Tirana

Van Toerisme

Ga naar: navigatie, zoek

Tirana is de hoofdstad van Albanië. De stad zelf heeft 343.078 inwoners (2001) en is gelegen aan de Tiranë en de Lanë in het vlakste deel van het land, op 40 km van de havenstad Durrës. De agglomeratie Tirana heeft 600.339 inwoners (2006). Tirana werd in 1920 de hoofdstad van het land. In dat jaar was het nog maar een klein plaatsje, dat bij wijze van compromis tussen het noorden en het zuiden van Albanië de hoofdstad mocht worden. In de loop van de 20e eeuw heeft Tirana ooit veel grotere plaatsen als Shkodër, Durrës en Korçë overvleugeld en is de stad in vrijwel alle opzichten de belangrijkste van het land geworden. Centraal in de stad ligt het Skanderbegplein, dat kolossale afmetingen heeft. Het is genoemd naar Albaniës nationale held Skanderbeg (George Kastrioti). Aan het plein staan onder meer het parlementsgebouw en verschillende regeringsgebouwen.

[bewerk] Geschiedenis

De streek rond Tirana wordt al vanaf de oude steentijd (Paleolithicum) bewoond, getuige vondsten uit die periode. In de huidige stad zijn resten van een Romeinse villa uit de 2e of 3e eeuw gevonden. In het begin van de 6e eeuw liet de Byzantijnse keizer Justinianus I in Tirana een versterking aanleggen, waarvan delen van de muren heden nog in het centrum van de stad te zien zijn. Pas in het begin van de 17e eeuw werd Tirana een echte stad: volgens de overlevering stichtte de Ottomaanse generaal en edelman Sulejman Pasja in 1614 de stad: op een kruispunt van wegen bouwde hij een moskee, marktplaats en badhuis (hamam). De stad zou oorspronkelijk Tehran hebben geheten: Sulejman had voor de stichting van Tirana namelijk een succesvolle campagne gevoerd tegen het Perzische Rijk der Safawiden, en noemde zijn nederzetting naar de Perzische stad Teheran. In 1789 begon Molla Bei, de kleinzoon van Sulejman Pasja, met de bouw van de Et'hem Bei-moskee. De moskee werd door zijn zoon Haxhi Et'hem Bei in 1823 afgebouwd. Tirana bleef tot het begin van de 20e eeuw een kleine stad, totdat de hoofdstad van Albanië in 1920 op het Congres van Lushnjë van Lushnjë naar Tirana werd verplaatst. In korte tijd werd Tirana daarna de grootste en belangrijkste stad van het land. Het paleis van koning Zog I van Albanië en het parlementsgebouw werden in de jaren 20 aangelegd.

[bewerk] Partnersteden

  • Brussel (België)
  • Florence (Italië)
  • Sarajevo (Bosnië en Herzegovina)


Deze pagina is gebaseerd op het auteursrechtelijk beschermde Wikipedia-artikel Tirana (stad); het is vrijgegeven onder de GNU Free Documentation License.


Klik hier om terug te gaan

Teruggeplaatst van "http://toerisme.nl/wiki/Tirana"
Aspecten/acties
Persoonlijke instellingen