Taag

Van Toerisme

Ga naar: navigatie, zoek

De Taag is een rivier op het Iberisch schiereiland. De Taag mondt voorbij Lissabon uit in de Atlantische Oceaan. Het is met een lengte van circa 1000 kilometer de langste rivier van Portugal. Op het schiereiland is alleen de Ebro, die ook een groter stroomgebied heeft en alleen op Spaans grondgebied stroomt, langer.

De Taag ontspringt op 1590 meter hoogte op de hellingen van de Muela de San Juan in de Sierra de Albarracín in het oosten van Spanje. De rivier stroomt in westelijke richting en passeert Toledo, waar de middenloop begint. Voorbij Alcántara vormt de Taag over 60 km de Spaans-Portugese grens. De benedenloop van de rivier, die begint bij het Portugese Santarém heeft getijdenwerking en is tevens bevaarbaar. De Taag mondt voor Lissabon uit in een estuarium, dat een belangrijke natuurlijke haven is, maar ook een waardevol natuurgebied.

De Taag wordt gebruikt voor de irrigatie van de droge omliggende landbouwgebieden, en via de talrijke stuwdammen voor stroomopwekking. Langs de oevers wordt wijn verbouwd, bijvoorbeeld in de streek Ribatejo in Portugal.

Het beroemdste kunstwerk is waarschijnlijk de hangbrug bij Lissabon, de brug Ponte 25 de Abril uit 1966, de op twee na grootste van de wereld, en de nieuwere Vasco da Gama-brug.


Deze pagina is gebaseerd op het auteursrechtelijk beschermde Wikipedia-artikel Taag; het is vrijgegeven onder de GNU Free Documentation License.

Teruggeplaatst van "http://toerisme.nl/wiki/Taag"
Aspecten/acties
Persoonlijke instellingen