Tamale

Van Toerisme

Ga naar: navigatie, zoek

Tamale is de hoofdstad van de Northern Region, een provincie van Ghana en tevens de grootste stad in het noorden van Ghana. De stad ligt op de belangrijkste transport route van Ghana naar Burkina Faso. Accra - Kumas(Kumasi) - Tamale - Bolgotanga.

Er wonen voornamelijk Dagomba die Dagbani spreken en overwegend moslim zijn. De stad heeft 305.000 inwoners het landschap wordt gedomineerd door savanne.

De stad is, zoals wel meer groeiende steden in West-Afrika, een conglomeratie van dorpen, waar de inwoners vaak nog leven in traditionele lemen huizen. Tamale is de snelst groeiende stad van West-Afrika en wordt momenteel bestudeerd door het Afrika Studiecentrum in Leiden, om te kijken hoe de rappe invoering van westerse techniek het leven aldaar beïnvloedt.

Veel huizen, ook de lemen huizen, hebben elektriciteit, stromend water en televisie. Stroom en water vallen echter regelmatig uit. Het wordt afgeraden om het kraanwater te drinken. Overal in Ghana worden zakjes met drinkwater verkocht. Ook zijn er in de stad diverse internetcafés. Vooral de opmars van mobiele telefoons is opmerkelijk.

Langs de kant van de weg vind je vele verkopers van pre paid beltegoed. Een van de grootste telecom aanbieders is het Zuid Afrikaanse MTN. De bevolking is voornamelijk moslim maar er wonen ook veel christenen. Beide bevolkingsgroepen leven op goede voet met elkaar en in dezelfde wijken. Spanningen tussen groepen zijn vooral gebaseerd op politiek. Tijdens de presidentsverkiezingen van 2008 / 2009 ontstonden er ongeregeldheden tussen aanhangers van de twee grootste politieke partijen, de NPP en NDC. De stad kent twee grote opmerkelijke gebouwen; de centrale moskee en het voetbalstadion. De laatste werd speciaal gebouwd door Chinezen voor de Afrika Cup van 2008. Het stadion bied tijdens de nationale voetbal competitie onderdak aan Tamale United. Naast de twee genoemde gebouwen springen ook de modern vorm gegeven bank gebouwen in het centrum in het oog. Enkelen hiervan behoren tot westerse bank ketens. De pinautomaat heeft ook hier zijn intrede gedaan maar nog steeds staan er lange rijen mensen aan de loketten van de banken.

De fiets is een veelgebruikt vervoermiddel in deze stad. Alle grote wegen in de stad hebben aan beide kanten fietspaden. Deze fietspaden zijn afgeschermd voor auto's door betonnen paaltjes. Langs de wegen staan veel mensen die fietsen repareren tegen betaling. Hoewel het merendeel van de bevolking moslim is zijn zaken als alcohol vrij verkrijgbaar in Tamale. Langs wegen in de stad staan grote billboards waarop reclame wordt gemaakt voor bier. De bekendste merken zijn Star en Guinness. Bekendste uitgaansgelegenheden zijn restaurant Giddipas en de disco van hotel Picorna. Verder wordt Tamale gebruikt als uitvalsbasis voor een bezoek aan Mole National Park. Verder is het een goede uitvalsbasis voor een bezoek aan de Kintampo watervallen en bezoek aan de krokodillen vijvers in Paga.

Tamale wordt wel de NGO-hoofdstad van Ghana genoemd: erg veel non-gouvernementele organisaties zijn er gevestigd. Op veel plaatsen in de stad zie je SUV's en kantoren met logo's van NGO's en vlaggetjes van donerende landen of de EU. Er zijn veel westerse vrijwilligers bij diverse organisaties actief. Een bekende NGO die werkt met vrijwilligers in Tamale is NorGhaVo, Northern Ghana Volunteers.


Klik hier om terug te gaan

Deze pagina is gebaseerd op het auteursrechtelijk beschermde Wikipedia-artikel Tamale; het is vrijgegeven onder de GNU Free Documentation License.

Teruggeplaatst van "http://toerisme.nl/wiki/Tamale"
Aspecten/acties
Persoonlijke instellingen