Tiel

Van Toerisme

Ga naar: navigatie, zoek

Tiel is een stad (hanzestad) en gemeente in de Nederlandse provincie Gelderland. De gemeente telt 41.184 inwoners (1 januari 2007, bron: CBS) en heeft een oppervlakte van 34,81 km² (waarvan 2,17 km² water). De Tielse bevolking telt ruim 5500 allochtonen.

Tiel ligt aan de A15 en kan bereikt worden via de N834 en N835. Tiel ligt ingeklemd tussen de rivieren de Waal (in het zuiden) en de Linge en het Amsterdam-Rijnkanaal (oosten). Tiel fungeert als eindpunt van de spoorlijnen Tiel - Utrecht (beheerd door de Nederlandse Spoorwegen) en Tiel - Arnhem (sinds 2005 in het beheer van Syntus). Vanaf 2007 heeft de Tielse wijk Passewaaij een station op de lijn Tiel - Utrecht.

Inhoud

[bewerk] 20e eeuw

In WO II is Tiel zwaar beschadigd tijdens gevechten tussen de Duitsers (gelegerd in Tiel) en de Geallieerden (gelegen aan de overzijde van de Waal). O.a. de Sint Maartenskerk en de Waterpoort werden toen zwaar beschadigd. In de jaren na de oorlog is de binnenstad weer hersteld. De Waterpoort werd in 1979 herbouwd.

de Waterpoort, een restant van de vestingwerkenIn juni 2006 is men begonnen met het uitbaggeren en reinigen van de stadsgrachten van Tiel. Vermoedelijk wordt hierbij veel munitie stammend uit de WO II uit de gracht gehaald.

De mascotte van de stad is Flipje, het fruitbaasje (de stripfiguur van de voormalige lokale jamfabriek De Betuwe). Van Flipje staat een standbeeld in de stad.

Sinds 1965 is in Tiel het Bureau Krediet Registratie, kortweg BKR, gevestigd.

[bewerk] Overige kernen van de gemeente Tiel

  • Dorpen: Kapel-Avezaath en Wadenoijen
  • Buurtschappen: Passewaaij en Zennewijnen
  • Industrieschappen: Kellen, Latenstein en Medel

[bewerk] Evenementen

  • Jaarlijks worden in Tiel, in het tweede weekend van september, de landelijk bekende evenementen Appelpop en het Oogst Fruitcorso georganiseerd. Met een bezoekersaantal van ver in de 100.000 is dit, op de Nijmeegse vierdaagse na, het grootste evenement van Gelderland.
  • Tot 1995 vond in Tiel het na-Tourcriterium Profronde van Tiel plaats. Bekende deelnemers in de loop der decennia waren o.a. Greg LeMond, Bernard Hinault, Steven Rooks en Joop Zoetemelk. De wielerronde kon jaarlijks rekenen op een goed deelnemersveld en stond in het peloton zeer goed aangeschreven.
  • Roze Zaterdag. Tiel gaat in 2008 Roze Zaterdag organiseren. Op maandag 15 januari 2007 heeft in Motel van de Valk de bekendmaking plaats gevonden. De Roze Zaterdag is bedoeld om de integratie van homo’s en lesbiennes te bevorderen. Een initiatiefgroep heeft inmiddels gesprekken gevoerd met het College van B&W, ondernemers en de moslimgemeenschap. Daaruit bleek dat er een breed draagvlak is binnen het Tielse om daadwerkelijk het evenment naar Tiel te halen.

Afbeelding:Voorbeeld.png

[bewerk] Kerkelijkheid

Tiel kent een grote verscheidenheid aan christelijke gezindtes, hoewel een groot deel van de bevolking onkerkelijk is. De stad kent een rooms-katholieke parochie. Daarnaast bestaan er in Tiel protestantse gemeentes die zijn aangesloten bij de Nederlands Hervormde Kerk, de Gereformeerde Kerken in Nederland, de Gereformeerde Kerken vrijgemaakt en een Evangelisch-Lutherse gemeenschap. De islamitische gemeenschap kan zijn geloof belijden in diverse moskeeën.

Deze pagina is gebaseerd op het auteursrechtelijk beschermde Wikipedia-artikel Tiel; het is vrijgegeven onder de GNU Free Documentation License.

Teruggeplaatst van "http://toerisme.nl/wiki/Tiel"
Aspecten/acties
Persoonlijke instellingen