Slot Zuylen, kasteel

Van Toerisme

Ga naar: navigatie, zoek

Slot Zuylen is een kasteel bij het dorpje Oud-Zuilen nabij de stad Utrecht. Het ligt vanuit Utrecht gezien aan het begin van de prachtige Vechtstreek. De ontstaansgeschiedenis van het slot begint reeds in de 13e eeuw.

Het slot ligt in een klein, maar mooi park. Een zogenoemde slangenmuur maakt dit park zeer bijzonder. Vlak naast het slot staat, vlak bij de rivier De Vecht, een oud kerkje, dat nu (2004) in gebruik is bij een Nederlands Hervormde gemeente. Een van de bekendste bewoners van het slot was Belle van Zuylen (1740-1805), een van de eerste geƫmancipeerde vrouwen van Nederland. Het slot bezit een prachtige gobelinzaal van de Delftse tapijtwever Maximiliaan van der Gught.

[bewerk] Geschiedenis

In de 13e eeuw werd door de Heer van Suilen en Anholt een woontoren gebouwd. Van deze woontoren is niet veel bekend. In 1420 echter werd de toren tijdens de Hoekse en Kabeljauwse twisten met de grond gelijk gemaakt. Pas in 1525 werd begonnen met de herbouw van Slot Zuylen. In 1619 werd Gilles van Leedenberch na te zijn opgehangen in het geheim begraven in de kapel van Slot Zuylen. In 1752 is het slot ingrijpend verbouwd. Tot op heden zijn er sindsdien geen grote veranderingen meer aangebracht.


Deze pagina is gebaseerd op het auteursrechtelijk beschermde Wikipedia-artikel Slot Zuylen; het is vrijgegeven onder de GNU Free Documentation License.

Aspecten/acties
Persoonlijke instellingen