Taiwan

Van Toerisme

Ga naar: navigatie, zoek
Monument Taiwan
Monument Taiwan

Taiwan is een eiland in Oost-Azië, alsmede de gebruikelijke aanduiding van een daar gevestigde, de facto soevereine staat die zich formeel de Republiek China noemt. Als politieke entiteit bestaat de Republiek China vooral uit het genoemde eiland, maar zij heeft ook de eilanden Kinmen, Matsu en Wuciou onder controle. Die liggen vlak voor de kust van het Chinese vasteland. Zij behoren tot het deel van de provincie Fujian dat onder feitelijk gezag van Taiwan staat. Tot het einde van de Tweede Wereldoorlog werd Taiwan internationaal vooral als Formosa aangeduid en was het een Japanse kolonie. Na de Tweede Wereldoorlog werd Taiwan overgedragen aan de toenmalige Republiek China, met regeringszetel Peking. Het eiland Taiwan ligt in de Oost-Chinese Zee, ten oosten van het Chinese vasteland, ten zuidwesten van Japan en ten noordoosten van de Filipijnen. Taiwan wordt niet als onafhankelijk land erkend door de communistische Volksrepubliek China en de communistische regering noemt Taiwan een afvallige provincie van de Volksrepubliek China. Taiwan wordt door de meerderheid van de internationale gemeenschap officieel niet erkend, maar het merendeel van de staten in de wereld onderhoudt wel aparte economische en culturele relaties met Taiwan, veelal via zogenaamde gezantschappen. Echter, 23 landen hebben de Republiek China, dat is: Taiwan, wel officieel erkend als legitieme voortzetting van de Republiek China en hebben als gevolg hiervan geen officiële relaties met de communistische Volksrepubliek China, het Chinese vasteland. Vaticaanstad is een bekend diplomatiek bondgenoot van de Republiek China op Taiwan.

[bewerk] Geografische informatie

De eilanden

In het noordwesten wordt het eiland begrensd door de Oost-Chinese Zee, in het zuidwesten door de Zuid-Chinese Zee. Taiwan bestaat uit het hoofdeiland met de hoofdstad Taipei en enkele kleine eilandjes. De internationale luchthaven ligt in Taoyuan, vlakbij Taipei. Alle belangrijkste steden en dorpen op één na liggen op het hoofdeiland.

Van de andere eilanden liggen er:

 • zes aan de westkant (waaronder Jibei Dao, Pescadores, Xiji Yu, Qimei Yu en Liuqiu Xuu),
 • drie aan de oostkant (Guishan Dao, Lü Dao en Lan Yu)

Het grootste eiland aan de westkant is Pescadores, het grootste eiland aan de oostkant is Lan Yu.

 • Matsu en Quemoy liggen veel dichter bij de Volksrepubliek China. Tussen Matsu en Quemoy ligt Wuciou.


Zeestraten

Taiwan ligt aan vier zeestraten / baaien / binnenzeeën:

 • De Straat van Taiwan (tussen de Oost-Chinese Zee en de Zuid-Chinese Zee),
 • Penghu Shuidao (tussen het hoofdeiland en de 6 westelijke eilanden),
 • Nian Wan (een kleine baai aan de piek van het zuiden, daar zijn 2 baaien (waaronder Oluan Pi), tussen die twee kapen ligt de baai),
 • De Straat Luzon (ten zuiden van Nan Wan).

Ten oosten van Taiwan ligt de enige oceaan die aan Taiwan grenst, de Grote (of Stille Oceaan). Op het hoofdeiland liggen ook de enige belangrijke autowegen, de vijf bekendste Taiwanese bergen en de internationale luchthaven.


Rivieren

Watervall Taipei
Watervall Taipei

Belangrijke rivieren zijn:

 • De Danshui, loopt door Taipei (of Taibei), Xinzhuang en het district Taibei.
 • De Han, loopt door Han.
 • De Dajia, ontspringt op de Nanhuda Shan (3598 m, de vierde grootste berg van het eiland), en loopt door Dongshi en Dajia.
 • De Choshui, loopt door Xiluo.
 • De Hualian, loopt door Hualian.
 • De Cengwen, loopt door Madou.


Bergen

De vijf hoogste en bekendste bergen van Taiwan:

 • Yu Shan, 3952 m, ten oosten van Jiayi.
 • Xue Shan, 3931 m, ten zuidoosten van Miaoli.
 • Guan Shan, 3715 m, ten ten oosten van Xuejie.
 • Nanhuta Shan, 3598 m, ten zuidoosten van Miaoli, hier is de bron van de Dajia.
 • Qinxing Shan, 1120 m, ten oosten van Danshui.


Kapen

De vier grootste kapen van Taiwan:

 • Fugui Jiao (noorden),
 • Santiao Jiao (noordoosten),
 • Sahnsient'ai (oosten)
 • Oluan Pi (zuidoosten).


Nationale Parken

Het land kent een zestal Nationale parken. Een van de bekendste is Tarokko National Park vernoemd naar de Tarokko Kloof. De naam Tarokko betekent mooi en vol schoonheid. Volgens overlevering zou lang geleden een stamlid van het lokale Truku volk naar het einde van de kloof zijn gelopen, en bij het zien van de schoonheid van de Stille Oceaan zou hij Tarokko geroepen hebben. De kloof en directe omgeving staan bekend als een bijna onuitputtelijke bron van marmer welke in de loop van miljoenen jaren is ontstaan door de druk van de tektonische bewegingen van de Euraziatische Plaat en de Filipijnse Plaat. Sedimenten op de bodem van de zee werden eerst samengedrukt tot kalksteen en vervolgens verder samengedrukt tot marmer. In de loop der tijd werd de zeebodem naar boven gedrukt en ontstond het eiland. Nog steeds stijgt het eiland 0,5 cm per jaar. De kloof is vervolgens ontstaan door erosie van de Liwu Rivier Behalve het marmer staat ook de zogeaamde Mount Jade in het park. De jade die hier wordt gedolven komt alleen op Taiwan voor.

[bewerk] Steden

De steden met meer dan 100.000 inwoners zijn: De hoofdstad Taipei, Kaohsiung, Xindian, Xinzhuang, Zhongli, Xinzhu, Hualian, Táijhong, Zhanghua, Jiayi, Tainan, Gaoxiong, Pingdong.

Enkele steden met tussen 25.000 en 100.000 inwoners: Danshui, Han, Luodong, Zhutung, Zhunan, Miaoli, Dongshi, Buli, Nantou, Yuanlin, Lugang, Xiluo, Douliu, Huwei, Beigang, Qishan, Taidong, Kangshan, Magong.

Enkele steden en dorpen met minder dan 25.000 inwoners: Dajia, Fengyuan, Xihu, Erlin, Dounan, Pozi, Xuejia, Madou, Jiali, Xinhua.

[bewerk] Taal

Nationale Theater, Taipei
Nationale Theater, Taipei

De officiële taal van Taiwan is Mandarijn, op Taiwan "Guoyu" genoemd. Voordat de KMT naar Taiwan kwam, werd er op Taiwan voornamelijk Japans en Taiwanees gesproken; deze Chinese taal is afkomstig van de provincie Fujian, waar de taal Minnanyu wordt genoemd. De KMT'ers kwamen van het vasteland en verstonden geen Taiwanees, en bepaalden dat de officiële taal voortaan Mandarijn zou zijn. Tegenwoordig beheerst vrijwel iedereen op Taiwan Mandarijn, hoewel een meerderheid Taiwanees als moedertaal spreekt.

Naast Mandarijn en Taiwanees wordt ook Taiwan-Hakka gesproken, en verschillende aboriginaltalen, te weten alle Austronesische talen, behalve de Malayo-Polynesische . Tot 2004 werden de Austronesische talen van Taiwan Formosaanse talen genoemd, maar vandaag bestaat die familie niet langer uit 23, maar uit twee talen. De andere 21 talen hebben, per groepjes van één à vijf, een status gekregen van aparte tak binnen de Austronesische talen. Het Yami is dus een Malayo-Polynesische taal. Het is de enige taal in Taiwan van die familie, en ze wordt door 3000 mensen gesproken in een kleine eilandengroep tussen Taiwan en de Filipijnen. Bijgevolg gaat het om een Noordelijke Filipijnse taal.

De transcriptie van het Guoyu is al tijden een probleem. Het Chinese vasteland gebruikt sinds het begin van de jaren '80 Hanyu Pinyin. Hongkong, Singapore, Maleisië en Taiwan hielden echter vast aan het oude Wade-Giles-transcriptiesysteem. Ondertussen ontwikkelde Taiwan een nieuw, eigen stelsel, Tongyong Pinyin, dat ook de andere Taiwanese talen beter zou accommoderen. Dit laatste stelsel wordt door de DPP-regering gepromoot als echt Taiwanees en niet van het communistische vasteland.

Inmiddels gebruiken sommige steden Tongyong Pinyin en andere Hanyu Pinyin. Verder zijn op allerlei plaatsen nog oude transcripties in het Wade-Giles te vinden, en maar weinig mensen weten hoe enig van die systemen precies werkt, met als gevolg een wirwar aan verschillende transcripties voor dezelfde plaats.

Taiwan heeft ook een eigen alfabet: Zhuyin Fuhao, ook wel bopomofo genoemd, naar de eerste vier letters van dit alfabet. Dit is het transcriptiesysteem dat kinderen op school leren, als hulp bij het leren lezen en schrijven.


Deze pagina is gebaseerd op het auteursrechtelijk beschermde Wikipedia-artikel Taiwan; het is vrijgegeven onder de GNU Free Documentation License.

Teruggeplaatst van "http://toerisme.nl/wiki/Taiwan"
Aspecten/acties
Persoonlijke instellingen