Staten Island

Van Toerisme

Ga naar: navigatie, zoek

Staten Island is een van de vijf stadsdistricten van New York. Het is een eiland aan de westzijde van The Narrows bij de ingang van de havens van New York. Dit Staten Island moet overigens niet verward worden met het eveneens naar de Staten-Generaal genoemde Stateneiland. Het stadsdistrict ontstond bij de unificatie van New York City in 1898. Tot 1975 was de officiële naam Richmond, dit is nog steeds de naam van de county die dezelfde grondoppervlak bedenkt als Staten Island. Het is het minst bevolkte district van New York, en tevens het verst gelegen van het centrum. In het verleden waren hier boerderijen, sommige waren zelf in de jaren 60 van de twintigste eeuw nog actief. Sinds de opening van de Verrazano-Narrows brug groeit de bevolking in het stadsdistrict gestaag. In de zestiende eeuw was het eiland een deel van een groter gebied, genaamd Lenapehoking en werd bewoond door de Lenape indianen, een Algonquin sprekende stam. De indianen die aan de zuidkant van het eiland woonden werden de Raritans genoemd. De Lenape indianen noemden het eiland: "Aquehonga Manacknong" en "Eghquaons". Het eiland was bedekt met voetpaden, waarvan een de zuidkant volgde vlak naast de hedendaagse Richmond Road en Amboy Road. De Lenape indianen leefde niet op vaste plaatsen, maar verplaatsten zich per seizoen en deden aan de zogenaamde slash and burn landbouw. Hierbij brandden ze delen van het bos plat wat vruchtbare grond opleverde. Hun dieet bestond voornamelijk uit schelpdieren, waaronder oesters. Het hoogste punt van Staten Island en New York City is Todt Hill, met 125 meter.

[bewerk] Staaten Eylandt

De eerste Europeaan die het eiland zag was Giovanni da Verrazano die er in 1524 langs kwam. In 1609 kwam Henry Hudson op het eiland en stichtte er een Nederlandse handelspost. Hij noemde het eiland Staaten Eylandt, naar de Staten-Generaal, het Nederlandse parlement. Echter de eerste bewoning in de kolonie Nieuw-Nederland was op het eiland Manhattan rond 1620. Staaten Eylandt bleef nog vele jaren ongekoloniseerd. Tussen 1639 en 1655 deden de Nederlanders drie pogingen om er een permanente vestiging te bouwen, maar deze werden vernietigd tijdens conflicten met de plaatselijke indianen. In 1661 werd de eerste succesvolle poging gedaan en Oude Dorp werd gesticht door een kleine groep Nederlanders, Walen en Hugenoten. Het bevond zich vlakbij het huidige South Beach. Later werd hier vlakbij ook een ander dorp gesticht, dat de naam Nieuwe Dorp kreeg, waar de steenrijke familie Vanderbilt woonde.

[bewerk] Richmond County

Richmond County is een county in de Amerikaanse staat New York die samenvalt met Staten Island. De county heeft een landoppervlakte van 151 km² en telt 443.728 inwoners. Toen in 1667 de kolonie bij de Vrede van Breda werd overgedragen aan de Engelsen, ging Staten Island deel uitmaken van de Engelse kolonie New York. In 1670 gaven de indianen al hun rechten op Staten Island aan de Engelsen. In 1671 werd Oud Dorp met de nieuwe Engelse naam Old Town uitgebreid naar het zuiden, om de uitbreiding van de Nederlandse vestigingen te bevorderen. Deze nieuwe kavels werden voornamelijk bewoond door Nederlanders en werden Nieuw Dorp genoemd, later verengelst naar New Dorp. In 1683 werd New York verdeeld in tien counties; Staten Island met zijn omringende kleinere eilandjes werd Richmond County. Het is vernoemd naar Charles Lennox, eerste hertog van Richmond, een bastaardzoon van koning Karel II van Engeland.


Deze pagina is gebaseerd op het auteursrechtelijk beschermde Wikipedia-artikel Staten Island; het is vrijgegeven onder de GNU Free Documentation License.


Klik hier om terug te gaan

Aspecten/acties
Persoonlijke instellingen