Trivoli (poppodium), Utrecht

Van Toerisme

Ga naar: navigatie, zoek

Tivoli is een poppodium in Utrecht. Er zijn twee locaties; "Tivoli" is gevestigd te Oudegracht 245 en "Tivoli de Helling" bevindt zich op Helling 7. De locatie aan de Oudegracht heeft een capaciteit van ongeveer 1000 personen en heeft 2 verdiepingen, waarbij de bovenste als balkon fungeert dat neerkijkt op de dansvloer. "Tivoli de Helling" heeft een capaciteit van 425 man.

[bewerk] Geschiedenis

NV-huis (Oudegracht 245)

In 1979 kraakte het Komitee Tivoli Tijdelijk het houten concertgebouwtje Tivoli in het Lepelenburgpark (vandaar ook wel Tivolipark genoemd). Het gebouwtje zou gesloopt worden en de activiteiten zouden opgaan in Muziekcentrum Vredenburg, maar de toenmalige punkbeweging voelde zich daar niet thuis en hoopte dat het houten gebouwtje een tijdelijk onderkomen voor alternatieve popmuziek zou worden in afwachting van een definitief onderkomen. Dit houten gebouw is begin jaren '80 van de vorige eeuw afgebrand. Volgens een getuige was dat gebouwtje om een grote boom heen gebouwd, en met de brand leverde dat zoveel hitte op dat autos op zo'n 300 meter afstand opbollende lak vertoonden. Nadat het houten gebouwtje afbrandde, heeft het Komitee Tivoli Tijdelijk in 1981 het NV-huis, een voormalig vakbondsgebouw aan de Oudegracht gekraakt. De kraak leidde tot rellen met de Mobiele Eenheid, maar die trok zich later terug waardoor er toch regelmatig concerten gegeven konden worden. Later besloot de gemeente de concertzaal te subsidiƫren. De programmering wijzigde toen van plaatselijke en landelijke punkbandjes naar bekendere nationale en internationale popartiesten.

[bewerk] De Helling

De locatie op de Helling was het gebouw van de voortzetting van de Vrije Vloer. Toen die failliet ging, heeft Tivoli het gebouw overgenomen.


Deze pagina is gebaseerd op het auteursrechtelijk beschermde Wikipedia-artikel Trivoli; het is vrijgegeven onder de GNU Free Documentation License.

Aspecten/acties
Persoonlijke instellingen