Schoonhoven

Van Toerisme

Ga naar: navigatie, zoek

Schoonhoven is een stad en gemeente in de Nederlandse provincie Zuid-Holland. De gemeente telt 12.171 inwoners (1 juni 2007, bron: CBS) en heeft een oppervlakte van 6,96 km² (waarvan 0,67 km² water). Binnen de gemeentegrenzen liggen ook de dorpskern van de voormalige gemeente Willige Langerak en een deel van de buurtschap Bovenberg.

Schoonhoven ligt ten noorden van de Lek en er is een veerpont voor auto's en fietsen. De stad heeft een schilderachtig centrum met smalle grachten en veel groen. Schoonhoven is bekend vanwege zijn zilver. En heeft hier een lange geschiedenis, al in de 17de eeuw waren er bekende zilversmeden. Maar ook heden ten dage heeft Schoonhoven nog een internationale Zilverschool en het Nederlands Goud-, Zilver- en Klokkenmuseum.

Het stadhuis van Schoonhoven bezit een 50 klokken tellend carillon. Het oorspronkelijk in gotische stijl uitgevoerde gebouw dateert uit de 15e eeuw maar werd tijdens restauraties in 1776 en 1927 sterk gewijzigd waardoor van het oorspronkelijke karakter weinig over is.

Stadhuis met carillon
Stadhuis met carillon

Schoonhoven geniet landelijk enige bekendheid. Zo zijn er in de jaren tachtig onder meer afleveringen voor het kinderprogramma Bassie en Adriaan in de stad opgenomen en ook heeft Sinterklaas de stad in 1987 vereerd met zijn landelijk uitgezonden jaarlijkse intocht. Verder werd het kinderprogramma Villa Achterwerk tot eind jaren negentig in het centrum van de stad opgenomen. In 2005 keerde het programma terug in Schoonhoven, op een andere locatie in het centrum. Schoonhoven is ook regelmatig in programma's van TV West te zien. Vreemd genoeg kunnen de bewoners die zender pas sinds 2005 daadwerkelijk ontvangen. Een laatste voorbeeld van Schoonhoven in de media was de winst van Jamai Loman (al zijn hele leven in Schoonhoven wonend) in de eerste editie van Idols op RTL 4. Dat zorgde destijds voor meer media-aandacht en toenemend toerisme.

[bewerk] Tips

  • Klikt u hier voor diverse groepsuitjes in de buurt van Schoonhoven in de provincie Zuid-Holland
  • Klikt u hier voor leuke arrangementen in de regio Lopikerwaard

[bewerk] Schoonhoven in beeld


Deze pagina is Schoonhoven; het is vrijgegeven onder de GNU Free Documentation License.

Aspecten/acties
Persoonlijke instellingen