Safaripark de Beekse Bergen

Van Toerisme

Ga naar: navigatie, zoek

Safaripark Beekse Bergen ligt tussen Tilburg en Hilvarenbeek in het zuiden van Nederland, provincie Noord-Brabant. Het is het grootste Wildlife Dierenpark van de Benelux en heeft zo'n 1500 dieren (meer dan 150 diersoorten), variërend van kleine zoogdieren tot grote vogels. Deze zijn verdeeld per continent: Afrika, Azië, Australië en Europa: dolend door het dierenpark maak je als het ware een wereldreis in één dag. Er zijn diverse manieren om dit te doen: een wandelsafari, autosafari, bussafari en bootsafari. Het park wordt (2007) geleid door Beekse Bergen Beheer BV, Libéma Beheer BV en Libéma Exploitatie BV.

Een bijzonderheid van dit park is dat men er met de eigen auto tussen de dieren door kan rijden. Aldoende kan men zich inbeelden op safari te zijn.

Naast het bezoeken van het park met de auto en de safaribus, wat al vanaf de opening van het park tot de mogelijkheden behoort, is het ook mogelijk om vanaf diverse wandelpaden of met de safariboot de dieren te bekijken. De safarimogelijkheden zijn te combineren. De bus, boot en wandelroute komen achterin het park bij het Kongorestaurant bij elkaar, waar men kan overstappen. De autoroute leidt door het gehele park en eindigt weer vooraan in het park waar men vervolgens het bezoek wandelend, per bus of per boot kan vervolgen.

De dieren krijgen allen een streng dieet. Daarom is het niet toegestaan om de dieren te voeren. Dit om te voorkomen dat de dieren ziek worden of zelfs overlijden.

[bewerk] Geschiedenis

Safaripark Beekse Bergen bestaat sinds 1968. In het begin was het park eigendom van de gemeenten Tilburg en Hilvarenbeek. Het idee van safariparken kent zijn ontstaansgeschiedenis in Engeland. Het safaripark, dat toen nog de naam "Leeuwenpark Beekse Bergen" droeg, bestond uitsluitend uit een vier-tal afdelingen waarin men leeuwen vanuit de wagen kon observeren. Het park kende enorm veel succes want zoiets hadden de mensen nog nooit gezien, leeuwen in semi-vrijheid. Het gevolg was dan ook dat er een enorme drukte ontstond in en buiten het park. De bezoekers brachten toen gemiddeld één tot anderhalf uur in het park door.

In 1970 breidde het park uit met een terrein voor jachtluipaarden, die in 1972 voor nakomelingen zorgden. Een primeur voor Nederland. Tevens werd er in dat jaar een extra terrein bij het park gevoegd waarin bavianen hun onderkomen kregen. Het 4 hectare grote bos werd al gauw omgevormd tot een kale vlakte.

In 1972 en 1974 kwamen de eerste Grévy zebra's, waterbokken, elandantilopen, lama's, sabelantilopen, giraffen en een baby olifant de bestaande groep dieren versterken. Het park "Leeuwenpark Beekse Bergen" kreeg de algemene naam "Safaripark Beekse Bergen".

In 1980 werd het wildpark aan het bestaande park toegevoegd waardoor de totale oppervlakte uitgroeide tot 120 hectaren. In dit nieuwe gebied werden przewalskipaarden, edelherten, damherten, axisherten, Japanse sikaherten en moeflons uitgezet.

De wandelsafari, die toen nog niet zo uitgebreid was als in 2006, werd in 1982 in gebruik genomen. Deze beperkte zich tot een klein gedeelte van het park. Het gaf de bezoekers wel de kans om hun benen eens te strekken en om kleinere diersoorten te observeren die te klein waren om in het park vrij rond te lopen. Op diverse eilandjes kon men toen, en nu trouwens nog, ringstaartmaki's, doodshoofdaapjes, pinguïns bewonderen. Tevens had men hier ook de gelegenheid om vanaf 1984 roofvogels vrij te zien rondvliegen in een roofvogeldemonstratie die uniek was voor Nederland.

In de jaren die hierop volgden kwam het bestaan van het Safaripark Beekse Bergen in gevaar. De gemeenten besloten de Beekse Bergen te sluiten of er een nieuwe eigenaar voor te zoeken. In 1985 werd de Stichting Vrienden Safaripark Beekse Bergen in leven geroepen, die zich ging inzetten voor het behoud van het park. Twee jaar laten, in 1987, zijn er 2 panda's op bezoek geweest.

In 1987 ging het park over in privé handen en de nieuwe eigenaar werd Libéma B.V., waarmee het park een nieuwe wind kreeg en enorm ging evolueren tot wat het nu geworden is. Deze vernieuwing zet zich nu nog steeds verder door; zo zijn begin 2007 twee grote chimpanseeverblijven en een gorillaverblijf geopend.

[bewerk] Doelstellingen

Safaripark Beekse Bergen heeft een aantal idealistische doelstellingen. Het park wil namelijk een bijdrage leveren aan natuurbehoud in de ruimste zin van het woord. Dit doet zij d.m.v.:

conservatie van bedreigde diersoorten educatie wetenschappelijk onderzoek wereldwijde actieve participatie in natuurbeschermingsprogramma's Om deze doelstellingen te bereiken, participeert Safaripark Beekse Bergen in een aantal organisaties:

NVD = Nederlandse Vereniging van Dierentuinen SDH = Stichting Dierentuinen Helpen, het natuurbeschermingsfonds van de NVD EAZA = European Association of Zoos and Aquaria Safaripark Beekse Bergen neemt actief deel aan natuurbeschermingsprogramma's voor:

Afrikaanse Wilde Honden in Zimbabwe Siberische Tijgers en Amurpanter in Siberië Lippenberen in India

[bewerken] Fokprogramma's Als lid van EAZA werkt Safaripark Beekse Bergen o.a. mee aan gezamenlijke Europese managementprogramma's voor bedreigde diersoorten (EEP = (European Endangered Species Programmes), Europese stamboeken (ESB = European Studbooks) en managementprogramma's voor een complete groep van verwante diersoorten (TAG = Taxon Advisory Group)

De bedreigde diersoorten (EEP) in de collectie van het Safaripark zijn: Rode Vari, Ringstaartmaki, Afrikaanse Wilde Hond, Jachtluipaard, Afrikaanse Olifant, Breedlipneushoorn, Grévy Zebra, Rothschildgiraffe, Zwartvoetpinquïn, Witwanggibbon, Rode Panda, Siberische Tijger, Przewalskipaard, Mesopotamisch Damhert, Vietnamees Sikahert en Chileense Flamingo. Naast EEP werkt Safaripark Beekse Bergen mee aan European Studbooks (ESB). Dit zijn dieren die in de gaten worden gehouden en kans maken om later EEP te worden. Safari Beekse Bergen participeert in ESB’s voor: Gevlekte Hyena, Wrattenzwijn, Sitatoenga, Markhor, Sabelantilope, Blesbok, Withandgibbon, Maleise Beer en Doodshoofdaap. Weer een stap verder in beheer van de gezamenlijke wilde dierenpopulaties in dierentuinen is TAG, Taxon Advisory Group. Daarin zijn EEP-coördinatoren en ESB-keepers van verschillende soorten een taxon (familie groep) verzameld tezamen met wetenschappers. Zij beheren geen diersoort maar een familiegroep, zoals bv de hondachtigen. Zij kijken o.a. naar welke soorten er in de dierentuinen verblijven en of de verhouding in beschikbare ruimte wel goed is. De TAG kan advies brengen uitbrengen om geleidelijk aan meer Wolvenverblijven voor Afrikaans Wilde honden ter beschikking te stellen. Safari Beekse Bergen werkt mee in groepsmanagementprogramma’s voor: Pinguïns, Ooievaar en Maraboes, Roofvogels, Kraanvogels, Papegaaien, Buideldieren, Primaten, Kleine zoogdieren (stokstaartjes), Katachtige, Neushoorns, Paardachtigen, Herten, Antilopen en Geiten.


'Deze pagina is gebaseerd op het auteursrechtelijk beschermde Wikipedia-artikel Safaripark de Beekse Bergen; het is vrijgegeven onder de GNU Free Documentation License.

Aspecten/acties
Persoonlijke instellingen