Tbilisi

Van Toerisme

Ga naar: navigatie, zoek
Metekhi Kerk
Metekhi Kerk

Tbilisi is de hoofdstad van Georgië. Tbilisi ligt aan de rivier de Koera, en heeft meer dan 1,25 miljoen inwoners. Tot 1936 was de naam van de stad Tiflis. Deze naam wordt soms ook nog gebruikt. Tbilisi is ook één van de regio's van het land. De stad heeft een universiteit en enkele hogescholen. Een thermische krachtcentrale in stad Gardabani in de provincie Kvemo Kartli voorziet Tbilisi van het grootste deel van zijn energie.

[bewerk] Bezienswaardigheden

Tblisi heeft ook bezienswaardigheden, waaronder:

  • De Sionikikathedraal, waarvan de fundering dateert uit de 7e eeuw maar die is herbouwd in 1795.
  • Een kasteel uit de 13e eeuw
  • Enkele monumentale botanische tuinen.

[bewerk] Klimaat

Het klimaat van Tbilisi is afwisselend vochtig subtropisch en dan weer een, relatief gezien, mild landklimaat. Het klimaat van de stad wordt beïnvloed door zowel droge lucht uit het oosten en vochtige subtropische lucht uit het westen. Tbilisi heeft relatief koude winters en hete zomers. Gezien het feit dat deze stad aan de meeste zijden begrensd wordt door bergketens, de nabijheid van grote hoeveelheden water en het feit dat het machtige Kaukasusgebergte (meer naar het noorden) de doorstroming van koude luchtmassa's uit Rusland blokkeert, heeft Tbilisi een soort van mild micro-klimaat vergeleken bij andere steden met een zelfde continentaal klimaat op dezelfde breedtegraad. De gemiddelde jaartemperatuur in Tbilisi is 12.7 graden Celsius. Januari is de koudste maand met een gemiddelde van 0.9 graden Celsius. Juli is de heetste maand met een gemiddelde van 24.4 graden Celsius. Het absolute kouderecord is -23 graden Celsius en het absolute warmterecord is 40 graden Celsius. Gemiddeld valt er jaarlijks 568mm neerslag. De natste maand is mei en januari is de droogste. Sneeuw valt er gemiddeld 15-25 dagen per jaar. De bergen die Tblisi omringen houden vaak de wolken vast en geven , vooral in de lente en herfst, langdurige regenval en/of bewolkt weer. In de meeste delen van Tblisi overheerst gedurende het jaar de noordwestenwind. Zuidoostenwind komt ook vaak voor.


Deze pagina is gebaseerd op het auteursrechtelijk beschermde Wikipedia-artikel Tbilisi; het is vrijgegeven onder de GNU Free Documentation License.


Klik hier om terug te gaan

Teruggeplaatst van "http://toerisme.nl/wiki/Tbilisi"
Aspecten/acties
Persoonlijke instellingen