Tholen

Van Toerisme

Ga naar: navigatie, zoek


Tholen is een gemeente, plaats, schiereiland en landstreek in de Nederlandse provincie Zeeland.

Inhoud

[bewerk] Tholen (gemeente)

Tholen ( uitspraak (info·uitleg)) is een gemeente in de Nederlandse provincie Zeeland. De gemeente telt 25.158 inwoners (1 januari 2007, bron: CBS) en heeft een oppervlakte van 172,31 km² (waarvan 91,04 km² water).

De gemeente Tholen bestaat uit de voormalige eilanden Tholen en Sint-Philipsland.

In 1971 werden alle gemeenten op het eiland Tholen samengevoegd. Opgeheven werden de gemeenten Oud-Vossemeer, Poortvliet, Scherpenisse, Sint Annaland, Sint Maartensdijk en Stavenisse. Het gemeentehuis werd gevestigd in Sint Maartensdijk. Op dit moment wordt er echter gebouwd aan een nieuw gemeentehuis in het stadje Tholen. In 1995 werd de gemeente uitgebreid met de gemeente Sint-Philipsland op het gelijknamige schiereilandje. Opmerkelijk, maar wel begrijpelijk, is dat het overwegend gereformeerde Tholen gericht is op het katholieke Bergen op Zoom.

De naam Tholen verwijst naar de tol die hier vroeger werd geheven op de Eendracht (nu het Schelde-Rijnkanaal) en de Striene.

[bewerk] Tholen (eiland)

Tholen is een voormalig eiland in de provincie Zeeland, dat samen met het voormalige eiland Sint-Philipsland deel uit maakt van de gemeente Tholen. Het eiland Tholen wordt omgeven door de volgende wateren:

De Krabbenkreek tussen de eilanden Tholen en Sint-Philipsland Het Mastgat tussen de eilanden Tholen en Schouwen-Duivenland De Oosterschelde Het Schelde-Rijnkanaal en het Zoommeer, op de grens van Zeeland en Noord-Brabant Verbindingen:

Krabbenkreekdam, verbinding met Sint-Philipsland, scheidt de Krabbenkreek van het Schelde-Rijnkanaal. Twee bruggen over het Schelde-Rijnkanaal, verbinding met westelijk Noord-Brabant, ter hoogte van Oud-Vossemeer en de stad Tholen Oesterdam, verbinding met Zuid-Beveland, scheidt de Oosterschelde van het Zoommeer Plaatsen op het eiland Tholen:

Tholen (stad) Oud-Vossemeer Poortvliet Scherpenisse Sint Maartensdijk Stavenisse Sint-Annaland

[bewerk] Tholen (stad)

Tholen is een stad op het eiland Tholen, in de gemeente Tholen, in het oosten van de provincie Zeeland, Het is gelegen aan de westkant van het Schelde-Rijnkanaal, dat de grens vormt met de provincie Noord-Brabant.

Tholen telt ongeveer 7500 inwoners. Om historische redenen wordt Tholen geen dorp maar een stad genoemd: in de 14e eeuw heeft Tholen stadsrechten verworven.

[bewerk] Tips

Voor leuke uitjes in de regio klik op Ontdek Tholen


Deze pagina is gebaseerd op het auteursrechtelijk beschermde Wikipedia-artikel Tholen; het is vrijgegeven onder de GNU Free Documentation License.

Teruggeplaatst van "http://toerisme.nl/wiki/Tholen"
Aspecten/acties
Persoonlijke instellingen