Schiermonnikoog

Van Toerisme

Ga naar: navigatie, zoek
Satellietfoto
Satellietfoto
Vuurtoren
Vuurtoren
Strand bij Paal 3
Strand bij Paal 3

Schiermonnikoog is een gemeente en uit het westen gerekend het vijfde Nederlandse waddeneiland (streek). Het behoort bij de provincie Friesland.

Met slechts 986 inwoners is Schiermonnikoog de kleinste gemeente van Nederland. De gemeente leeft voornamelijk van toerisme. Het eiland wordt geprezen om zijn rust, waaraan onder meer bijdraagt dat bezoekers hun auto op de vaste wal moeten achterlaten.

Inhoud

[bewerk] Tip

Klikt u hier voor diverse arrangementen in Schiermonnikoog

[bewerk] Kernen

De gemeente Schiermonnikoog telt slechts één dorp, het gelijknamige Schiermonnikoog (Eilanders: Aisterbun oftewel 'Oosterburen'). Schiermonnikoog had oorspronkelijk nog een tweede dorp: 'Westerburen', dat in 1719 langzaam door de zee verzwolgen werd.

[bewerk] Ligging

Schiermonnikoog grenst ten noorden aan de Noordzee, en ten zuiden aan de Waddenzee. Ten westen ligt Ameland en ten oosten Rottumerplaat en de zandplaat Balg. Rederij Wagenborg onderhoudt een veerdienst tussen Lauwersoog en Schiermonnikoog. De totale strandlengte is 18 km en de totale lengte van de fietspaden is 30 km.

Op 13 mei 2006 werd Schiermonnikoog in een rechtstreekse televisie-uitzending van de NCRV door het Nederlandse publiek uitverkozen tot "Mooiste plek van Nederland".

Het dorp Schiermonnikoog op het eiland is de noordelijkste bewoonde plaats van Nederland.

Het eiland schuift door afkalving en aanslibbing steeds verder naar het oosten. Schiermonnikoog was anno 2005 zover naar het oosten opgeschoven, dat het oostelijk deel van het eiland op dezelfde locatie ligt als het westen van het vergane eiland Bosch.

Hierdoor was ook ongeveer een kilometer van de oostelijke punt in de provincie Groningen (gemeente Eemsmond) komen te liggen; een gebied dat overigens bij hoogwater onder water staat. Per 1 januari 2006 is de grens gecorrigeerd en loopt nu door de geul de Eilanderbalg. De voornaamste reden om dit te doen was vanwege de duidelijkheid omtrent de verantwoordelijkheid voor rampenbestrijding. Er varen veel schepen met giftige lading bovenlangs de Waddeneilanden.

[bewerk] Taal

De bevolking spreekt van oorsprong een sterk van het standaardfries afwijkend dialect, het Eilanders of Schiermonnikoogs. Door toenemende invloeden van buitenaf (onder andere van het toerisme) werd het dialect langzaam verdrongen door het Nederlands. Momenteel zijn er nog slechts zo'n honderd mensen die het dialect kunnen spreken. Zij noemen hun eiland Lytje Pole, letterlijk 'Klein Polletje' (klein stukje grond).

[bewerk] De haven

De jachthaven van Schiermonnikoog, een van de zeventien Waddenhavens, is gesitueerd aan de zuidwestkant van het eiland aan de oude Veerdam. Het biedt van eind april tot half september ruimte en faciliteiten aan 120 schepen. De haven is een echte getijdehaven: de toegang is bevaarbaar vanaf ongeveer twee uren voor hoogwater tot twee uur na hoogwater. Met laagwater staat er in de haveningang slechts ongeveer 10 cm, bij hoogwater 1,50 m. water. De aanvaarroute is aangegeven met prikken, die samen met een recente waterkaart, noodzakelijk zijn om de haven te bereiken.

Charterschepen kunnen afmeren aan de kop van de oude Veerdam en vallen helemaal droog. Droogvallen kan ook op de plaat ten oosten van de haven, bij laagwater is dan de kant bereikbaar. De plaat heeft veel slik, dus laarzen zijn hier handig.

Schiermonnikoog heeft een 24 uur bemande zeeverkeerspost, te bereiken via VHF-kanaal 5.


Deze pagina is gebaseerd op het auteursrechtelijk beschermde Wikipedia-artikel Schiermonnikoog; het is vrijgegeven onder de GNU Free Documentation License.

Aspecten/acties
Persoonlijke instellingen