Taipei

Van Toerisme

Ga naar: navigatie, zoek
Shopping Center, Taipei
Shopping Center, Taipei

Taipei of Taibei is de de facto hoofdstad van Taiwan sinds de Chinese Burgeroorlog in 1949. Het is tevens de grootste stad van Taiwan. De stad heeft een oppervlakte van 271,77 kmĀ² en heeft 2,5 miljoen inwoners. De Volksrepubliek China beschouwt Taiwan als een afvallige provincie en Taipei als een Chinese stadsprovincie.

[bewerk] Bezienswaardigheden

  • Nationaal Paleismuseum
  • Taipei 101
  • Longshan tempel
  • Baoan tempel
  • Raohe nachtmarkt
  • Shilin nachtmarkt

[bewerk] Verkeer en vervoer

Metrostation, Taipei
Metrostation, Taipei

Openbaar vervoer

Taipei's openbare verkeer bestaat uit een licht railsysteem en een traditionele metro, de MRT. Bij het normale treinverkeer wordt links gereden, wat nog uit de Japanse koloniale tijd stamt. Echter, in Taipei rijden de treinen rechts. Dit komt doordat de MRT door een Franse firma in de jaren negentig werd gebouwd, want ook in Frankrijk rijden treinen links, behalve de metrotreinen. Sinds de jaren tachtig is het centrale station ondergronds. Er is een uitgebreid en dichtvertakt bussysteem door de stad, juist in die gebieden waar de LRT en MRT niet komen. Het openbaar vervoer in Taipei is stipt, schoon en goedkoop en is dan ook populair. De MRT is vier-talig, Chinees, Taiwanees, Hakka en Engels.


Autoverkeer

Het verkeer is chaotisch en druk, een groot deel van de voertuigen zijn tweetaktscooters die voor de nodige geluidsoverlast en stank zorgen. Reken als voetganger erop dat je geen voorrang krijgt wanneer een straat overgestoken wordt. Er zijn talrijke taxi's, die qua prijs vrij gunstig zijn. De taxichauffeurs spreken nauwelijks Engels; een opgeschreven bestemming in het Chinees werkt daarom het beste. Fooien zijn niet gebruikelijk en worden dan ook vaak als vreemd ervaren. Door de slechte bewegwijzering buiten Taipei en het drukke verkeer is het huren van een auto in Taiwan niet aan te bevelen.


Luchtverkeer

Midden in de stad bevindt zich de luchthaven Songshan voor vluchten binnen Taiwan. Op ongeveer een uur zuidwestelijk van Taipei bij Taoyuan bevindt zich de internationale luchthaven Taoyuan International Airport.


Deze pagina is gebaseerd op het auteursrechtelijk beschermde Wikipedia-artikel Taipei; het is vrijgegeven onder de GNU Free Documentation License.


Klik hier om terug te gaan

Teruggeplaatst van "http://toerisme.nl/wiki/Taipei"
Aspecten/acties
Persoonlijke instellingen