Stadion Feijenoord

Van Toerisme

Ga naar: navigatie, zoek

Stadion Feijenoord, in de volksmond bekend als De Kuip is een voetbalstadion, in Rotterdam Zuid (IJsselmonde). Het is een stadion met voetbalhistorie waar de betaaldvoetbalorganisatie Feyenoord haar thuiswedstrijden speelt. Drijvende kracht achter de bouw van dit stadion was Feyenoord-voorzitter Leen van Zandvliet. Het stadion werd ontworpen door de architect Leendert van der Vlugt. Met de bouw werd in 1935 begonnen. Het stadion werd geopend op 27 maart 1937.

Inhoud

[bewerk] Historie, plannen en bouw

Al decennia lang is Feyenoord de 'bewoner' van De Kuip. Stadion Feijenoord, zoals de officiële naam luidt, is ontworpen door architect Van der Vlugt. Grote man achter dit idee was Leen van Zandvliet, de voorzitter van Feyenoord in de jaren '30 riep op een dag uit "ik heb het, ik heb het!" Hij was wakker geworden uit een droom, die droom was echter geen bedrog, hij zette het idee snel in een kladblok. Enkele maanden later werd architect Van der Vlugt uitgenodigd voor een gesprek. Een stadion met twee 'verdiepingen' moest gerealiseerd worden. De kern van het gesprek was eenvoud, verfraaiingen kwamen er niet aan te pas.

In 1934 maakte Van Zandvliet enkele tripjes naar het buitenland om op zoek te gaan naar andere, soortgelijke, stadions. Het Highbury van Arsenal maakte indruk op hem. Zij hadden namelijk ook sinds 1932 twee verdiepingen, hetzelfde idee als Van Zandvliet dus. Eind 1934 werd er contact gezocht met Braat constructiewerkplaatsen. Zij wilde de taak op zich nemen en gingen aan de slag. Een voetbalwedstrijd duurt twee keer drie kwartier. Tussendoor moet men spanning kwijt en wat kunnen eten. Zo zijn er dus zowel onder als boven toiletten tussen de stalen spanten gebouwd. Tevens moest er plaats zijn voor een vergaderruimte, een werkvloer, kleedlokalen, een hokje voor de officials en voor de politie. De trappen aan de buitenzijde van het stadion konden tevens als tribune dienen voor het trainingsveld. Van Zandvliet had haast, telkens als er een bouwtekening klaar was gaf hij direct de opdracht om te beginnen met de bouw van het stadion.

De eerste paal werd in de grond geslagen door Puck van Heel, op 16 september in 1935. Alle andere 578 heipalen werden werden ook 21 meter diep de grond ingeslagen. De bouw van het stadion was begonnen. De Kuip had een capaciteit van maar liefst 65.000, met onder meer veel staanplaatsen. Na enkele verbouwingen is de capaciteit echter teruggebracht naar 51.177 toeschouwers. Het jaar 1936 was een belangrijke voor de bouw van De Kuip. Aan het stadion werden hoge eisen gesteld. Door 1500 mensen (onder meer mariniers en werklozen) werd dit stadion 'uitgetest'. Voor de grasmat werd zand uit Wassenaar gehaald en er werd speciaal gras geïmporteerd. Feyenoord heeft tot op de dag van vandaag een goede staat van dienst voor wat betreft de grasmat.

Het stadion werd officieel opgeleverd op 23 juli 1937. Vóór de officiële opening werd echter, in de stromende regen, de eerste wedstrijd in De Kuip gespeeld. Feyenoord en Beerschot maakten er een leuke wedstrijd van. De Rotterdammers wonnen uiteindelijk met 5-2 voor 37.825 toeschouwers. Feyenoord domineerde onder aanvoerder Puck van Heel. De tweede wedstrijd was er een tussen het Nederland en België. Nederland won met 1-0, dit bleek een succes. Inmiddels heeft het Nederlands Elftal meer dan 100 keer in De Kuip gespeeld, ex-international Frank de Boer speelde zijn 100e interland in De Kuip. Opvallend genoeg was dit ook de 100e wedstrijd die Oranje ín De Kuip speelde.

Stadion Feijenoord was niet alleen een voetbalstadion. Het bood ook ruimte aan andere sportactiviteiten. Na de opening in 1937 vonden er ook motorcross wedstrijden plaats. Ook turn- en atletiekwedstrijden en bokswedstrijden werden georganiseerd in het stadion.

[bewerk] Einde nabij

Stadion Feijenoord is volgens velen altijd een prachtig stadion geweest, menig persoon ging er graag heen. Het is echter niet altijd zekerheid geweest over het voortbestaan, maar liefst drie keer waren er plannen om het stadion te slopen. In 1941, ten tijde van de Tweede Wereldoorlog, was er dringend behoefte aan hoogwaardig staal. Stadion Feijenoord was hiervan gebouwd en was een doelwit geworden, de liquidatie was nabij, het plan ondervond echter nooit doorgang. In 1984 wilde de gemeentes Rotterdam en Amsterdam, de Olympische Spelen van 1992 naar Nederland halen. Er waren plannen voor een nieuw Olympisch Stadion, dat precies op de plek van De Kuip moest komen. Ook dit plan vond geen doorgang. De allerlaatste bedreiging was er een in de jaren negentig. Door betonrot en erosie was er de dreiging dat Stadion Feijenoord niet meer aan de kwaliteitseisen kon voldoen. De sloopplannen lagen al op tafel, maar deze zijn van tafel geveegd en zijn er renovatieplannen gekomen. Die plannen zijn wél uitgevoerd. Opnieuw hedendaags in 2007 zijn er al weer plannen op tafel om naast de De Kuip op het terrein Varkenoord een groot hoogwaardig stadion te bouwen voor maar liefst 65.000, 70.000 plaatsen omdat in 2016 De Kuip niet meer aan de veiligheidsnormen voldoet en opnieuw renoveren van het stadion te veel geld zou kosten. De bouw van een nieuw groot ziekenhuis, Medisch Centrum Rijnmond-Zuid (MCRZ) is al begonnen nabij station Lombardijen; het Sint Clara Ziekenhuis, gelegen naast Varkenoord wordt na de oplevering van het nieuwe MCRZ gesloopt en de voetbalvereningen gelegen om en nabij Varkenoord zijn al uitgekocht en sommige zelfs al verhuisd.

[bewerk] Renovatie

Het streven was een multifunctioneel stadion waar heel Rotterdam, en het liefst heel Nederland, plezier van zouden hebben. In 1993 kwamen er plannen op tafel, die werden in 1994 gerealiseerd. Samen met Van den Broek en Bakema (nu Broekbakema en uitloper van het bureau van Van der Vlugt) werd het stadion gerenoveerd, omdat het bureau de huisarchitect is van het stadion. Het doel was dus om het stadion veel multifunctioneler te maken. Het rendement moest omhoog. Het vernieuwde stadion werd op woensdag 16 november 1994 officieel in gebruik genomen. Prins Willem Alexander verrichte de heropening. De wedstrijd was een interland: Nederland-Tsjechië. Met het vernieuwde Stadion Feijenoord was Nederland een multifunctioneel gebouw rijker, en Feyenoord een voetbaltempel.

Het Maasgebouw werd eveneens geïntroduceerd. Het bevat eveneens twee verdiepingen en is ook mulifunctioneel met zeven grote zalen. Onder meer: een grote receptie, een brasserie, een museum en kantoren. Roltrappen verbinden het Maasgebouw met de eerste ring van het stadion.

Tijdens de bouw werd er zelfs gevoetbald, er werd onder meer een bekerfinale gespeeld en een concert van Pink Floyd gegeven. De totale renovatie duurde acht maanden, er zat wel een grote voetbalpauze tussen omdat het WK gehouden werd in Amerika. Voor de complete renovatie is 120 miljoen gulden neergelegd. Investeerders zagen het meteen zitten in een vernieuwd Stadion Feijenoord; ze hadden al plannen voor een totaal nieuwe Kuip.

[bewerk] Het stadion ná de renovatie

Het MaasgebouwStadion Feijenoord heeft een grote facelift ondergaan. Zo is 85% van het stadion nu helemaal overdekt, waar dit eerder niet het geval was. Om popconcerten blijvend mogelijk te maken, is de kap niet groter gemaakt. Door de bouw van de Amsterdam ArenA en het Gelredome heeft het stadion echter twee concurrenten gekregen en is het aantal concerten teruggelopen. De capaciteit is teruggebracht naar 51.177 zitplaatsen. De hekken die om het veld stonden werden vervangen door een drie meter diepe gracht. De bestaande staal- en betonconstructies, tribunes, trappen, balustrades en sanitaire voorzieningen zijn ook onder handen genomen en gerenoveerd. De spelers kregen betere kleedlokalen en de persruimtes zijn uitgebreid. Bij voetbalwedstrijden zijn 1600 plaatsen gereserveerd voor de supporters van de tegenpartij.

Ook werden de business-units geïntroduceerd. Er werden 40 units gemaakt, elk 40 vierkante meter groot. Er kwamen veel nieuwe zalen die elk een eigen naam kregen. Voorbeelden daarvan zijn: Cor Kieboomzaal, Coen Moulijnzaal, Ernst Happelzaal en de Puck van Heelzaal.

[bewerk] Olympiazijde

De Olympiazijde werd 10 jaar na de grote renovatie ook onder handen genomen. De Olympiazijde is de oudste zijde in het Stadion Feijenoord. De ruimtes waren echter te klein en dienden te gemoderniseerd te worden om bij grote evenementen ook gebruikt te kunnen worden. Ook de zalen van de Olympiazijde kregen een nieuwe naam. Onder meer Van Zandvliet kreeg een zaal naar zich vernoemd.

[bewerk] Toekomst

Sinds 2006 is Feyenoord bezig met plannen voor een nieuw stadion, dat voor 2018, het jaar waarin Nederland graag het Wereldkampioenschap voetbal wil organiseren, zal moeten verrijzen. Omdat het huidige stadion onvoldoende ruimte biedt om Feyenoord verder te laten groeien, wordt er gedacht over een stadion met ca 70.000 plaatsen, waarschijnlijk op het nabijgelegen Varkenoord. De huidige Kuip staat op de monumentenlijst en zal dus waarschijnlijk nog lang blijven voortbestaan.

[bewerk] Architectuur

Een tweede tribune die als een balkon boven de eerste ring hing, bestond al. Maar geen stadion had zo'n tweede ring vrijdragend, zonder steunpilaren in het zicht. Ook niet de American football-stadions, zoals die indertijd ontworpen werden. Een doorlopende, rondgaande tribune was nieuw. Engelse stadions hadden (en hebben) grote tribune-bouwwerken, maar altijd als vier blokken langs het veld, met open of opgevulde hoeken. In Stadion Feijenoord is de vorm van de plattegrond overal gekromd, ook aan de lange zijde, zodat een echte kring ontstaat. Het gebruik van staal en glas maakt het geheel licht en luchtig. Beton was sterk in opkomst, maar zou niet zulke slanke spanten hebben opgeleverd. Bovendien was de achterwand van de ondertribune uitgevoerd als glaswand. Daardoor is de eerste ring van vanuit de achterzijde licht, en vanaf het veld gezien lijkt de tweede ring zelfs te zweven. Vanwege het gevaar zijn deze glaswanden vervangen door ondoorzichtig kunststof. De trappen aan de buitenzijde zijn opvallend, maar niet brekend gemaakt. In feite bestaat elk trappenhuis uit twee complete, in elkaar gevlochten trappen. (ongeveer zoals de DNA-structuur met een dubbele helix, pas 16 jaar later ontdekt). Uiteindelijk volgt, in 1994, het nieuwe dak óók de rondgaande, kuipvormige lijnen. En ook vrijdragend (alsof de dakgoot de trek opvangt!), met een lichtwand voor de zwevende indruk.

[bewerk] Grasmat

 • 1937: aanleg veld
 • 1995: nieuw veld ivm degeneratie v/h gras na de renovatie in 1994
 • 1998: nieuw veld ivm aanleg van veldverwarming
 • 2004: nieuw veld ivm aanleg Grass Masterveld

[bewerk] Finales

In het stadion zijn 11 Europese finales gespeeld, een record: Ook de finale van Euro 2000 is in De Kuip gespeeld.

 • 1963 ECII: Tottenham Hotspur - Atlético Madrid 5-1
 • 1968 ECII: AC Milan - Hamburger SV 2-0
 • 1972 ECI: Ajax - Internazionale 2-0
 • 1974 UEFA Cup: Feyenoord - Tottenham Hotspur 2-0
 • 1974 ECII: FC Magdeburg - AC Milan 0-2
 • 1982 ECI: Aston Villa - Bayern München 1-0
 • 1985 ECII: Everton - Rapid Wien 3-1
 • 1991 ECII: Manchester United - FC Barcelona 2-1
 • 1997 ECII: FC Barcelona - Paris Saint-Germain 1-0
 • 2000 EURO 2000: Frankrijk - Italië 2-1 n.v.
 • 2002 UEFA Cup: Feyenoord - Borussia Dortmund 3-2

Stadion Feijenoord is sinds medio jaren tachtig toneel van de finale van het Nederlands bekertoernooi. In 1991, 1992, 1993 en 1995 werd ook de finale om de Super Cup, de voorloper van de Johan Cruijff-schaal in Stadion Feijenoord gespeeld.

[bewerk] Concerten

Behalve voor voetbalwedstrijden wordt het stadion ook gebruikt bij popconcerten. Onder meer de Rolling Stones, Pink Floyd, U2, Michael Jackson, David Bowie, Bob Dylan, Madonna, Bruce Springsteen en Guns 'n Roses hebben hier opgetreden.

[bewerk] Trivia

De letterzetter heeft in 1936 een fout gemaakt: Op het hek aan de Olympiazijde staat nl. stadion feyenoord (zonder hoofdletters! Zie ook de foto bovenaan). Dit is nooit meer gecorrigeerd. Totaal zitten er in de lichtmasten 288 lampen van 2000 watt, dat zijn er 72 per mast. Als je Stadion Feijenoord vol zou laten lopen met water, kan er 1,5 miljoen kuub in. Dit staat gelijk aan 18.750.000 badkuipen vol water.

Het Feyenoordlegioen noemt het stadion al jaren liefkozend De Voetbaltempel.


Deze pagina is gebaseerd op het auteursrechtelijk beschermde Wikipedia-artikel Stadion Feijenoord; het is vrijgegeven onder de GNU Free Documentation License.

Aspecten/acties
Persoonlijke instellingen