Tampere

Van Toerisme

Ga naar: navigatie, zoek

Tampere is een stad in het zuidwesten van Finland. Met 202687 inwoners is Tampere de op twee na grootste gemeente van Finland, na de hoofdstad Helsinki en Espoo. De agglomeratie Tampere geldt echter in alle opzichten als de tweede stedelijke regio van Finland (na Groot-Helsinki). Daarnaast is Tampere de grootste niet aan zee gelegen stad in Scandinavië. Al sinds de 11e eeuw is Tampere een belangrijk handelscentrum, maar de stad is groot geworden door de textielindustrie. De textiel- en andere traditionele industrie is inmiddels uit de stad verdwenen. Vandaag de dag vormen metaalindustrie en elektrotechniek de belangrijkste industriële sectoren; ook is de stad een centrum van allerlei vormen van dienstverlening. Tampere heeft een algemene (Universiteit Tampere) en een technische universiteit en telt daardoor een van de grootste studentenpopulaties van Finland.

[bewerk] Geschiedenis

Hoewel Tampere al sinds de 11e eeuw een belangrijke handelspost was, kreeg de stad pas aanzien en een stadsstatus toen koning Gustaaf III van Zweden de plek in 1779 aanwees om een industrieel centrum te vestigen. De Tammerkoski-stroomversnelling zorgde voor goedkope energie, waarna de textielindustrie enorm snel opkwam en Tampere in zeer korte tijd tot grote stad uitgroeide. Dit bezorgde de stad de bijnaam het Manchester van Finland. Tampere bezat lange tijd een grote arbeiderspopulatie; eind 19e eeuw bevond bijna de helft van Finlands industriële werkkrachten zich in de stad. De socialistische en communistische aanhang was er groot. In 1918 werden in Tampere de laatste stellingen van de Finse Bolsjewieken verslagen. Na de Tweede Wereldoorlog groeide Tampere uit tot een levendig en veelzijdig centrum.

[bewerk] Bezienswaardigheden

De stad heeft een kathedraal die van 1902 tot 1907 werd gebouwd onder leiding van architect Lars Sonck.


Deze pagina is gebaseerd op het auteursrechtelijk beschermde Wikipedia-artikel Tampere; het is vrijgegeven onder de GNU Free Documentation License.


Klik hier om terug te gaan

Teruggeplaatst van "http://toerisme.nl/wiki/Tampere"
Aspecten/acties
Persoonlijke instellingen