat het voor het eerst was, dat een bewindspersoon meeliep (en nog wel van Defensie) in de parade, vergezeld door ca. 20 militairen, waaronder enkele generaals als solidariteit met holebi's in de Krijgsmacht. In de kleurrijke stoet in de bourgondische Markiezaatsstad waren onder anderen ook burgemeester van Bergen op Zoom Han Polman (D66), evenals een delegatie politie-functionarissen en vertegenwoordigers van de Nederlands-Antilliaanse en Arubaanse gemeenschap en verder diverse praalwagens, orkesten en tal van maatschappelijke organisaties, verenigingen. 's Avonds behield de hele stad haar bruisende sfeer met muziekpodiums waar tot na 02:00u. werd opgetreden en verschillende feesten tot diep in de nacht. Naar schatting heeft Roze Zaterdag 2007 bijna 50.000 bezoekers getrokken en daarmee is deze 30e editie een van de best bezochte edities sinds de start ervan in 1978/1979.

[bewerk] Actua

In Nederland is op zaterdag 30 juni 2007 in Bergen op Zoom (N.-Br.) de 30e Roze Zaterdag gehouden met als thema ' Eén voor allen, allen voor een ' (ALL 4 ONE) (voorheen: 'Wij gaan Bergen verzetten') - [1] - (N.B. het thema komt van de lijfspreuk van de Musketiers uit Alexandre Dumas' roman en gaven zo te kennen hun eigen belangen weg te cijferen voor het collectief en zich daarmee meteen beschermd te weten door datzelfde verbond. Dit ook in 2007 nog actuele credo heeft natuurlijk alles met strijdbaarheid en solidariteit te maken, welk het organiserend comité zulks tot uitdrukking wil brengen. in 2008 zal op zaterdag 28 juni in Tiel (Gld.) - met als werktitel Flipje goes Pink de volgende Nederlandse Roze Zaterdag zijn. Eind 2007/begin 2008 zal de organisatie het werkelijke thema onthullen! op 17 november 2007 maakt de Stichting Roze Zaterdagen Nederland bekend, welke stad in 2009 de Roze Zaterdag toegewezen krijgt. Kandidaat-steden die in de race zijn: Den Haag (Z-H), welke nog nooit; Haarlem (N-H), dat in 1989 + 1996, en Arnhem (Gld.), dat in 1999 reeds eerder organisator ervan waren.

[bewerk] Varia

Roze Maandag in 2007 wordt gehouden op maandag 23 juli in Tilburg ten tijde van de Tilburgse Kermis. Roze Woensdag is op woensdag 18 juli 2007 in Nijmegen ten tijde van de 91e Internationale Vierdaagse Afstandmarsen en Vierdaagsefeesten.


Deze pagina is gebaseerd op het auteursrechtelijk beschermde Wikipedia-artikel Roze Zaterdag; het is vrijgegeven onder de GNU Free Documentation License.

Aspecten/acties
Persoonlijke instellingen