Servië

Van Toerisme

Ga naar: navigatie, zoek

Servië, officieel de Republiek Servië, is een land in het zuidoosten van Europa. Het is sinds 5 juni 2006 een onafhankelijke staat, nadat het 85 jaar lang onderdeel was van Joegoslavië en tussen 2003 en 2006 van de confederatie Servië en Montenegro. De hoofdstad van Servië is Belgrado. Servië moet niet verward worden met de Servische Republiek.

Inhoud

[bewerk] Geografie

Sveti Sava Kerk in Belgrado
Sveti Sava Kerk in Belgrado

Servië bevindt zich op het Balkanschiereiland, op een kruispunt tussen Centraal-Europa, Zuid-Europa en Oost-Europa. Een deel van het land ligt op de Pannonische vlakte. Servië heeft geen kustlijn en ligt ingeklemd tussen acht andere landen. Met de klok mee, te beginnen in het noorden, zijn dat Hongarije, Roemenië, Bulgarije, Macedonië, Kosovo (voor zover de lezer dit land erkent, anders Albanië), Montenegro, Bosnië en Herzegovina en Kroatië. De belangrijkste rivier van Servië is de Donau. Deze 2850 km lange rivier stroomt 588 km over Servisch grondgebied, vooral door het noordelijke deel van het land. Aan dit deel van de Donau liggen onder andere de steden Belgrado en Novi Sad, de berg Fruška Gora en het bekende kloofdal de IJzeren Poort. Ook monden er in Servië andere belangrijke rivieren uit in de Donau, zoals de Sava, de Timiş, en de Tisa. Deze rivieren zijn allemaal bevaarbaar en verbinden Servië met het noorden en westen van Europa, met Oost-Europa, en Zuid-Europa.

Steden

De tien grootste steden van Servië zijn:

  • Belgrado, nationale hoofdstad
  • Niš
  • Kragujevac
  • Novi Sad, hoofdstad van Vojvodina
  • Subotica
  • Zrenjanin
  • Pančevo
  • Čačak
  • Leskovac
  • Smederevo

[bewerk] Demografie

Na de afscheiding van Montenegro en Kosovo heeft Servië een bevolking van 7,3 miljoen inwoners.

Taal

In Servië worden diverse talen gesproken, waaronder Servisch, Albanees, Hongaars, Roemeens, Kroatisch, Slowaaks, Bulgaars en Roetheens. Het Servisch is de officiële taal van het land; in Kosovo samen met het Albanees en in Vojvodina samen met het Hongaars, Roemeens, Kroatisch, Slowaaks en Roetheens. Servisch is een van de standaardvarianten van het Servokroatisch, behorend tot de zuidelijke groep van de Slavische talen. De taal die in Montenegro wordt gesproken, wordt door de meeste taalkundigen beschouwd als een dialect van het Servisch, officieel heet ze echter Montenegrijns. De Servische standaardtaal is gebaseerd op het Neoštokavisch dialect. In het zuidoosten van Servië wordt ook Torlakisch gesproken, dat als een Servisch-Bulgaars grensdialect gezien kan worden.

[bewerk] Verkeer en vervoer

Congressgebouw Belgrado
Congressgebouw Belgrado

Luchtvaart

De voornaamste internationale luchthaven van Servië, vernoemd naar ingenieur Nikola Tesla, ligt in het dorp Surčin, ongeveer 12 kilometer ten westen van hoofdstad Belgrado. Ook vanuit tweede stad Niš vertrekken internationale lijnvluchten. De nationale luchtvaartmaatschappij van Servië is JAT Airways.


Openbaar vervoer

Qua openbaar vervoer is de bus veruit het gemakkelijkste en comfortabelste vervoersmiddel om mee te reizen. Steden en dorpen worden door meerdere bussen per dag met elkaar verbonden. Er zijn ook internationale connecties naar de omringende landen en verder — maatschappij Eurolines verbindt Belgrado zelfs met Zweden. Het busvervoer is in verhouding wel iets duurder dan de trein, maar de trein rijdt over het algemeen minder frequent en is bovendien een stuk langzamer. Het Servische spoor en de treinstellen zijn verouderd en in feite al jaren aan vervanging toe. Desalniettemin rijden er treinen naar alle uithoeken van het land. Er zijn ook internationale treinverbindingen, die Servië verbinden met de rest van Europa.


Autowegen

Enkele wegen in Servië zijn de E65, E70, E75, E80, E662, E761, E763, E771 en de E851.

[bewerk] Toerisme

Het toerisme in Servië blijft wat achter in vergelijking met de andere Balkanlanden. Vermoedelijk mijden veel potentiële toeristen het land nog altijd door de slechte reputatie die het kreeg door de Joegoslaviëoorlog en de Kosovokwestie. De bezoekersaantallen blijven echter stijgen; in 2009 bezochten al 8% meer mensen het land dan een jaar daarvoor. Het meest bezochte gebied in Servië is de Donauregio, in het bijzonder de hoofdstad Belgrado, die naast door haar turbulente en daardoor boeiende geschiedenis vooral door haar uitgaansleven kan boeien — reisgidsenautoriteit Lonely Planet noemde Belgrado de beste partystad ter wereld, vóór Canada's tweede stad Montréal en de Argentijnse hoofdstad Buenos Aires.


Kunst en cultuur

Op 12 mei 2007 won Marija Šerifović voor Servië het Eurovisiesongfestival met het lied Molitva, wat 'smeekbede' betekent. Op 20, 22 en 24 mei 2008 werd als gevolg het muziekfestival in de Belgrado Arena in Belgrado georganiseerd.


Deze pagina is gebaseerd op het auteursrechtelijk beschermde Wikipedia-artikel Servië; het is vrijgegeven onder de GNU Free Documentation License.

Aspecten/acties
Persoonlijke instellingen