Ten Boer

Van Toerisme

Ga naar: navigatie, zoek

Ten Boer is een plaats en gemeente in de Nederlandse provincie Groningen. De gemeente beslaat een oppervlakte van 45,70 km² (waarvan 4,30 km² water).

[bewerk] Indeling gemeente

De gemeente Ten Boer omvat ook de volgende plaatsen: Achter-Thesinge, Garmerwolde, Kröddeburen, Lellens, Sint-Annen, Ten Post, Thesinge, Winneweer, Wittewierum en Woltersum. Tegenwoordig is het Eemskanaal de oostgrens van de gemeente. Oorspronkelijk liep de gemeentegrens deels ten oosten van dat kanaal, maar dat deel, waaronder de gehuchten en buurtschappen Blokum Graauwdijk, Heidenschap en Roeksweer, werd in 1962 bij de gemeente Slochteren gevoegd.

Het lot van de gemeente hing bij de gemeentelijke herindeling in 1990 aan een zijden draadje, de norm was dat een gemeente ongeveer 10.000 inwoners diende te hebben, en Ten Boer voldeed daar niet aan. Een samenvoeging met de gemeente Bedum ging uiteindelijk echter toch niet door. Sinds 2006 heeft Ten Boer op ambtelijk niveau een nauwe samenwerking met de gemeente Groningen. Ten Boer is een zelfstandige gemeente, maar veel taken worden door de gemeente Groningen uitgevoerd.

[bewerk] Het dorp Ten Boer

Ten Boer ligt een paar kilometer ten noordoosten van de stad Groningen. In de twintigste eeuw is het deels een forenzenplaats geworden.

In 1301 werd bij het dorp een vrouwenklooster gesticht dat tot de orde van de Benedictinessen behoorde. Het enige dat van het klooster resteert is de huidige Hervormde kerk die waarschijnlijk nog dateert van voor de stichting van het klooster, maar er wel deel van heeft uitgemaakt.

[bewerk] Molens

Aan het Damsterdiep staan naast elkaar twee molens die beiden de afgelopen 20 jaar als een phoenix zijn herrezen:

  • De koren- en zaagmolen Bovenrijge, oorspronkelijk in 1903 gebouwd en rond 1985 herbouwd.
  • De korenmolen De Widde Meuln uit 1839 die in 2005/2006 weer geheel is gecompleteerd.

Deze pagina is gebaseerd op het auteursrechtelijk beschermde Wikipedia-artikel Ten Boer; het is vrijgegeven onder de GNU Free Documentation License.

Teruggeplaatst van "http://toerisme.nl/wiki/Ten_Boer"
Aspecten/acties
Persoonlijke instellingen