Tirana Rinas Mother Teresa

Van Toerisme

Ga naar: navigatie, zoek

Luchthaven Tirana Nënë Tereza is Albanië's enige internationale luchthaven. Het wordt ook anders genoemd, namelijk luchthaven Rinas omdat de luchthaven 25 kilometer ten noordwesten van Tirana, bij het dorpje Rinas ligt. De luchthaven is vernoemd naar moeder Teresa, die van Albanese komaf was, in 2001.

[bewerk] Terminal

De luchtverkeersapparatuur en -faciliteiten zijn erg gemoderniseerd door investeringen van de eigenaar SHPK, een handelsorganisatie onder leiding van Hochtief AirPort. Hochtief stelt voorop, dat het management van de luchthaven vanaf 23 April, 2005 voor een 20 jaar durende concessie. De concessie omvatte de bouw van een compleet nieuwe passagiersterminal en diverse infrastructurele verbeteringen, met inbegrip van de bouw van een nieuwe toegangsweg. De nieuwe faciliteiten deden hun intreden op 23 maart 2007, wat een aanzienlijke verbetering werd van de diensten die worden aangeboden aan luchtreizigers in Albanië, maar ze hebben nog geen vliegtuigslurf zodat passagiers niet naar buiten hoeven. De nieuwe terminal van de huidige capaciteit (miljoen per jaar) werd overtroffen in het zelfde jaar. Daarom werd aan de exploitant gevraagd om te investeren in een project van twee jaar expansie. In 2007 kreeg de luchthaven een verkeersrecord met de terminal. Toen kreeg Luchthaven Tirana haar beste cijfers qua passagiers en vracht ooit, door 1.107.325 miljoen passagiers en 3.482 ton vracht te halen. De passagiersaantallen stegen met 22% vergeleken met 2006 en de vracht met 65%. Uit de archieven bleek dat er ook nog een record aan vliegtuigbewegingen was, die een stijging van 15% doormaakte ten opzichte van 2006. Sinds 2005, door de aanname van het beheer door Hochtief AirPort, hebben aanzienlijke verbeteringen hebben voorgedaan aan de (infrastructurele) uitbreiding van de luchthaven en de omliggende faciliteiten voor de behoeften van de passagiers.


Deze pagina is gebaseerd op het auteursrechtelijk beschermde Wikipedia-artikel Luchthaven Tirana; het is vrijgegeven onder de GNU Free Documentation License.


Klik hier om terug te gaan

Aspecten/acties
Persoonlijke instellingen