Tours

Van Toerisme

Ga naar: navigatie, zoek

Tours is een stad in Midden-Frankrijk, gelegen aan de rivier de Loire. Vroeger was Tours de hoofdstad van de voormalige provincie Touraine, thans is zij de hoofdplaats van het departement Indre-et-Loire. De stad telt iets meer dan 137.000 inwoners (2006) die Tourangeaux worden genoemd.

[bewerk] Bezienswaardigheden

Rue Colbert

De Rue Colbert is de hoofdstraat van het middeleeuwse Tours. Aan het Place Foire le Roi liggen enkele 15e-eeuwse huizen. In ‘A la Pucelle armée’ zou Jeanne d'Arc in 1429 haar wapenrusting hebben laten maken.

Abdijkerk St. Julien

De abdijkerk St. Julien heeft mooie moderne gebrandschilderde ramen. Het Hôtel Gouin is een goed voorbeeld van Italiaanse renaissance-architectuur in Frankrijk.

De Place Plumereau is een gezellig plein; de voorgevels van de huizen zijn na de Tweede Wereldoorlog uitstekend gerestaureerd.

St. Gatien

De Cathédrale St. Gatien werd gebouwd van de 13e tot de 16e eeuw. Het koor is vroeg-gotisch, het schip hoog-gotisch, en de voorgevel is gebouwd in de flamboyant-gotische stijl. De twee torens begon men in romaanse stijl, vervolgde men in gotische stijl, en bekroonde men in renaissance-stijl. Desondanks is de St. Gatien bijzonder harmonieus. De St. Gatien is beroemd om zijn ramen; ze dateren uit de 13e (koor), 14e (roosvenster) en 15e eeuw (schip). Het Musée du Campagnonnage toont meesterwerken, die men moest maken om als handwerksman aan de kathedralen te mogen gaan werken.


Klik hier om terug te gaan!


Deze pagina is gebaseerd op het auteursrechtlijk beschermde Wikipedia-artikel Tours; het is vrijgegeven onder de GNU Free Documentation License.

Teruggeplaatst van "http://toerisme.nl/wiki/Tours"
Aspecten/acties
Persoonlijke instellingen