Spaarnwoude

Van Toerisme

Ga naar: navigatie, zoek
Zwemplas in Spaarnwoude
Zwemplas in Spaarnwoude

[bewerk] Dorp Spaarnwoude

Spaarnwoude is een dorp in de gemeente Haarlemmerliede en Spaarnwoude, in de provincie Noord-Holland.

Het dorpje ontstond in de Middeleeuwen op een strandwal. Langs Spaarnwoude liep enige landverbinding van Haarlem via Penningsveer, Spaarnwoude, Halfweg en Sloterdijk naar Amsterdam.

Een markant herkenningspunt van Spaarnwoude is het kerkje "de Stompe Toren", De toren dateert uit de dertiende eeuw. Tijdens het beleg van Haarlem, in 1573, werd het dorp door de Spanjaarden in brand gestoken, de toren bleef hierbij behouden. In 1764 is het huidige kerkje tegen de toren aangebouwd. Het kerkje is goed te zien vanaf de A9 tussen Rottepolderplein en de Wijkertunnel.

De strandwal van Spaanwoude werd in 2002 aangewezen als het eerste aardkundige monument in Noord-Holland.

[bewerk] Recreatiegebied Spaarnwoude

Recreatiegebied Spaarnwoude is een recreatiegebied in de Nederlandse provincie Noord-Holland, genoemd naar het dorp Spaarnwoude in de gemeente Haarlemmerliede en Spaarnwoude. Het gebied heeft een oppervlakte van 3000 hectare en wordt beheerd door het Recreatieschap Spaarnwoude. Tot de aanleg werd eind jaren zestig besloten als herbestemming van een stortplaats.

Het recreatiegebied bestaat uit twee gedeelten, ten noordwesten van zijkanaal C het deel tussen Spaarndam en Velsen, in het zuidoosten het deel bij Halfweg. In het gebied zijn verschillende zwemplassen te vinden. Er zijn wandelgebieden, maar er is ook een skihelling en een klimwand. Het festival Dance Valley wordt sinds een aantal jaren op het terrein gehouden, ook de outdoor editie van Awakenings is er te vinden. Modelbouwvereniging "Het Y" heeft een clublokaal op het terrein. Ook wordt er één keer in de vier jaar de Haarlem Jamborette gehouden, een evenement voor scouts over de hele wereld.

[bewerk] Tip

Klikt u hier voor diverse arrangementen in Spaarnwoude


Deze pagina is gebaseerd op het auteursrechtelijk beschermde Wikipedia-artikel Spaarnwoude DorpSpaarnwoude Recreatiegebied; het is vrijgegeven onder de GNU Free Documentation License.

Aspecten/acties
Persoonlijke instellingen