Sint-Eusebiuskerk Arnhem

Van Toerisme

Ga naar: navigatie, zoek

De Sint-Eusebiuskerk of Grote Kerk is de grootste kerk van Arnhem en heeft een 93 meter hoge toren.

Inhoud

[bewerk] Geschiedenis

De Eusebiuskerk heeft de vorm van een driebeukige kruisbasiliek. De bouw van de kerk begon in 1450 en duurde meer dan een eeuw. De kerk is gebouwd naar voorbeeld van de domkerk in het Duitse Xanten en is in de stijl van de late Nederrijnse gotiek. In de Eusebiuskerk bevinden zich het praalgraf van Karel van Gelre (1539-1540), een zeer uitgebreid carillon met de op één na zwaarste carillonklok van Nederland en een aantal gildeborden en -tafels.

De kerk werd grotendeels verwoest aan het einde van de Tweede Wereldoorlog tijdens de Slag om Arnhem.

[bewerk] De laatste restauratie

Na de oorlog werd de kerk tot aan de tweede trans in zijn oorspronkelijke gedaante hersteld door architect B.T. Boeyinga. De toren werd compleet herbouwd en kreeg een nieuw bovendeel naar ontwerp van architect Theo Verlaan. Dit gedeelte werd in 1964 voltooid.

Boven de wijzerplaten (op zo'n 70 meter hoogte) steken 8 balken uit, waar H. Vreeling als versiering van de toren de zeven dwergen van Walt Disney uitgehakt heeft. Dominee G.C. Foeken protesteerde echter, waarop de beeldhouwer zijn beeltenis op de 8e balk plaatste[1]. Vreeling vernieuwde ook het koor in de kerk: voorheen enkel gesierd door engelen, zoals gebruikelijk in oude kerken, werden er nu ook "gewone lieden" op afgebeeld. Een andere bijzonderheid is de beeltenis van een hoertje, die haar standplaats naast de kerk had, aan de linker buitenzijde. De beeldhouwer was van mening, dat ook deze hedendaagse aspecten van de maatschappij een plek verdienden in de kerk, zoals dat in de middeleeuwen reeds gebruikelijk was. De kerk was inmiddels al officieel in gebruik gesteld door Koningin Juliana op 21 oktober 1961.

[bewerk] De kerk in het heden

De kerk doet momenteel dienst als accommodatie voor tentoonstellingen, beurzen, vergaderingen en diners. In de toren van de Eusebiuskerk is op 73 meter hoogte de Belvédère, een zaal met uitzicht over heel Arnhem en de tweede plaats (na het stadhuis) om te trouwen.

[bewerk] Foto's van de Eusebiuskerk

Afbeelding:120px-Eusebiuskerk_verwijzing_bombardement.jpg Afbeelding:80px-Eusebiuskerk_beeldhouwwerk.jpg Afbeelding:90px-Eusebius_dwarfs.jpg

'Deze pagina is gebaseerd op het auteursrechtelijk beschermde Wikipedia-artikel Sint-Eusebiuskerk; het is vrijgegeven onder de GNU Free Documentation License.

Aspecten/acties
Persoonlijke instellingen