Sri Lanka

Van Toerisme

Ga naar: navigatie, zoek
Strand
Strand

Sri Lanka is een republiek op het gelijknamige eiland in de Indische Oceaan, ten zuiden van India. Tot 1948 was het gebied een kolonie van het Verenigd Koninkrijk, en tot 1972 werd het Ceylon genoemd. De commerciële hoofdstad is Colombo, maar de officiële hoofdstad is het nabijgelegen Sri Jayewardenapura Kotte, waar het parlement zetelt.

In vroeger tijden stond Sri Lanka onder verschillende namen bekend: Lanka, Lankadweepa ("schitterend eiland" in het Sanskriet), Taprobane, Serendib en Selan. De namen Sri Lanka en Ceylon stammen van deze namen af. Sri is Sanskriet voor eerbiedwaardig.

Sri Lanka wordt soms als een van de verwantschapslanden genoemd. Sri Lanka wordt ook de groene parel van de Indische Oceaan genoemd.

Door de gunstige ligging op het pad van de grote zeeroutes tussen West-Azië en Zuidoost-Azië is Sri Lanka van oudsher een strategische marinebasis en een centrum van boeddhistische religie en cultuur van de oudheid. Tegenwoordig is het land een multi-religieuze en multi-etnische natie, waar bijna een derde van de bevolking andere religies dan het boeddhisme aanhangt, met name het hindoeïsme, christendom en islam. De Singalese gemeenschap vormt de meerderheid van de bevolking, met de Tamils als grootste etnische minderheid, geconcentreerd in het noorden en oosten van het eiland. Andere gemeenschappen omvatten de islamitische Moren en Maleisiërs en de Burghers.

Sri Lanka staat bekend vanwege de productie en export van thee, koffie, rubber en kokosnoten en heeft een progressieve en moderne industriële economie en het hoogste inkomen per hoofd van de bevolking in Zuid-Azië. De natuurlijke schoonheid van Sri Lanka, de tropische bossen, stranden en landschap, evenals haar rijke culturele erfgoed, maken het een wereldberoemde toeristische bestemming.

Na meer dan tweeduizend jaar van heerschappij door plaatselijke koninkrijken, werden delen van Sri Lanka in het begin van de 16e eeuw gekoloniseerd door Portugal en Nederland, alvorens het gehele land in 1815 onder het bestuur van het Britse Rijk kwam. Tijdens de Tweede Wereldoorlog diende Sri Lanka als een belangrijke basis voor de geallieerde troepen in de strijd tegen het Japanse Keizerrijk. Aan het begin van de 20e eeuw ontstond een nationalistische politieke beweging, met als doel het verkrijgen van politieke onafhankelijkheid, die uiteindelijk in 1948 door de Britten werd verleend na vreedzame onderhandelingen

Inhoud

[bewerk] Demografie

Bevolking

Ongeveer 75% van de bevolking van Sri Lanka is Singalees, een andere grote bevolkingsgroep zijn de Tamils, die ongeveer 18% van de bevolking uitmaken en voornamelijk in het noorden en oosten van het land wonen. Verder zijn er nog de Sri Lankaanse Moren, die ongeveer 7% van de bevolking uitmaken, de Burghers van gemengde Europese afkomst, en de Veddah, de laatste afstammelingen van oude volkeren.

Religie

Volgens de census van 2001 is 69,1% van de bevolking boeddhistisch, 7,1% hindoe, 7,6% is moslim en 6,2% is christelijk. De overige 10% had de vraag niet beantwoord of kon de vraag niet beantwoorden. De census kon echter in Tamilgebieden die niet onder regeringscontrole stonden niet of niet goed uitgevoerd worden. Deze gebieden worden voornamelijk bewoond door hindoes, waardoor dat cijfer mogelijk zo'n 15% bedraagt.

Taal

Sri Lanka kent twee officiële talen; het Indo-Arische Singalees en het Dravidische Tamil. Andere talen zijn het Engels, het Sri Lankaans Maleis, het Sri Lankaans Indo-Portugees en het bijna uitgestorven Veddah.

[bewerk] Steden

[bewerk] Klimaat

Sri Lanka heeft een tropisch klimaat met moessons. De noordoostelijke moesson duurt van december tot maart en de zuidwestelijke moesson duurt van juni tot oktober. Het oostelijk gedeelte van Sri Lanka is droger dan het westelijk gedeelte.

[bewerk] Bezienswaardigheden

Gouden Tempel van Dambulla
Gouden Tempel van Dambulla
  • heilige stad Anuradhapura
  • oude centrum van Polonnaruwa
  • oude centrum van Sigiriya
  • Bospark Sinharaja
  • Heilige stad Kandy
  • oude centrum van Galle en zijn fortificaties
  • Gouden Tempel van Dambulla

[bewerk] Economie

Sri Lanka wordt gerekend tot de ontwikkelingslanden met een laag gemiddeld inkomen. De belangrijkste exportproducten van Sri Lanka zijn rubber, textiel, kleding, thee, diamanten, robijnen, smaragden, kokosnootproducten, aardolie en een groeiend percentage diensten. Het BNP groeide met 5,5% door de jaren '90 van de 20e eeuw tot een droogte en de situatie in het zuiden dit liet dalen tot 3,8% in 1996. Hierna ging het weer beter, tot in 2001 de economie voor het eerst in de geschiedenis van het land kromp. Sri Lanka heeft aan het begin van de 21e eeuw het hoogste gemiddelde inkomen per inwoner van Zuid-Azië.

Landbouw

In 1996 maakten door verdergaande industrialisatie landbouwproducten nog maar 20% uit van de export, in vergelijking met 93% in 1970. De landbouw geeft nog wel werk aan bijna de helft van de bevolking

Industrie

Textiel en kleding maken 63% uit van de exportproducten.


Deze pagina is gebaseerd op het auteursrechtelijk beschermde Wikipedia-artikel Sri Lanka; het is vrijgegeven onder de GNU Free Documentation License.

Teruggeplaatst van "http://toerisme.nl/wiki/Sri_Lanka"
Aspecten/acties
Persoonlijke instellingen