Sail, Amsterdam

Van Toerisme

Ga naar: navigatie, zoek

Sail Amsterdam is een om de vijf jaar gehouden Nederlands maritiem evenement met de duur van 5 dagen.

[bewerk] Geschiedenis

Het evenement werd voor het eerst gehouden in augustus 1975 tijdens de viering van het 700-jarig bestaan van de stad Amsterdam. Tijdens de voorbereidingen werd voorgesteld een nautisch evenement te organiseren in de haven van Amsterdam waarbij de aandacht gericht zou worden op de haven en de stad. Er werden schepen uit de hele wereld voor dit evenement ‘Sail Amsterdam 700’ uitgenodigd.

Na het succes van ‘Sail Amsterdam 700’ werd besloten in 1980 weer een Sail Amsterdam te organiseren. Om de organisatie in goede banen te leiden is in 1977 de permanente organisatie Stichting Sail Amsterdam (SSA) opgericht. Sindsdien is het de SSA gelukt om een manifestatie te organiseren in 1980, 1985, 1990, 1995, 2000 en 2005.

In Duitsland wordt sinds 1986 het enigszins vergelijkbare evenement Sail Bremerhaven gehouden.

[bewerk] Sail 2005

Sail Amsterdam werd in 2005 van 17 tot en met 22 augustus voor de zevende keer gehouden in de Amsterdamse IJhaven en het Oostelijk Havengebied. Er kwamen 21 Tall Ships en 600 historische zeil-, stoom- en motorboten naar het Amsterdamse IJ. Verder namen replica's, "varend erfgoed" en marineschepen deel.

De manifestatie werd traditioneel afgesloten met een grote vlootschouw op de voorlaatste dag, met als admiraalsschip de Groene Draeck van H.M. Koningin Beatrix, waarna op de slotdag de "sail out" volgde.

Tijdens de opening op 17 augustus raakte het vlaggenschip, de klipper Stad Amsterdam met Prins Willem-Alexander aan het roer, korte tijd vast in het Noordzeekanaal, waardoor de intocht iets werd vertraagd. Onder de deelnemende schepen bevond zich de Kruzenshtern. De Sedov arriveerde op 19 augustus. Andere bekende Tall Ships waren de Amerigo Vespucci, Khersones, Dar Mlydzydza, Podgoria, Statsrat Lehmkuhl, De Eendracht, Europa en Oosterschelde.

Tijdens het evenement werd door NS een varende trein ingezet, de SailTrain. De SailTrain bestaande uit een treinstel op een veerboot voerde een dienstregeling uit tussen station Amsterdam Centraal en het tijdelijke 'station' Amsterdam-Javakade in het Oostelijk Havengebied.

Voor het doorlaten van de schepen waren twee demontabele delen uit het midden van de Jan Schaeferbrug tussen Oostelijke Handelskade en Javakade gedurende een week verwijderd.

[bewerk] Sail 2010

Het ligt in de bedoeling de volgende editie van Sail Amsterdam te houden in augustus 2010. In 2007 is in Vlissingen Sail de Ruyter gehouden.


Deze pagina is gebaseerd op het auteursrechtelijk beschermde Wikipedia-artikel Sail Amsterdam; het is vrijgegeven onder de GNU Free Documentation License.


Sail 2010 vanuit Spakenburg naar Amsterdam.

Nog enkele dagen beschikbaar voor groepen/bedrijven t/m 50 personen, meld u tijdig aan wij hebben unieke vaartochten met catering bij Rederij Bos. Tevens kunt u ook voor teambuilding met authentieke zeilbotters bij ons boeken. (http://www.rederijbos.nl)

Aspecten/acties
Persoonlijke instellingen