Troisvierges

Van Toerisme

Ga naar: navigatie, zoek

Troisvierges is een plaats en gemeente in het kanton Clervaux in het uiterste noorden van het Groothertogdom Luxemburg.

Troisvierges betekent drie maagden. Dit is ook in het wapen van de gemeente te zien. Volgens De la Fontaine waren dat drie godinnen uit de Griekse en Romeinse mythologie, Klotho, Lachesis en Atropos. Paus Gregorius I maakte er drie maagden van: Fides (trouw), Spes (hoop) en Caritas (liefdadigheid/naastenliefde). Bedevaarders uit het nabije Wallonië gingen naar de trois vierges en deden zo de Franse naam ontstaan.

Uit de originele Germaanse plaatsnamen, Ëlwen of Ulflingen, kan men afleiden dat iemand met de naam Ulf het dorpje gesticht heeft.

Ëlwen telt ongeveer 1200 inwoners en de gelijknamige gemeente zo'n 2800 inwoners. De bekendste plaats naast Ëlwen is Huldang, dit omdat daar de "Buurgplaats" ligt, die de hoogste plek van Luxemburg is met 559 meter.

De kern Ëlwen kent veel activiteiten voor een kleine gemeenschap. Zo heeft de voetbalclub FC Racing Troisvierges twee voetbalvelden, heeft Ëlwen verder nog een camping, een binnen- en buitenzwembad, een bioscoop, een aantal kroegen, lokale supermarkten, enkele grotere ondernemingen, en ook een spoorwegstation. Het station is het laatste (of eerste) in de richting van (of vanuit) België. Vrijwel alle treinen stoppen hier, en dat maakt Troisvierges makkelijk bereikbaar vanuit Luxemburg-stad of vanuit andere delen van Luxemburg.

Ëlwen heeft ook talloze wandelwegen die deels ook naar België leiden.


Deze pagina is gebaseerd op het auteursrechtelijk beschermde Wikipedia-artikel Troisvierges; Het is vrijgegeven onder de GNU Free Documentation License.

Aspecten/acties
Persoonlijke instellingen