Toronto

Van Toerisme

Ga naar: navigatie, zoek
Toronty Skyline
Toronty Skyline

Toronto is de grootste stad van Canada en de hoofdstad van de provincie Ontario. In 2005 had de stad een inwonertal van 2,6 miljoen waarmee het de vijfde stad van Noord-Amerika was, na Mexico-Stad, New York City, Los Angeles en Chicago. In Groot Toronto, oftewel de 'Greater Toronto Area' woonden ongeveer 5,3 miljoen inwoners. In het Engels worden de inwoners van Toronto 'Torontonians' genoemd. Toronto is het economische centrum van Canada en is de belangrijkste stad van het land op het gebied van financiën, telecommunicatie, media, softwareontwikkeling en medische wetenschap. De beroemde CN Tower is één van de hoogtepunten van Toronto's skyline. Toronto heeft een gemêleerde bevolking, omdat de stad veel immigranten van over de hele wereld heeft aangetrokken. Toronto wordt vaak geroemd als een van de meest leefbare steden ter wereld, onder andere door de milieuvriendelijkheid, hoge welvaart en relatief weinig misdaad.

[bewerk] Geografie

Toronto by night
Toronto by night

Topografie

Toronto beslaat een oppervlakte van 629,91 km². De maximaal meetbare afstand van noord naar zuid is 21 km en 43 km van oost naar west. Toronto grenst aan het Ontariomeer, de 'Etobicoke Creek' en de 'Rouge River'. Verder stromen ook de Humber River en de Don River door Toronto. Het grote aantal rivieren en kreken hebben gezorgd voor dichtbeboste ravijnen in de omgeving van de stad, die inmiddels als recreatief gebied worden gebruikt. Deze ravijnen zorgen wel voor een aantal 'botsingen' met de stedelijke bouwplannen van Toronto: op veel plekken snijdt een ravijn een verkeersader letterlijk doormidden.


Klimaat

Toronto heeft een gematigd klimaat, en eigenlijk de mildste van alle steden in Canada ten oosten van de Rocky Mountains. Toch kennen de vier seizoenen naar Nederlandse maatstaven enorme temperatuurverschillen. De winters kennen meestal een aantal behoorlijk koude periodes, waarin de temperatuur kan dalen tot -15 °C en waarbij de gevoelstemperatuur door de wind vaak nog lager is. Een milde winterdag betekent een maximumtemperatuur van -5 tot -8 °C. De zomers worden getypeerd door vochtig weer, en de gemiddelde maximumtemperatuur in juli is 26,8 °C. Soms komt de temperatuur boven de 30 of zelfs 35 °C, maar het gaat dan vaak niet om meer dan twee of drie dagen. De zomer is het natste seizoen in Toronto.

[bewerk] Bezienswaardigheden en Cultuur

Het Royal Ontario Museum is een museum dat internationaal in hoog aanzien staat. Het grootste museum van Canada richt zich op de natuurlijke historie en wereldculturen. Naast het in stand houden en uitbreiden van de collecties, houdt de wetenschappelijke staf van het museum zich op diverse plekken in de wereld bezig met veldonderzoek. De Art Gallery of Ontario heeft een grote collectie Canadese, Europese en Afrikaanse hedendaagse kunstwerken. Elk jaar wordt op Exhibition Place de Canadian National Exhibition georganiseerd.

Toronto heeft een grote theater- en kunstscene, en beschikt over meer dan 50 ballet- en dansverenigingen, zes opera's en twee symfonieorkesten. Belangrijke locaties in dit geheel zijn de Four Seasons Centre for the Performing Arts, de Roy Thomson Hall, het Princess of Wales Theatre en het Toronto Centre for the Arts. Op Ontario Place vindt men het allereerste IMAX filmtheater van de wereld.

De productie van Canadese of buitenlandse films en TV is een belangrijk onderdeel van Toronto's economie. De stad functioneert vaak als 'stand-in' voor grote Amerikaanse steden zoals New York City en Chicago, omdat de productiekosten in Toronto lager zijn dan in grote steden in de Verenigde Staten. Veel films worden eerst als test uitgebracht in Toronto, voordat men overgaat tot nationale release. Het internationaal filmfestival van Toronto is één van de belangrijkste voor de internationale filmindustrie. Toronto is de belangrijkste mediastad van Canada. De landelijke dagbladen The Globe and Mail en National Post komen uit Toronto, net als de lokale kranten Toronto Star en de Toronto Sun. Alle grote Canadese televisiestations hebben hun hoofdkantoren in Toronto, waaronder CBC en CTV.

Het bekendste gebouw van Toronto is de CN Tower, de op een na hoogste vrijstaande toren ter wereld, met een hoogte van 553 m. Het Royal Ontario Museum is een belangrijk museum op het gebied van natuurlijke geschiedenis en wereldculturen. Het Distillery District is een voetgangersvriendelijke wijk waar men veel boetieks, kunstgalerijen en restaurants vindt. Een van de nieuwste theaters in dit district is het Young Centre for the Performing Arts, de thuisbasis voor de Soulpepper Theatre Company. Ook de wijken the Beaches, Toronto Islands, Kensington Market en het Toronto Eaton Centre zijn bezienswaardige plekken. Bij de haven van Toronto begint de Yonge Street, die met 1896 km ooit door het Guinness Book of Records werd opgenomen als langste straat ter wereld. De Ontario Highway 11 werd echter gerekend tot de Yonge Street, en tegenwoordig komt de straat ook niet meer voor in het recordboek. In Toronto zelf is het een belangrijke winkelstraat, met o.a. het winkelcentra als de Toronto Eaton Centre.

Deze pagina is gebaseerd op het auteursrechtelijk beschermde Wikipedia-artikel Toronto; het is vrijgegeven onder de GNU Free Documentation License.


Klik hier om terug te gaan

Teruggeplaatst van "http://toerisme.nl/wiki/Toronto"
Aspecten/acties
Persoonlijke instellingen