Terneuzen (gemeente)

Van Toerisme

Ga naar: navigatie, zoek

Terneuzen is een gemeente in de Nederlandse provincie Zeeland. Het inwoneraantal per 1 juni 2007 bedroeg 55.261; daarmee is Terneuzen de grootste Zeeuwse gemeente naar inwoneraantal. (bron: CBS). Het gemeentehuis staat in de stad Terneuzen, de grootste plaats van Zeeuws-Vlaanderen. De gemeente ontstond in haar huidige vorm op 1 januari 2003, toen de voormalige gemeenten Axel en Sas van Gent bij Terneuzen gevoegd werden.

De gemeente wordt doorsneden door het Kanaal Gent-Terneuzen, dat de stad Gent in Belgiƫ verbindt met de Westerschelde. In maart 2003 is de vaste-oeververbinding met de 'overkant' gereedgekomen: de Westerscheldetunnel. De toegang tot deze tunnel ligt vlak naast het kanaal.

[bewerk] Tips

  • Klikt u hier voor diverse groepsuitjes in de buurt van Terneuzen in de provincie Zeeland]
  • Klikt u hier voor leuke arrangementen in de regio Zeeuws-Vlaanderen
  • Bent u op zoek naar een weekendje weg in Terneuzen?

[bewerk] Het landelijk deel van de gemeente

Philippine, tegen de Belgische grens gelegen trekt veel toeristen. Het is vooral bekend om zijn mosselrestaurants. Hoewel begonnen met een enkele eettent stonden er in 2003 al acht op een rijtje. Er staat ook een fontein in de vorm van een zachtjes druipende, gigantische mossel op het dorpsplein.

Biervliet in het uiterste westen van de gemeente is een oud vissersdorp. De Nederlands Hervormde Kerk aldaar, de zogenaamde 'Visserskerk' gebouwd in 1659, heeft nog enkele gave gebrandschilderde ramen uit 1660-1661. Het dorpsbeeld wordt ook markant gekenmerkt door de korenmolen De Harmonie, gebouwd in 1842. Maar het meest bekend is Biervliet als geboorteplaats van de uitvinder van het haringkaken Willem Beukelszoon. Op de markt in Biervliet staat dan ook een standbeeld van deze haringkaker.


'Deze pagina is gebaseerd op het auteursrechtelijk beschermde Wikipedia-artikel Terneuzen; het is vrijgegeven onder de GNU Free Documentation License.

Aspecten/acties
Persoonlijke instellingen